Frykter sykdom: Vurderer å ta datteren ut av barnehagen

De norske skiskytterne vil unngå en ny «sykdomssesong» før VM på hjemmebane. Henrik L'Abée-Lund (29) vurderer å ta datteren ut og inn av barnehagen.

Lund

FORBEREDER SEG: Henrik L'Abée-Lund og resten av skiskyttergutta har for lengst startet hardkjøret før sesongstarten. Her fra en samling i Sirdal i 2013.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Jeg er avhengig av å være frisk og få den treningen jeg trenger for å kunne prestere i VM, sier Henrik L'Abée-Lund (29) til NRK.

Skiskyttergutta fikk flere uheldige sykdomsavbrekk i løpet av fjorårssesongen. L'Abée-Lund er en av de som ble hardest rammet med tre sykdomssmeller – den siste rett før VM i Kontiolahti.

– Må finne ut hva vi gjorde feil

Også Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø fikk store deler av VM-oppkjøringen ødelagt. Norge tok likevel flest medaljer i VM på herresiden, men Johannes Thingnes Bø sto for Norges eneste gull på sprinten.

Ola Berger

GIR RÅD: Landslagslege Ola Berger.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Nå ser skiskytterleiren på hvilke grep som kan tas for å redusere risikoen for sykdom før VM i Oslo i mars.

– Vi er i dialog med leger og prøver å finne ut hva hver enkelt gjorde feil i fjor. Man må se på hvert enkelt tilfelle og hva man gjorde. For min del har jeg en datter i barnehagen, og man må ta noen forholdsregler og prøve å finne en god løsning, sier L'Abée-Lund, som er den eneste skiskytteren med barn på landslaget.

– Det er et drastisk tiltak, og hvis Henrik nevner det, må han stå for det. Det er mer vanlig å tilrettelegge på andre måter, sier landslagslege Ola Berger.

Han påpeker samtidig at smitterisikoen er større når man er hjemme ved for eksempel juletider.

– Vi går gjennom hva utøverne gjør utenom treningsøktene på dagen og natta. Vi ser på rutinene om å skifte til tørt, vaske hender og hygiene. Det går også på timing i treningen med tanke på reiser – vi vet at immunforsvaret blir svekket av hard trening, sier Berger, som understreker at utøverne generelt er veldig gode på dette.

Tarjei Bø

OVERRASKET IGJEN: Tarjei Bø har slått tilbake etter sykdom flere ganger i løpet av karrieren. Her gir han tommel opp etter sin femte medalje (bronse) på fellesstarten i Kontiolahti.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi har konkludert med at det var mange uheldige omstendigheter i fjor.

– Kanskje vanskelig å forstå

L'Abée-Lund forklarer at det kan være aktuelt å ta datteren ut av barnehagen i god tid før han er hjemom mellom reisene. Slik vet han at datteren ikke bærer på smitte.

Johan Olsson fortalte etter Falun-gullet at han isolerte seg fra familien i to måneder før mesterskapet.

L'Abée-Lund utelukker ikke at han kan bli borte fra hjemmet i en lengre periode.

– Men det spørs på reisingen. Man har jo lyst til å se de hjemme også. Man skal fungere i topplokket og være mentalt til stede, sier L'Abée-Lund.

Han påpeker at det er naturlig for toppidrettsutøvere å se etter løsninger som kan gi optimale konkurranseforhold.

– Det er en del av hverdagen, fordi det er kjempeviktig å holde seg frisk. Men for andre er det kanskje litt vanskelig å sette seg inn i den situasjonen, sier 29-åringen.

Siste nytt

 • City tok sin 21. strake seier

  Manchester City fortsetter stormløpet mot Premier League-gullet og kanskje tre andre titler. Med 4-1 over Wolverhampton tok laget sin 21. seier på rad.

  Wolverhampton truet med å bryte rekken, men Gabriel Jesus banket inn ledermålet (2-1) kun ti minutter før slutt.

  Riyad Mahrez økte etter at innbytter Owen Otasowie mistet ballen i eget felt, og Jesus satte punktum på overtid med et mål som først ble feilaktig vinket av for offside.

  Dermed er Pep Guardiolas lag en kamp nærmere rekorden til Bayern München, som med 23 seirer på rad har den lengste seiersrekken for klubber i de fem store ligaene.

  Samtidig tangerte laget klubbrekorden på 28 strake kamper uten tap i ulike turneringer, og Arsenals 22 år gamle rekord på 19 strake Premier League-kamper uten å ligge under. (NTB)

  Britain Soccer Premier League. Gabriel Jesus.
  Foto: Carl Recine / AP
 • Haaland og Dortmund videre i cupen

  Erling Braut Haaland fikk en scoring annullert borte mot Borussia Mönchengladbach, men Borussia Dortmund tok seg likevel videre til semifinale i cupen etter en scoring av Jadon Sancho. Haaland var tredje sist på ballen da Sancho førte Dortmund i ledelsen etter 66 minutter.

  Haaland kunne også ha tegnet seg i målprotokollen da han i det 83. minutt avsluttet alene med Tobias Sippel, men keeperen reddet.

  På overtid ble Dortmund-spiller Mahmoud Dahoud utvist med sitt annet gule kort, men lagkameratene holdt unna med ti mann.

  To nye semifinalister kåres onsdag, mens kampen mellom Jahn Regensburg og Werder Bremen er utsatt på ubestemt tid på grunn av koronasmitte hos hjemmelaget.

  Haaland
  Foto: INA FASSBENDER / Reuters
 • Koss gir seg som visepresident

  Johann Olav Koss trekker seg som visepresident i Norges Idrettsforbund. Det skriver Dagbladet.

  Årsaken skal være at han vil prioritere mer tid til familien.

  – Det har vært mange hyggelige henvendelser etter Mesternes Mester, og kona mi og jeg har mange jern i ilden nå, i tillegg til våre fire barn, som jeg vil prioritere så mye som mulig. Jeg har vurdert å trekke meg til side lenge, sier han til avisa.

  Grethe Fossli, leder i valgkomiteen, forstår valget.

  – Det er ikke lenge siden han kom til Norge. Han har mye å gjøre med Right To Play og fire unger. Nå har han ikke tid til dette vervet lenger, sier Fossli.

  Koss ble innstilt som visepresident i en toårsperiode i mai 2019.

  Mesternes mester 2021 - Johann Olav Koss
  Foto: Sondre Transeth / Rubicon TV/NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal