Frykter sykdom: Vurderer å ta datteren ut av barnehagen

De norske skiskytterne vil unngå en ny «sykdomssesong» før VM på hjemmebane. Henrik L'Abée-Lund (29) vurderer å ta datteren ut og inn av barnehagen.

Lund

FORBEREDER SEG: Henrik L'Abée-Lund og resten av skiskyttergutta har for lengst startet hardkjøret før sesongstarten. Her fra en samling i Sirdal i 2013.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Jeg er avhengig av å være frisk og få den treningen jeg trenger for å kunne prestere i VM, sier Henrik L'Abée-Lund (29) til NRK.

Skiskyttergutta fikk flere uheldige sykdomsavbrekk i løpet av fjorårssesongen. L'Abée-Lund er en av de som ble hardest rammet med tre sykdomssmeller – den siste rett før VM i Kontiolahti.

– Må finne ut hva vi gjorde feil

Også Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø fikk store deler av VM-oppkjøringen ødelagt. Norge tok likevel flest medaljer i VM på herresiden, men Johannes Thingnes Bø sto for Norges eneste gull på sprinten.

Ola Berger

GIR RÅD: Landslagslege Ola Berger.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Nå ser skiskytterleiren på hvilke grep som kan tas for å redusere risikoen for sykdom før VM i Oslo i mars.

– Vi er i dialog med leger og prøver å finne ut hva hver enkelt gjorde feil i fjor. Man må se på hvert enkelt tilfelle og hva man gjorde. For min del har jeg en datter i barnehagen, og man må ta noen forholdsregler og prøve å finne en god løsning, sier L'Abée-Lund, som er den eneste skiskytteren med barn på landslaget.

– Det er et drastisk tiltak, og hvis Henrik nevner det, må han stå for det. Det er mer vanlig å tilrettelegge på andre måter, sier landslagslege Ola Berger.

Han påpeker samtidig at smitterisikoen er større når man er hjemme ved for eksempel juletider.

– Vi går gjennom hva utøverne gjør utenom treningsøktene på dagen og natta. Vi ser på rutinene om å skifte til tørt, vaske hender og hygiene. Det går også på timing i treningen med tanke på reiser – vi vet at immunforsvaret blir svekket av hard trening, sier Berger, som understreker at utøverne generelt er veldig gode på dette.

Tarjei Bø

OVERRASKET IGJEN: Tarjei Bø har slått tilbake etter sykdom flere ganger i løpet av karrieren. Her gir han tommel opp etter sin femte medalje (bronse) på fellesstarten i Kontiolahti.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi har konkludert med at det var mange uheldige omstendigheter i fjor.

– Kanskje vanskelig å forstå

L'Abée-Lund forklarer at det kan være aktuelt å ta datteren ut av barnehagen i god tid før han er hjemom mellom reisene. Slik vet han at datteren ikke bærer på smitte.

Johan Olsson fortalte etter Falun-gullet at han isolerte seg fra familien i to måneder før mesterskapet.

L'Abée-Lund utelukker ikke at han kan bli borte fra hjemmet i en lengre periode.

– Men det spørs på reisingen. Man har jo lyst til å se de hjemme også. Man skal fungere i topplokket og være mentalt til stede, sier L'Abée-Lund.

Han påpeker at det er naturlig for toppidrettsutøvere å se etter løsninger som kan gi optimale konkurranseforhold.

– Det er en del av hverdagen, fordi det er kjempeviktig å holde seg frisk. Men for andre er det kanskje litt vanskelig å sette seg inn i den situasjonen, sier 29-åringen.

Siste nytt

 • Fire personer pågrepet i Bulgaria

  Bulgarsk politi har gått til pågripelse av fire personer mistenkt for å stå bak de rasistiske tilropene på tribunen i kampen mellom Bulgaria og England mandag.

  – Det jobbes med å identifisere de øvrige personene som sto bak opptrinnet, opplyser det bulgarske politiet til Sky Sports.

  EM-kvalifiseringskampen ble avbrutt to ganger av kampens dommer i 1. omgang på grunn av publikums rasistiske tilrop mot engelske spillere. I tillegg viser bilder fra kampen at flere bulgarske tilhengere gjorde nazihilsen under kampen.

  Den ubehagelige episoden i kampen fikk allerede tirsdag følger. Den bulgarske fotballpresidenten valgte å gå av som følge av hendelsen i Sofia etter at Bulgarias statsminister anmodet om det. Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har dessuten startet sin egen etterforskning mot det bulgarske fotballforbundet. (NTB)

  Euro 2020 Qualifier - Group A - Bulgaria v England
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Skadetrøbbel for Solskjær

  Ole Gunnar Solskjær får hektiske dager med å stable et slagkraftig lag på beina til Manchester Uniteds hjemmemøte mot serieleder Liverpool søndag. Skadelisten er lang. Elleve spillere er enten definitivt ute eller usikre foran stormøtet søndag.

  Paul Pogba, Anthony Martial, Aaron Wan Bissaka, Luke Shaw, Victor Lindelöf, Jesse Lingard, Phil Jones og Eric Bailly er enten ute eller usikre. Alle manglet i troppen mot Newcastle forrige runde, viser opptellingen Manchester Evening News har gjort.

  Diogo Dalot startet i Newcastle, men haltet av banen i annen omgang. 17-åringen Mason Greenwood måtte melde forfall til Englands U21-tropp dagen etter. (NTB)

  Premier League - Newcastle United v Manchester United
  Foto: Scott Heppell / Reuters
 • Uavgjort mellom Sverige og Spania

  Sverige hadde lenge seieren i sin hule hånd etter at veteranen Marcus Berg satte inn 1-0 for svenskene i starten av andreomgang. Robin Olsen hadde en strålende kamp i Sveriges mål, men på overtid utlignet Rodrigo til 1-1 for Spania

  Euro 2020 Qualifier - Group F - Sweden v Spain
  Foto: Tt News Agency / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal