NRK Meny
Normal

Frykter sykdom: Vurderer å ta datteren ut av barnehagen

De norske skiskytterne vil unngå en ny «sykdomssesong» før VM på hjemmebane. Henrik L'Abée-Lund (29) vurderer å ta datteren ut og inn av barnehagen.

Lund

FORBEREDER SEG: Henrik L'Abée-Lund og resten av skiskyttergutta har for lengst startet hardkjøret før sesongstarten. Her fra en samling i Sirdal i 2013.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Jeg er avhengig av å være frisk og få den treningen jeg trenger for å kunne prestere i VM, sier Henrik L'Abée-Lund (29) til NRK.

Skiskyttergutta fikk flere uheldige sykdomsavbrekk i løpet av fjorårssesongen. L'Abée-Lund er en av de som ble hardest rammet med tre sykdomssmeller – den siste rett før VM i Kontiolahti.

– Må finne ut hva vi gjorde feil

Også Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø fikk store deler av VM-oppkjøringen ødelagt. Norge tok likevel flest medaljer i VM på herresiden, men Johannes Thingnes Bø sto for Norges eneste gull på sprinten.

Ola Berger

GIR RÅD: Landslagslege Ola Berger.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Nå ser skiskytterleiren på hvilke grep som kan tas for å redusere risikoen for sykdom før VM i Oslo i mars.

– Vi er i dialog med leger og prøver å finne ut hva hver enkelt gjorde feil i fjor. Man må se på hvert enkelt tilfelle og hva man gjorde. For min del har jeg en datter i barnehagen, og man må ta noen forholdsregler og prøve å finne en god løsning, sier L'Abée-Lund, som er den eneste skiskytteren med barn på landslaget.

– Det er et drastisk tiltak, og hvis Henrik nevner det, må han stå for det. Det er mer vanlig å tilrettelegge på andre måter, sier landslagslege Ola Berger.

Han påpeker samtidig at smitterisikoen er større når man er hjemme ved for eksempel juletider.

– Vi går gjennom hva utøverne gjør utenom treningsøktene på dagen og natta. Vi ser på rutinene om å skifte til tørt, vaske hender og hygiene. Det går også på timing i treningen med tanke på reiser – vi vet at immunforsvaret blir svekket av hard trening, sier Berger, som understreker at utøverne generelt er veldig gode på dette.

Tarjei Bø

OVERRASKET IGJEN: Tarjei Bø har slått tilbake etter sykdom flere ganger i løpet av karrieren. Her gir han tommel opp etter sin femte medalje (bronse) på fellesstarten i Kontiolahti.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi har konkludert med at det var mange uheldige omstendigheter i fjor.

– Kanskje vanskelig å forstå

L'Abée-Lund forklarer at det kan være aktuelt å ta datteren ut av barnehagen i god tid før han er hjemom mellom reisene. Slik vet han at datteren ikke bærer på smitte.

Johan Olsson fortalte etter Falun-gullet at han isolerte seg fra familien i to måneder før mesterskapet.

L'Abée-Lund utelukker ikke at han kan bli borte fra hjemmet i en lengre periode.

– Men det spørs på reisingen. Man har jo lyst til å se de hjemme også. Man skal fungere i topplokket og være mentalt til stede, sier L'Abée-Lund.

Han påpeker at det er naturlig for toppidrettsutøvere å se etter løsninger som kan gi optimale konkurranseforhold.

– Det er en del av hverdagen, fordi det er kjempeviktig å holde seg frisk. Men for andre er det kanskje litt vanskelig å sette seg inn i den situasjonen, sier 29-åringen.

Siste nytt

 • Italia vinner i Norges gruppe

  Italia slo Finland 1–0 i Norges gruppe i G19-EM. Det norske u-landslaget i fotball, tapte 1–3 tidligere i dag mot Portugal. Dermed blir kampen mellom de to nordiske lagene helt avgjørende for begge. Finland-Norge spilles på søndag.

 • Irans kvinner får se fotball

  Irans president Hassan Rouhani har fjernet forbudet som nekter kvinner å gå på fotballkamper i landet, melder nyhetsbyrået ISNA.

  Forbudet har vart siden den islamske revolusjonen i 1979.

  Vokterrådet har tidligere avslått forslag om fjerningen av forbudet.

  Iranske kvinner ser fotball
  Foto: STRINGER / AFP
 • FCK opna med tap

  Ståle Solbakkens FC København tapte 1-2 for Horsens heime i Parken i den danske serieopninga. Horsens leia 2-0 før Rasmus Falk reduserte fem minutt før slutt.

  Det er Horsens' første bortesiger over FCK i serien, etter 11 tap og ein uavgjort tidlegare.

  Ståle Solbakken
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal