NRK Meny
Normal

Frykter sykdom under VM - tar store smittegrep

HOMENKOLLEN (NRK): Skiskytterlandslaget tar flere nye grep for å hindre sykdom og smitte før og under VM. Nå er landslagstrener Egil Gjelland blitt syk og isolert fra troppen.

Emil Hegle Svendsen

GOD AVSTAND: Emil Hegle Svendsen og resten av skiskytterne skjermes fra pressen med et sperrebånd. Det er ett av smittegrepene landslaget har gjort før VM.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Å pådra seg sykdom rett før eller under mesterskapet på hjemmebane kan være katastrofalt for den norske troppen. Derfor har skiskytterlandslaget tatt en rekke grep for å hindre smitte.

– Vi ønsker å gjøre litt ekstra rundt et VM på hjemmebane. Vi tar derfor alle forholdsregler og gjør så godt vi kan, sier idrettssjef Morten Aa Djupvik til NRK.

En rekke grep

Grepene inkluderer blant annet:

 • Utøverne bor alene på enkeltrom på Holmenkollen Park Hotell.
 • Ingen av rommene har teppegulv.
 • Måltidene inntas i et eget rom - ikke i spisesalen.
 • Sperrebånd skiller mellom utøverne og pressen.
 • Antibac er tilgjengelig for alle, overalt.

– Forebygging er det viktigste. Vi har vanligvis ganske gode rutiner, men det er litt mer nå, sier landslagslege Petter Sørensen.

Bekymret for syk trener

Egil Gjelland

SYK: Herrelandslagstrener Egil Gjelland må holde seg på god avstand utøverne etter at han pådro seg en forkjølelse.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kaia Wøien Nicolaisen har slitt med sykdom den siste uka, men er nå tilbake i trening. Men også herretrener Egil Gjelland er blitt syk - like før VM-start.

– Egil har vært isolert siden han kom hit og har ikke vært i kontakt med noen av utøverne, men han er på bedringens vei, sier Djupvik.

– Det er litt bekymringsverdig, så han får bare være med på trening utendørs, og da på noen meters avstand, forklarer Sørensen.

Det hender at utøverne bor på enkeltrom, men det er ikke vanlig. At de har egen spisesal er også nytt. Også medieopplegget er annerledes, for skiskytterne møter nesten alltid pressen utendørs.

– Mange redde for sykdom

Utøverne er vant til å passe på seg selv når det kommer til smitte og sykdom, men setter pris på at det legges ekstra vekt på det akkurat nå.

– Det er mange som er redde for å bli syke. Jeg er glad vi har det sånn, for eksempel med egen matsal, for det er mange som vil ha en bit av oss. Det er smart, så slipper vi å få influensa hele gjengen, sier Tiril Eckhoff.

– Det er lagt opp et bra opplegg og vi holder veldig god avstand til andre. Jeg tror det skal gå bra, men rett etter løp er man veldig utsatt, så jeg skal være litt forsiktig, forteller Emil Hegle Svendsen.

Holmenkollen Park Hotell

BOR HER: De norske skiskytterne er innlosjert på Holmenkollen Park Hotell, et steinkast unna VM-løypene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Opptatt av trivsel

NRKs ekspert Halvard Hanevold var på landslaget i en årrekke. Mange av tiltakene er nye for ham.

– Jeg er imponert over systematikken og handlekraften rundt smitte og sykdom. Det man må være bevisst på, er «brakkesyke». Noen liker å bo alene og trekke seg tilbake, men mange synes det er hyggelig å være sammen, påpeker han.

Det er noe Djupvik er klar over.

– Det er viktig å ivareta trivselen. Det kan ikke være helt paranoid, sier idrettssjefen.

Siste nytt

 • Warriors kriget seg videre

  Golden State Warriors er videre til neste runde i NBA-sluttspillet etter 99-91-seier over San Antonio Spurs natt til onsdag. Warriors vant 4–1 i kamper, og møter nå New Orleans Pelicans.

  Philadelphia 76ers tok seg også videre i natt.

  Klay Thompson (11) celebrates after making a basket in front of forward Kevin Durant (35) and forwar
  Foto: Kyle Terada / Reuters
 • Norsk trener til sveitsisk toppklubb

  Dan Tangnes (39) ble onsdag presentert som ny hovedtrener for den sveitsiske hockeyklubben EV Zug. De ble nummer to i grunnspillet forrige sesong, men røk ut i første runde av sluttspillet.

  – Jeg håper vi kan skape gode minner sammen, sier Tangnes.

  Dan Tangnes
  Foto: EV ZUG
 • Glassverket trekker elitelaget

  Håndballklubben Glassverket har spilt i eliteserien denne sesongen, men rykket ned og skulle i utgangspunktet spille i 1. divisjon neste sesong. Slik blir det likevel ikke, da forslaget om å trekke laget fikk flertall på tirsdagens årsmøte, skriver Drammens Tidende. Klubben ønsker å beholde lagene i andre- og fjerdedivsjon.

  Line Bjørnsen hos Glassverket
  Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid