NRK Meny
Normal

Puslete OL-løype kan ødelegge for de norske gullfavorittene

ULLEVAAL (NRK.no) Dersom hoppene i snøbrettløypen under neste års OL blir for små, får ikke kjørere som Torstein Horgmo og Ståle Sandbech gjort det de er aller best på: Trippel «cork».

Ståle Sandbech

Ståle Sandbech svevde høyt i Oslo tidligere i år. Nå er snøbrett-talentet spent på om hoppene i OL-løypen i Sotsji blir store nok til at han kan utføre sine vanskeligste triks.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Både Ståle Sandbech og Torstein Horgmo, to av Norges største gullkandidater på snøbrett, behersker trikset trippel «cork». Trikset består av tre baklengs saltomortaler med rotasjoner rundt egen akse, og regnes som det vanskeligste som er mulig å utføre per dags dato.

Om løypen i Sotsji blir for puslete vil det imidlertid være umulig å sette trikset. Vanligvis får kjørerne selv være med å utforme løypen, men under OL bestemmes alt av arrangørene. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har hyret inn svenske Anders Forsell til å utforme løypen, men enkelte frykter at det varme været som satte en stopper for fjorårets prøve-OL vil gjøre det vanskelig å bygge en løype med store nok hopp.

– Det ville jevnet ut nivået veldig. Flere kommer til å melde seg på i medaljekampen dersom hoppene ikke er store nok, sier Ståle Sandbech til NRK.

I relativt sydlige Sotsji kan det også bli et problem å få høy nok fart. Dersom det blir bløtt «påskeføre» går brettet tråere i snøen. Kombinasjonen lav fart og små hopp kan føre til at de store triksene uteblir.

Saken fortsetter under videoen!

Ny OL-gren

Marcus Kleveland trippel cork

Lurer du på hva en trippel «cork» er? Se 13 år gamle Marcus gjøre trikset her.

Snøbrett-grenen slopestyle er på OL-programmet for første gang neste år. Kjørerne skal gjennom en kupert løype bestående av forskjellige elementer. Løypen avsluttes tradisjonelt med fire tre store hopp – i OL-løypen vil det bare være tre.

– Vi har hatt det i bakhodet hele tiden. Det vil bli et større krav til å kjøre teknisk perfekt dersom man ikke kan sette de største triksene, sier landslagstrener Thomas Harstad.

Når vanskeligheten på triksene jevnes ut vil dommerne se på faktorer som hvor høyt kjørerne hopper og hvor langt ned i unnarennet de lander.

– Man må kjøre mye finere. Man må få alle triksene til å se veldig lett ut, sier Sandbech.

Nytt poengsystem

Thomas Harstad

Landslagstrener Thomas Harstad har stor tro på at de norske kjørerne vil takle OL-løypen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

De norske snøbrettkjørerne er vant til poengsystemet som benyttes i den såkalte TTR-serien (Ticket to Ride), snøbrett-verdens svar på verdenscupen. I verdenscupen får slopestyle-kjørerne en poengsum per element i løypen, samt flyt-poeng basert på komposisjon og gjennomført stil løypen igjennom. Slik blir det ikke i Sotsji.

– I OL blir det kun en sammenlagtsum, uten at man får vite summen per enkeltelement. Derfor er det viktig å huske at man må gjøre jobben på hvert eneste element, sier Sandbech, som trener i Norge denne uken før han reiser til Colorado på mandag.

Han innrømmer at man vanligvis kan redde seg inn med et stort triks på sistehoppet, dersom man gjør en liten feil i starten av løypen. Blir hoppene for små mister man denne «livbøyen». Landslagstrener Thomas Harstad mener uansett at de norske kjørerne er blant storfavorittene neste år:

– Jeg kan ikke garantere at vi tar gull, men jeg kan si såpass at de som skal stå høyere enn oss på pallen må kjøre jævlig bra.

Siste nytt

 • Manchester United slo tilbake

  José Mourinho fikk pusterom etter mesterliga-smellen da Manchester United tok seg til semifinale i FA-cupen med 2-0 over Brighton lørdag. Lukaku og Matic scoret målene. Tottenham skaffet seg semifinalebillett tidligere lørdag etter 3-0 over Swansea.

  Manchester United's Nemanja Matic
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale