Hopp til innhold

Frykter regimets VM-suksess: – Saudi-Arabia mener alvor

VM-suksess for Saudi-Arabia kan være en brekkstang på veien mot noe enda større: Fotball-VM i 2030. Nå venter regimet på at Fifa skal åpne døren for deres søknad.

Infantino bin Salman

GODE VENNER: Gianni Infantino og kronprins Mohammed bin Salman står hverandre nær. Saudi-Arabia håper at Fifa vil åpne for at de kan være VM-arrangør i fremtiden.

Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP

– Hvis de nå viser at de har et lag som kan prestere sportslig i VM, så er det et motargument som faller bort for at de skal få arrangere VM i 2030, forteller Saudi-Arabia-ekspert Reier Møll Schoder.

Etter 2-1-seieren mot Argentina la kronprins Mohammed bin Salman ut en rekke jubelbilder på sosiale medier. Samtidig erklærte han neste dag som nasjonal fridag for å fortsette feiringen.

– Seieren reflekterer også positivt på myndighetene, og er ekstra viktig i lys av den innflytelsen Saudi-Arabia søker å ha i den internasjonale fotballen og en eventuell søknad om å være vertskap for VM i 2030, forteller postdoktor ved institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo, Charlotte Lysa.

Crown Prince of Saudi Arabia Mohammed bin Salman and Prince Saud bin Salman pose for a photo as they celebrate after their country's soccer team defeated Argentina during the FIFA World Cup Qatar 2022, in Riyadh

SMIIIL: Kronprins Mohammed bin Salman (til venstre) poserer sammen med prins Saud bin Salman etter seieren over Argentina.

Foto: SAUDI ROYAL COURT / Reuters

Letter på sløret om VM-planer

Det er nemlig ventet at Saudi-Arabia kommer til å søke om å få arrangere fotball-VM i 2030. Bin Salman står Fifa-president Gianni Infantino nær, og sammen fulgte de åpningskampen i VM fra tribunene.

Det er tidligere rapportert at de vurderer å søke sammen med Egypt og Hellas. Landets fotballpresident Yasser Al Misehal sier at de har store ambisjoner for utviklingen av fotballen i landet, og at arrangering av store turneringer kan hjelpe.

– Vi har ikke bestemt oss for å søke VM i 2030. Vi er klar over ryktene, men vi venter på at Fifa skal åpne døren for alle. Etter at de har gjort det, kan vi vurdere om det er noe som passer inn i våre planer eller ikke, sier han til Goal i et ferskt intervju.

Qatar Soccer WCup Match Moments Day 3 Photo Gallery

JUBEL OG SKUFFELSE: Lionel Messi rusler fortvilet av banen, mens Saudi-Arabia-spillerne knapt kan tro det som har skjedd.

Foto: Natacha Pisarenko / AP

Al Misehal viser trolig til Fifas nye regler, der det blant annet stilles krav til situasjonen for menneskerettigheter i landet som søker om VM.

Saudi-Arabia er per i dag ikke i nærheten av å være klar til å ha et stort mesterskap uten at det vil slå ut som høyrisiko på alle disse vurderingene, sa Norges fotballpresident Lise Klaveness i NRKs VM-studio.

I et nytt intervju med Sky News svarer Saudi-Arabias sportsminister Prince Abdulaziz bin Turki Al-Faisal på om menneskerettighetsbruddene gjør landet uegnet som vert for store mesterkskap.

Jeg sier ikke at vi er perfekte. Ingen er det. Det er mange problemer i verden. Men jobber vi for en bedre fremtid for alle? Ja, det gjør vi. Vi har gjort tiltak som viser det, sier han.

I samme intervju sier bin Turki Al-Faisal at det vil være mot deres religion, islam, om de tillater alkoholsalg under et eventuelt VM. Dagen før årets VM stengte Qatar øl-kranene på VM-stadionene.

«Kvinnesatsing» før VM-søknad?

Saudi-Arabia følger i fotsporene til nabolandet Qatar på flere måter. I oktober i år ble det for første gang startet opp en kvinneliga i landet, akkurat som Qatar gjorde året de søkte om VM.

Laget ledes av den tyske trenerlegenden Monika Staab. Hun har tidligere hatt samme jobb i Qatar.

De sier en kvinne er som krystall. Når hun spiller fotball, kan hun knuse. Da sier jeg: «Jeg har spilt fotball i 50 år. Jeg har ennå ikke knust». Man må alltid argumentere, sier hun til SVT, men understreker at fotballen stadig gjør fremskritt i landet.

I Qatar spilte kvinnelandslaget sin første kamp i 2010. Den siste i 2014. I dag er det tilnærmet umulig å finne kvinner som spiller fotball i landet, slik NRK tidligere har skrevet om. Vil Saudi-Arabia gjøre det samme om de får VM?

Foreløpig uttrykker saudienes fotballpresident stolthet over satsingen.

– Kvinnefotballen har vokst stort etter at vi introduserte det for noen år siden. Vi er veldig stolte over at det nåværende styret er det første som etablerer kvinnefotball, sier Al Misehal.

Qatars kvinnelandslag i fotball før en kamp mot Kuwait i mai 2012.

QATARS KVINNELANDSLAG: Disse spillerne er svært vanskelig å finne igjen nå. Qatars landslag har nemlig ikke spilt kamper siden 2014.

Foto: Mohan / mohananphoto@yahoo.com

– Saudi-Arabia mener alvor

Klaveness påpeker at samtlige 211 Fifa-land har stemmerett i neste VM-valg. Alle må også stemme åpent, slik det er tydelig hvem som lander på Saudi-Arabia som vertsnasjon.

– Saudi-Arabia kan i teorien få flertall, men da skal Fifa Council slippe gjennom en høyrisiko-søknad. Derfor trenger man etisk lederskap og et politisk press, slik at styret i Fifa blir påvirket av den høyrisikovurderingen Saudi-Arabias søknad må bære preg av. Men vi kan ende i denne situasjonen, for Saudi-Arabia mener alvor, sier fotballpresidenten.

4 Norges fotballpresident Lise Klaveness i studio.

NORGES FOTBALLPRESIDENT: Lise Klaveness.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

Et VM i Saudi-Arabia vil være svært kontroversielt i store deler av verden. Landet har en lang historie med henrettelser, brudd på menneskerettigheter, diskriminering av homofile og kvinner, og kuing av regimekritikere.

Samme dag som Argentina ble beseiret, opplyste Saudi-Arabias nyhetsbyrå at landet hadde henrettet 17 menn for narkotikaforbrytelser og smugling. Amnesty International sier til TV 2 at landet bevisst forteller om henrettelsene samtidig som det skjer noe positivt rundt Saudi-Arabia.

Kongefamilie med tette bånd til fotballen

De som bestemmer alt er den eneveldige Al-Saud-familien. Fotball er ekstremt populært i Saudi-Arabia, også blant landets makthavere.

– Som det meste annet i Saudi-Arabia er ikke fotballen uavhengig fra myndighetene, forteller Lysa, som skrev sin doktorgrad om kvinnefotball i Qatar og Saudi-Arabia.

– I 2018 annonserte for eksempel kronprinsen at han ville dekke all ekstern gjeld for fotballklubbene i den øverste divisjonen, og ligaen ble omdøpt til Kronprins Mohammed bin Salman-ligaen.

Her brødfør også samtlige av landslagsspillerne seg. Ikke én av heltene mot Argentina spiller klubbfotball utenfor Saudi-Arabias grenser og kronprinsens liga.

Kong Salman, kronprins bin Salman

HYLLES: Under landslagets kamper er det ikke uvanlig at supporterne holder opp bilder av Kong Salman og Kronprins Mohammed bin Salman.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Etter Russlands invasjon av Ukraina har flere idrettsprofiler uttalt seg kritisk mot president Vladimir Putin. Saudi-Arabia er for eksempel involvert i krigføringen mot Jemen, men du vil neppe høre noen av landets fotballspillere ta til orde for at kongefamilien må stoppe bombingen.

– Jeg kjenner ikke til at noen av spillerne er kritiske til regimet. Det er i praksis ingen toleranse for kritikk av regimet i Saudi-Arabia og selv mild kritikk kan føre til lange fengselsstraffer. Det er derfor vanskelig å forestille seg at noen kunne representert landet etter å ha uttalt seg kritisk, sier Lysa.

Siste nytt

 • Hazard gir seg på landslaget

  Etter et skuffende VM i Qatar har 31 år gamle Eden Hazard besluttet å gi seg på landslaget. Det bekrefter han i et innlegg på Instagram.

  – Takk for kjærligheten, støtten og gleden vi har delt siden 2008. Jeg har bestemt meg for å avslutte min internasjonale karriere, skriver Real Madrid-spilleren.

  Hazard debuterte for det belgiske landslaget i november 2008, og har siden notert seg for 126 kamper og 33 scoringer.

  Han er den med fjerde flest landskamper for Belgia, samt den med nest flest scoringer.

  Han var lenge ansett som en av verdens beste kantspillere, men skader har de siste årene ødelagt mye for ham. Siden overgangen fra Chelsea til Real Madrid har det blitt begrenset med spilletid for Hazard.

  WCup Croatia Belgium Soccer
  Foto: Francisco Seco / AP
 • Uviss fremtid for Flick - i møter med forbundet

  Hansi Flicks skjebne som tysk landslagssjef kan bli avgjort på et møte onsdag ettermiddag, skriver DPA.

  Ifølge nyhetsbyrået skal Flick møte fotballpresident Bernd Neuendorf og styremedlem fra den tyske ligaen, Hans-Joachim Watzke. Der skal han legge fram sin analyse av tyskernes innsats i fotball-VM, der de røk ut i gruppespillet.

  I utgangspunktet skulle også Oliver Bierhoff ha deltatt i møtet, men han trakk seg tirsdag fra jobben som fotballdirektør i landslaget.

  Flick overtok Tyskland så sent som 1. august i fjor. Tyskerne røk også ut i gruppespillet i 2018-VM, mens det ble stopp i åttedelsfinalen i EM i 2021.

  I Tyskland synes det å være delte meninger om hvorvidt Flick bør fortsette i jobben. I en undersøkelse i sportsmagasinet Kicker svarer over 50 prosent at de ønsker en ny landslagssjef. (NTB)

  WCup Costa Rica Germany Soccer
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Qatar-VM for supportere: Dyreste på 20 år

  Ifølge nettstedet Arabian Business betaler supportere i snitt 239 dollar - cirka 2400 kroner - for en billett til en VM-kamp i Qatar. Det er en økning på 39 prosent fra VM i Russland for fire år siden - og det gjør Qatar-VM til det dyreste på 20 år.

  Det viser en studie gjennomført av Keller Sports, som er en utstyrsleverandør i Tyskland.

  De har sett på totalkostnadene for en fotballsupporter under VM, og funnet ut at Qatar-VM er det dyreste på lang tid.

  VM i Tyskland i 2006 er ifølge studien det billigste VM-et de siste 20 årene.

  Der kostet en kampbillett i snitt 1000 kroner, mens prisen i Sør-Afrika i 2010 var 1570 kroner. I Brasil i 2014 var prisen 1980 kroner, mens i Russland lå det på 2100 kroner.

  Da Frankrike og Kroatia møttes i finalen for fire år siden, kostet en finalebillett 5400 kroner. Skal man se finalen i Qatar må ut med i hvert fall 6800 kroner.

  Ifølge Keller Sports er også Qatar-VM dyrere enn de foregående mesterskapene når det kommer til reise, opphold og mat.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Portugal v Switzerland
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste