Hopp til innhold

Landslagssjefen frykter de beste vil droppe OL 2014

Landslagstreneren i snowboard frykter et OL ribbet for norske profiler. Han mener Det internasjonale skiforbundet (FIS) mangler kompetanse til å arrangere OL-kvalifiseringen.

Snowboard (ill.)

Snowboardmiljøet er misfornøyd med OL-kvalifiseringen og landslagssjef Thomas Harstad frykter de beste ikke vil prioritere OL.

– Det blir som om Curlingforbundet skulle arrangere alpinkonkurranser, sier landslagstrener Thomas Harstad til NRK.no.

Dagfrid Forberg

Generalsekretær i Snowboardforbundet, Dafgrid Forberg, er skuffet over å ikke bli hørt av FIS.

Foto: Snowboardforbundet

Snowboardmiljøet i Norge er svært skuffet etter at Den internasjonale olympiske komité (IOC) i forrige uke bestemte seg for å la FIS styre kvalifiseringen til grenene halfpipe og snowboard for ski og snowboard i vinter-OL 2014.

I kjølvannet av avgjørelsen anklaget snowboardprofil Terje Håkonsen IOC-medlem Gerhard Heiberg for å være feig, mens Heiberg svarte med å bryte det uformelle samarbeidet med Snowboardforbundet etter flere uttalelser fra Håkonsen.

Les også: Heiberg: - Det ble brukt ganske sterke uttrykk

Vil heller kjøre egne konkurranser

Den sterke motstanden mot en FIS-kvalifisering i snowboard skyldes flere ting. Harstad mener Det internasjonale skiforbundet mangler nødvendig kompetanse.

Dessuten frykter utøverne at datoene i FIS-touren vil konkurrere med den eksisterende verdenstouren, noe som kan medføre en ekstra belastning for kjørerne.

Gerhard Heiberg

Gerhard Heiberg brøt det uformelle samarbeidet med Snowboardforbundet etter uttalelser fra Terje Håkonsen.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

– Det gjenstår å se, men jeg tror nok at en god del av de beste kjørerne vil vurdere å ikke prioritere kvalifiseringskonkurransene til FIS, men heller kjøre de eksisterende konkurrransene. Det kan vi nok regne med vil skje, sier han.

– Med andre ord at de velger å ikke delta i OL?

– Ja, det er det som blir konsekvensen ved å droppe kvalifiseringskonkurransene. Vi skal ikke se bort ifra at det kan skje, uten at jeg kan snakke direkte på vegne av utøverne, kommenterer Harstad.

Kan gjelde flere

Tidligere har utøvere som Terje Håkonsen boikottet OL. I verste fall kan OL i 2014 gå uten de største og beste internasjonale navnene.

– Jeg tror nok at dette kan komme til å gjelde flere enn bare våre egne utøvere, sier Harstad.

Harstad er mest skeptisk til kompetansenivået i forbindelse med slopestyle-konkurranser.

– De har bare arrangert et par stykker og de har ikke vært spesielt bra, så vi er skeptiske til både nivå på løypene og selve gjennomføringen. De har ikke den samme erfaringen som oss, og da er det galskap at de plutselig skal få tildelt en OL-kvalifisering, sier han.

Henning Andersen

Leder i Arctic Challenge, Henning Andersen, frykter snowboard vil lide om den kommer under FIS.

Foto: NRK

Ønsker felles løsning

Foreløpig er ikke noe endelig spikret når det gjelder den kommende OL-kvalifiseringen. Snowboardmiljøet ønsker imidlertid en kvalik der utøvernes nåværende konkurranser er tellende.

Det er blant annet foreslått en løsning der utøverne får poeng i både FIS-konkurranser, TTR-serien, Dew Tour og X-Games.

Generalsekretær i Snowboardforbundet, Dagfrid Forberg, har arbeidet tett opp mot både IOC og FIS i denne saken. Hun sitter i utvalget FIS Snowboard Freestyle Task Force, som ble opprettet for å øke kompetansen innen snowboard i FIS.

- Ble provosert

Gruppen har representanter fra FIS, TTR-serien (snowboardkjørerernes egen verdenstour), utøvere og dommere.

Ønskene fra snowboarderne er imidlertid ikke blitt hørt, og IOC godkjente kvalifiseringskriteriene til FIS i forrige uke uten å ta hensyn til innspillene fra utvalget.

– Jeg ble veldig provosert, og det var utrolig å oppleve at FIS overkjører snowboardmiljøet og sin egen rådgivningsprosess. Jeg opplever ikke at snowboard-delen av FIS blir tatt alvorlig hos Det internasjonale skiforbundet, sier Forberg til NRK.no.

Saken fortsetter under bildet

Slopestyle

Slopestyle og halfpipe står på OL-programmet i 2014. Striden står om hvordan kvalifiseringen skal foregå.

Foto: EZRA SHAW / Afp

Generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, kommenterer dette overfor NRK.no i en epost. Der skriver hun blant annet:

«Arbeidsgruppen er et initiativ for å dele kunnskap og erfaring til å prøve å bistå med utviklingen av sporten og dens organisasjon. Men det synes å være en misforståelse at en av gruppens oppgaver er å være rådgivende organ for snowboardkomiteen til FIS, eller til og med IOC, om kvalifiseringssystemet til OL.»

– Sarahs Lewis tilbakemeldinger er ikke noe nytt for oss. Hun har tidligere kommunisert dette til Snowboardforbundet etter at vi henvendte oss til FIS og IOC for å gi uttrykk for vår bekymring i forhold til det vi oppfatter som FIS sin overstyring av snowboardnasjonenes initiativ på FIS' vårmøte, sier Forberg, og legger til:

– Vi er ikke overrasket, men synes det er dypt beklagelig. Vår bekymring er at det skal opprettes en helt ny verdenscup i slopestyle, påpeker hun.

- Påkjenning for utøverne

Slopestyle er i dag en etablert konkurranseidrett gjennom blant annet TTR og har 200 konkurranser verden over på alle nivåer.

– Det vil sette kjørerne i en umulig skvis i valget mellom konkurranser de vil kjøre og konkurranser som de må kjøre. Vi er redd for at det vil være en unødvendig og stor påkjenning for kjørerne, forteller hun.

Thomas Harstad

Landslagssjef i snowboard, Thomas Harstad, er ikke fornøyd med FIS.

Foto: Norges snowboardforbund

Forsberg har imidlertid ikke gitt opp håpet om å påvirke FIS i denne saken, og har allerede begynt forberedelsene til FIS' høstmøte i oktober.

– Vi deltar i alle organer internasjonalt hvor vi kan øve innflytelse, både i TTR (Ticket To Ride World Tour), WSF (World Snowboard Federation) og i FIS Task Force. Vi er topp motivert til å forbedre denne situasjonen, for det kan ikke bli stort verre enn det er nå, sier hun.

Handler om kontroll

Henning Andersen er daglig leder av The Arctic Challenge (TAC). Han kjenner både norsk og internasjonal snowboard svært godt og samarbeider tett med Terje Håkonsen.

Han frykter i likhet med de fleste innen miljøet at utviklingen av snowboard vil lide om den skulle komme innunder Det internasjonale skiforbundet.

– Det er en grunn til at Skiskytterforbundet er uavhengig, og det er at de ønsker å prioritere sin sport først. Dersom snowboard skulle bli styrt fullstendig av FIS, ville vi ha kommet på 5. plass i prioriteringen - etter kombinert, forteller han.

Andersen ønsker istedet å gjøre som i idretter som tennis og golf, der utøverne har innflytelse på sin egen tour.

– Dette dreier seg om å skape et livsgrunnlag for tusener av unge mennesker, å skape en sport som tennisspillerne gjorde på 70-tallet. I dag eier de sin egen turné. Det er det det dreier seg om for oss: Utøverkontroll og innflytelse på egen idrett, poengterer han.

Stemoderlig behandlet av FIS

TAC-sjefen tror flere i snowboardmiljøet følte seg snytt da FIS ikke hørte på innspillene fra sin egen Task Force.

– Det er da følelsene oppstår, for her har snowboarderne følt at de har vært med på å bidra til noe konstruktivt. Og når man først gjør det, så blir man ikke tatt hensyn til. Da blir folk sinna, sier Andersen.

– For første gang var det blitt dialog mellom partene. Målet var å finne en felles løsning, en felles olympisk ranking, hvor man får kvalifiserende poeng til OL gjennom å kjøre konkurranser uavhengig av eierskap og organisasjoner.

Henning Andersen mener at snowboardmiljøet er blitt stemoderlig behandlet siden Det internasjonale skiforbundet i 1994 bestemte seg for å erklære snowboard som en skisport.

– Det er det ikke, det er en amerikansk brettsport, sier han syrlig.

– Det skaper mye frustrasjon i snowboardmiljøet når den olympiske bevegelsen sammen med FIS skaper et monopol på OL-kvalifiseringen. Det er kjernen i problemet, sier Henning Andersen.

Siste nytt

  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal