NRK Meny
Normal

Trenerens bønn: – Ikke gi opp selv med tre bom på første skyting

ØSTERSUND (NRK): Skiskyttergutta er forberedt på nytt bingorenn i Østersund.

Johannes Thingnes Bø

VENTER: Johannes Thingnes Bø mener man tjener mest på å vente til de verste vindkulen har gitt seg selv om man da risikerer å bli stående lenge på standplass. Under torsdagens 20 kilometer får skiskytterne ett tilleggsminutt per bom.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det vil helt klart bli som et lotteri, sier landslagstrener Siegfried Mazet til NRK.

På onsdag sto han på standplass og fulgte kvinnenes 15 kilometer der kun én av 99 skjøt 20 treff på grunn av kraftige vindkast.

Torsdag er det meldt minst like mye vind når gutta skal i aksjon.

– Det er veldig krevende å skyte i sterk vind, sier Norges største forhåndsfavoritt Johannes Thingnes Bø.

– Når du kommer inn til skyting er du forholdsvis tom for oksygen og beina rister. Du holder pusten og skal til å trekke av, men plutselig tar vinden tak i børsa. Da må du stoppe opp og begynne på nytt, forklarer han.

Siegfried Mazet løfter brillene på på lua

TRENEREN: Skytetrener Siegfried Mazet (t.h.) ber løperne være tålmodige i vindværet som venter i Østersund torsdag.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Håper på ektemannen og resten

Kvinnene som gikk onsdag, opplevde det tidvis som et mareritt på standplass.

– Det blåste både oppover og nedover og bortover og bakover, sa blant andre Ingrid Landmark Tandrevold som bommet hele ti ganger og måtte telle opp antall bom da hun kom i mål.

Fanny Horn Birkeland bommet på åtte skudd og etter løpet kom hun med følgende råd til gutta:

– De må prøve å være offensive samtidig som de kjemper inn skuddene. Det er mulig og de har trent på det så jeg får krysse fingrene for både ektemannen og resten, sa Birkeland som er gift med herreløper Lars Helge Birkeland.

Norske seire

Norske løpere har faktisk vunnet 20-kilometeren i Østersund to år på rad. I fjor overrasket Ole Einar Bjørndalen alle, mens Emil Hegle Svendsen gikk til topps i 2014.

– Det er mulig å takle det. Jeg har skutt 20 treff i vind her før. Noen kommer til å skyte godt og skal man vinne må man skyte 19 eller 20 treff, sa Emil Hegle Svendsen til NRK tidligere denne uken.

Svendsen står over torsdagens konkurranse for å lade opp til helgens løp.

Stå eller gå?

Det viktigste valget løperne må ta på 20-kilometeren er om de skal vente med å skyte hvis det kommer et vindkast, eller om de skal skyte med høyere risiko for bom og heller gamble på at de tjener inn tiden i løypa ved å forlate standplass raskere.

Siden det på en 20 kilometer gis ett tilleggsminutt i stedet for strafferunder ved bom mener Johannes Thingnes Bø det lønner seg å vente.

– Bomme kan man gjøre uansett, men i vind kan man fort tjene inn et treff på å stå ekstra. Man kan fort bli stående en stund, men det er nøkkelen, sier Thingnes Bø.

Skytetrener Siegfried Mazet har uansett en klar bønn til løperne: Vær tålmodige.

– Løpet er ikke kjørt selv om du bommer både to og tre ganger på første skyting, for det er også andre som kommer til å bomme. Derfor er det viktig å aldri gi opp og stå på helt til du krysser mållinjen, sier han.

Siste nytt

 • Torsdagens utfortrening også avlyst

  Torsdagens planlagte gjennomkjøring av utforløypa i Lake Louise måtte avlyses. Arrangøren vil spare på traseen til helgens øvelser. Også onsdag ble utfortreningen avlyst fordi snøen som falt tidligere i uken hadde gjort traseen for bløt.

  jansrud
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • FIS lar russerne gå verdenscup

  De seks russiske langrennsløperne som er livstidsutestengt fra OL av IOC, får gå verdenscupåpningen i Ruka i helgen. FIS' dopingpanel vil avvente bevismateriale fra IOC før det eventuelt ønsker å utestenge utøverne, skriver de i en pressemelding.

  Belog og Legkov
  Foto: Pierre Teyssot / Afp
 • Bekreftet: Thoresen til Russland

  Storhamar bekrefter på sine nettsider at Patrick Thoresen vender tilbake til SKA St. Petersburg i KHL. – Vi ønsker Patrick masse lykke til i jakten på sitt 3. Gagarin cup-trofe, skriver klubben. Han spiller sin siste kamp for Storhamar på søndag.

  Hockey Classic: GET-Ligaen: Lillehammer - Storhamar
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Rosenborg - Real Sociedad