NRK Meny
Normal

– Får vi ikke gjort noe med loven er norsk boksing historie

Norges Bokseforbund føler seg maktesløse i kampen om å komme tilbake i den internasjonale bokseringen. Boksepresidenten mener norsk boksing mer enn noen gang er avhengig av politisk hjelp for å overleve.

NORWAY BOX OPEN

Fremtiden for norsk amatørboksing er usikker etter at Norges Bokseforbund torsdag ble supsendert fra alle internasjonale turneringer. Bildet er fra turneringen Norway Bos Open i 2006.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Dersom vi ikke får endret forskriftene i knockout-loven kan vi like så godt legge ned norsk boksing, sier presidenten i Norges Bokseforbund, Odd Haktor Slåke, til NRK.no.

Han styrer et særforbund som har havnet i en vrien skvis: Bokseforbundet må bryte norsk lov for å kunne delta i internasjonale turneringer.

Dersom de ikke følger reglene til Det internasjonale forbundet (AIBA) får de heller ikke arrangere turneringer.

Må bryte norsk lov

Årsaken er at den såkalte knockout-loven forbyr boksing uten hjelm i Norge, mens det ifølge AIBA-reglene skal bokses uten hjelp på seniornivå blant herrer.

Odd Haktor Slåke

BEKYMRET: President i Norges Bokseforbund, Odd Haktor Slåke.

Foto: NRK

– Vi vil helt sikkert bli suspendert til dette er i orden. Får vi ikke gjort noe med loven er norsk boksing historie, sier Slåke.

– Vi føler oss maktesløse og setter vår lit til politikerne. Spesielt de nye politikerne som har lovet å se på denne loven, sier Slåke.

– Fullt trykk

I høst sa den nye regjeringen at de vil jobbe for å oppheve forbudet mot proffboksing i Norge, noe som innebærer en endring av knockout-loven.

Det er denne lovnaden som gir bokseforbundet håp om en snarlig løsning.

– Vi har fullt trykk på dette arbeidet og det vil bli gjort, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til NRK.no.

Nådeløs mail

Torsdag ettermiddag kom nyheten om at bokseforbundet er suspendert fra alle internasjonale turneringer og annet internasjonalt samarbeid.

Dråpen som fikk begeret til å renne over hos AIBA var NM i Tønsberg for drøyt to uker siden. Der bokset herrene i seniorklassen med hjelm - stikk i strid med AIBAs eget regelverk.

Alle AIBA-medlemslandene har nå fått en mail som sier at alt samarbeid med Norge vil bli straffet med sanksjoner og i verste fall utestengelse.

– Det er ingen tvil om at dette er en veldig vanskelig og alvorlig situasjon for norsk boksing, sier Norges idrettspresident Børre Rognlien til NRK.no.

Sammen med bokseforbundet er han klar til å ta kampen med politikerne for å få til en snarlig løsning på problemet.

– Det er ikke snakk om å oppheve knockout-loven, men finne frem til hvilke forskrifter som må mykes opp for å unngå den situasjonen som bokseforbundet nå har havnet i, sier Rognlien.

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal