NRK Meny
Normal

– Får vi ikke gjort noe med loven er norsk boksing historie

Norges Bokseforbund føler seg maktesløse i kampen om å komme tilbake i den internasjonale bokseringen. Boksepresidenten mener norsk boksing mer enn noen gang er avhengig av politisk hjelp for å overleve.

NORWAY BOX OPEN

Fremtiden for norsk amatørboksing er usikker etter at Norges Bokseforbund torsdag ble supsendert fra alle internasjonale turneringer. Bildet er fra turneringen Norway Bos Open i 2006.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Dersom vi ikke får endret forskriftene i knockout-loven kan vi like så godt legge ned norsk boksing, sier presidenten i Norges Bokseforbund, Odd Haktor Slåke, til NRK.no.

Han styrer et særforbund som har havnet i en vrien skvis: Bokseforbundet må bryte norsk lov for å kunne delta i internasjonale turneringer.

Dersom de ikke følger reglene til Det internasjonale forbundet (AIBA) får de heller ikke arrangere turneringer.

Må bryte norsk lov

Årsaken er at den såkalte knockout-loven forbyr boksing uten hjelm i Norge, mens det ifølge AIBA-reglene skal bokses uten hjelp på seniornivå blant herrer.

Odd Haktor Slåke

BEKYMRET: President i Norges Bokseforbund, Odd Haktor Slåke.

Foto: NRK

– Vi vil helt sikkert bli suspendert til dette er i orden. Får vi ikke gjort noe med loven er norsk boksing historie, sier Slåke.

– Vi føler oss maktesløse og setter vår lit til politikerne. Spesielt de nye politikerne som har lovet å se på denne loven, sier Slåke.

– Fullt trykk

I høst sa den nye regjeringen at de vil jobbe for å oppheve forbudet mot proffboksing i Norge, noe som innebærer en endring av knockout-loven.

Det er denne lovnaden som gir bokseforbundet håp om en snarlig løsning.

– Vi har fullt trykk på dette arbeidet og det vil bli gjort, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til NRK.no.

Nådeløs mail

Torsdag ettermiddag kom nyheten om at bokseforbundet er suspendert fra alle internasjonale turneringer og annet internasjonalt samarbeid.

Dråpen som fikk begeret til å renne over hos AIBA var NM i Tønsberg for drøyt to uker siden. Der bokset herrene i seniorklassen med hjelm - stikk i strid med AIBAs eget regelverk.

Alle AIBA-medlemslandene har nå fått en mail som sier at alt samarbeid med Norge vil bli straffet med sanksjoner og i verste fall utestengelse.

– Det er ingen tvil om at dette er en veldig vanskelig og alvorlig situasjon for norsk boksing, sier Norges idrettspresident Børre Rognlien til NRK.no.

Sammen med bokseforbundet er han klar til å ta kampen med politikerne for å få til en snarlig løsning på problemet.

– Det er ikke snakk om å oppheve knockout-loven, men finne frem til hvilke forskrifter som må mykes opp for å unngå den situasjonen som bokseforbundet nå har havnet i, sier Rognlien.

Siste nytt

 • Tapte på overtid

  Norge tapte ishockey-kampen mot Russland i kveld 3-4. Nordmennene kjempet godt, men tapte kampen på overtid etter Vladimir Tkachyov sin scoring. Russland stilte med et redusert lag, men spilte likevel med mange gode spillere i Hamar.

  thoresen
 • Klar for USA

  Jørgen Skjelvik er klar for fotballklubben LA Galaxy, Det melder klubben selv på twitter. Skjelvik forlater dermed Rosenborg, som må finne en erstatter før neste sesong.

  Jørgen Skjelvik
  Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
 • Bjørnsen til EM-finale på 100 meter

  Susann Bjørnsen er klar for finalen på 100 meter medley under kortbane-EM i svømming i København. Hun satte personlig rekord med 59,65 i semifinalen torsdag. Bjørnsen var langt framme etter butterfly, men falt tilbake til sjetteplass etter ryggsvømmingen.

  SUSANN
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal