Frykter Kowalczyk må bryte touren

Sammenlagtlederen i Tour de Ski, Justyna Kowalczyk, sliter med en kneskade som gjør at hun kanskje må bryte hele den prestisjetunge konkurransen.

Video Kowalczyk sliter med skade

VIDEO: Justyna Kowalczyk har knéoproblemer. Nå frykter legen at hun må bryte Tour de Ski.

– Vi er veldig bekymret. Justyna utnytter hvert øyeblikk hun har til å fryse ned hevelsen hun har fått i kneet, sier Kowalczyks trener til Aleksander Vyeritelny til den polske avisa Gazeta.

Tidligere denne sesongen ble det kjent at Tour de Ski-lederen slet med dårlig kné, og derfor ble det bestemt at hun må ha operasjon etter at verdenscupen er over i mars.

Legen: – Reell fare for exit

Etter fire harde Tour-etapper på kort tid skal Kowalczyks kné ha hovnet opp.

Det har fått profilens lege til å frykte at en operasjon må fremskyndes, og at Marit Bjørgens erkerival må bryte Tour de Ski.

– Dagens lette trening kan hjelpe Justyna med å bli bedre, men det er en reell fare for at Justyna blir nødt til å trekke seg fra konkurransen, sier polakkens lege, Robert Smigielski, som har daglig kontakt med Kowalczyk.

– Justyna har tatt kalkulert risiko. I forkant av Tour de Ski tok vi undersøkelser og hun var klar over at kneet ikke var bra, legger han til.

Kowalczyk avviser dramatikk

Den polske jernkvinnen er imidlertid fast bestemt på å ikke bare gjennomføre Tour de Ski, men også resten av sesongen, før noe inngrep skal gjøres.

Hun velger å dysse ned dramatikken.

– Jeg har litt problemer med kneet, men det er ikke så ille, sier Kowalczyk.

– Lite støtteapparat hindrer Justyna

Trener Vyeritelny velger å beskrive skadesituasjonen som komplisert, og påpeker at den raskt kan bli enda verre.

Han tror det kan bli vanskelig å vinne Tour de Ski med skade og uten et stort medisinsk støtteapparat.

– Justyna tar de betennelsesdempende medisiner som hun får lov til å ta. Hadde hun hatt alle de mulighetene den norske troppen har til å behandle skaden, ville saken vært ute av verden etter én dag, sier trener Vyeritelny.

– For å vinne Tour de Ski må en ikke bare være i toppform som Justyna, men også ha et apparat rundt seg slik Norge har, med fysioterapeuter og riktig utstyr.

Holdt seg til kneet på trening

Bjørgen

Marit Bjørgen tror rivalen er sterk nok til å holde ut helt til slutt i touren.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

NRK observerte selv Kowalczyk teste kneet i løypene i de italienske Dolomittene mandag.

Da gikk hun klassisk, som tirsdagens 3 kilometer også er. Hun tok seg til kneet og ristet på hodet ved minst to anledninger, mens hun snakket med folk fra støtteapparatet.

Hun innrømmer at det til tider gjør veldig vondt.

– Etter det andre løpet i Oberhof var det veldig dårlig. Men nå er det bedre.

Bjørgen og Johaug overrasket

Kowalczyk vant alle de tre første etappene i Tour de Ski. På den fjerde etappen, 10 kilometer med skibytte på første nyttårsdag, måtte hun gi tapt for Marit Bjørgen på oppløpet.

Likevel ble den polske stjernen dagens vinner i antall bonussekunder.

Hun leder touren med 26,6 sekunder på Marit Bjørgen og 1 minutt og seks sekunder på Therese Johaug når fire av ni etapper er unnagjort.

Bjørgen håper og tror erkerivalen kan fortsette.

– Det er trist, men jeg tror hun er så sta at hun kommer til å kjempe seg gjennom hele touren, sier Bjørgen.

Heller ikke Therese Johaug tror vi har sett det siste av polakken i Tour de Ski.

– Oi, det kom veldig overraskende på meg, men jeg tipper hun fullfører. Hun har jo gått bra hittil med det vonde kneet sitt, så jeg tror hun kommer til å gå fort videre også.

SE VIDEO: Kowalczyk slått av Bjørgen på fjerde etappe (artikkelen fortsetter).

Video Bjørgen vant dagens etappe

Bjørgen vant foran Kowalczyk

Satser mot siste etappe

Det kommer ifølge Kowalczyk overhodet ikke på tale å stå av årets Tour. På spørsmål om hun håper hun klarer å presse seg helt til det er slutt på toppen av Alpe Cermis, svarer hun:

– Jeg håper ikke. Jeg vet.

Siste nytt

 • Målløst i Tuchel-debut

  Thomas Tuchel ble bekreftet som ny Chelsea-manager tirsdag. Allerede dagen etter sto han på sidelinja og ledet sin første kamp.

  Chelsea har slitt tungt den siste tiden under Frank Lampard. Det samme hadde onsdagens motstander Wolverhampton.

  I onsdagens oppgjør klarte ingen av lagene å finne nettmaskene og dermed endte det 0–0 på Stamford Bridge.

  Tuchel
  Foto: Frank Augstein / AFP
 • Verdenscuphelg avlyst

  Utenlandske idrettsutøvere kan ikke regne med å få slippe inn i Norge med de strengere innreisereglene regjeringen presenterte onsdag.

  Det skulle i utgangspunktet arrangeres hopp- og kombinertrenn i Lillehammer helgen 12.-14. februar. Det kan president i Skiforbundet, Erik Røste, bekrefte at ikke blir noe av.

  – Det er fortsatt en stund til verdenscuphelgene i mars, men verdenscuphelgen som vi skulle ha i midten av februar må vi nå gå til FIS og si at vi ikke kan arrangere, sier Røste.

  – Vi som alle andre håper at reglene som regjeringen setter nå skal få smittesituasjonen til å endre seg, også forholder vi oss til de reglene som blir satt.

  Fredag åpnet regjeringen, mot Helsedirektoratets anbefaling, for at det kan gjøres unntak fra karantenebestemmelsene slik at det kan arrangeres en rekke verdenscuprenn i Norge i februar og mars.

  Onsdag stengte statsminister Erna Solberg for denne muligheten da hun presenterte tiltak som i praksis er å stenge grensene til utlandet.

  Pressekonferanse om korona og innreise til Norge
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Carlsen sto imot angrepet

  Fabiano Caruana er ute etter Magnus Carlsens førsteplass på verdensrankingen og var på offensiven i deres duell onsdag, men Carlsen sto imot og berget remis.

  Partiet var både viktig for Carlsen med tanke på å forsvare førsteplassen på rankingen, men også for å henge med i seierskampen i den prestisjetunge Wijk aan Zee-turneringen. Carlsen hadde helst trengt seier for blande seg inn i toppen.

  Remisen gjør at han er Carlsen er et helt poeng bak ledelsen med kun tre partier igjen å spille.

  Fischersjakk-semifinaler dag 2
  Foto: Berit Roald / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal