Hopp til innhold

Frykter foreldre blir redde for å sende barn på ski-trening: – Kommer dårligere ut enn vi fortjener

LIVIGNO (NRK): Mens historiene om slankepress, spiseatferd- og forstyrrelser i langrenn har preget en rekke medier, en bokutgivelse og en podkast de siste ukene, tar Maiken Caspersen Falla og landslagstrener Ole Morten Iversen idretten sin i forsvar.

Falla og Iversen

BEKYMRET: Landslagsprofil Maiken Caspersen Falla og landslagstrener Ole Morten Iversen.

– Ja... Hvor skal man begynne, da? spør Falla, når NRK ber henne kommentere alle historiene som nå fremkommer rundt slankepress og spiseforstyrrelser både på lavere- og høyere nivå i langrenn.

Hun sitter i solskinnet i italienske Livigno. Er ganske godt fornøyd med tingenes tilstand og smiler litt når hun forteller at situasjonen hennes rent formmessig er på et helt annet nivå sammenlignet med det blytunge fjoråret.

Men Falla blir litt mer alvorlig når temaet omhandler spiseforstyrrelser og vektfokus i langrenn.

– Ja, det er spiseforstyrrelser i idretten, det forekommer. Men samtidig er det så mange andre helsegevinster og så mye bra av å gå på ski, at jeg ser heller det perspektivet at jeg er redde for at foreldre nå etter å ha lest disse historiene, skal være redde for å sende barna sine på ski-trening, og det synes jeg blir helt feil.

cr5TObQ1TgE

KLAR FOR ØKT: Maiken Caspersen Falla, her fra tirsdagens morgenøkt i italienske Livigno.

Foto: Torstein Bøe / NTB

«En syk ski-nasjon»

Innimellom der må 31-åringen ta seg en pustepause. Hun er engasjert og tar idretten sin i forsvar selv om hun har fått med seg at enkelte utøvere på nivået like under eliten i VG har fortalt sin historie om mat- og vektutfordringer.

Dagbladet har under tittelen «en syk ski-nasjon» den siste tiden blant annet fortalt historier om eliteutøvere i langrenn på 80- og 90-tallet som slet stort med spiseforstyrrelser og slankepress.

Men det har også vært historier fra det øverste nivået de siste 20 årene. Som da Marit Bjørgen i sin bok fortalte om at kulturen i hennes landslagsperiode endret seg til at ingen plutselig spiste desserten rundt matbordet.

Og senest denne uken kunne tidligere landslagsprofil Marthe Kristoffersen i podkasten til Øystein Pettersen og Hans Olav Ingholm fortelle at hun så folk gjemme bort mat da hun var ung og lovende på landslaget.

Falla påpeker at flere av historiene er fra 70-, 80-, og 90-tallet, og noen fra nyere tid.

– Jeg tenker at det beste du kan gjøre for barnet ditt er å sende det på skitrening. Man lærer å være allsidig, være sammen med andre ute i aktivitet, ha det gøy, være inkludert i et kjempemiljø, jeg kunne fortsatt i en evighet og snakket om alt som er bra.

– Vi kommer dårligere ut enn vi fortjener

KXmEP8g8GGo

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Landslagstrener Ole Morten Iversen er helt på linje med sin elev.

– Jeg tenker sånn, jeg også, sier han, når NRK legger frem Fallas utspill om frykt for at foreldre nå blir bekymret for å sende barna sine på ski-treningen.

Han understreker først viktigheten av den ene siden av det: At alle er enige om at det er bra temaet settes på agendaen. Han mener alle historiene bidrar til forståelse for hvor vanskelig temaet spiseforstyrrelser og spiseatferd er.

– Minuset den siste tiden, føler jeg som langrennstrener for damelaget, at vi er en syk idrett... Vi har utfordringer. Men andre idretter har utfordringer som er minst like store, sier Iversen.

Han fortsetter med å slå fast det han mener: Langrenn er en sunn idrett å sende ungene sine til.

– Den type tyn vi får nå, som er ufortjent, vi kjenner oss ikke igjen i den beskrivelsen i det som har vært før. Så får folk inntrykk av at sånn er det nå også. Det føler vi ikke stemmer. I det bildet tenker folk det er en farlig idrett. Det er forferdelig synd og det synes jeg vi ikke fortjener, sier han.

– Gjenspeiler seg ikke i det man leser i media

Fallas opplevelse av tingenes tilstand er at det har skjedd utrolig mye de siste årene. Hun peker på hvor mye bedre sikkerhetsnettet toppidrettsutøverne har rundt seg, at informasjonsflyten til grasrota har blitt bedre, mener hun også.

– Så jeg blir litt redd for at mange kanskje skal tenke at det å slanke seg er nesten viktigere enn å trene, at det kan nesten fremstå sånn da i de sakene som jeg har lest og det er jo helt feil.

– Det stemmer ikke i det hele tatt. Slanking er ikke, altså det kan være en snarvei over en kort periode, men har du planer om å være ordentlig god, ordentlig lenge, så nei.

Her får hun støtte av Therese Johaug.

Hun trekker blant annet frem at Norges Skiforbund har ordnet helseattester og sørger for at helsen kommer først i det norske damelaget.

– Og har et normalt og sunt forhold til kosthold. Miljøet på laget i dag føler jeg ikke gjenspeiler seg i det man leser i media og det man har opplevd før. Det er ganske annerledes.

eZ0wGlVPoOE

MENER TING ER ENDRET: Therese Johaug, her under landslagssamling i Livigno denne uken.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Johaug innrømmer: Har fått hjelp i karrieren

Therese Johaug innrømmer imidlertid overfor NRK at hun selv gjennom karrieren har hatt et vanskelig forhold til mat og matinntak i løpet av sin karriere.

– Det er klart at i enkelte perioder har jeg fått veiledning av Olympiatoppen og Skiforbundet til å komme meg på rett kjør fordi jeg har valgt å trene veldig mye opp gjennom og hatt utfordringer, forteller hun.

– Men jeg har hele tiden følt meg trygg i alle mine år på landslag og jeg har følt at jeg har hatt trenere som har fulgt oss opp.

Johaug mener likevel i likhet med Falla at ting har utviklet seg til det bedre i norsk langrenn.

– Det var jo en utfordring føler jeg, virkelig. Men jeg føler at det ble tatt tak og at vi hadde et godt støtteapparat som tok tak i det og jobbet med det. Det ble ikke et tabu tema på noen måte.

Siste nytt

  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal