Hopp til innhold

Hoppgutta frykter de nye dressene i monsterbakken

Anders Jacobsen og Tom Hilde tror kombinasjonen av tettsittende dresser og høy fart kan være en stor risiko når de satser mot verdensrekord i Vikersund.

Jacobsen

Her faller russiske Artur Khamidullin under VM i skiflygning i Vikersund i 2000. Han slapp unna med en hjernerystelse, men det var siste gang russeren konkurrerte i hopp. Anders Jacobsen (innfelt) tror de nye hoppdressene kan by på store utfordringer i Vikersund i år.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Hilde

Her jubler Tom Hilde for tredjeplassen sammenlagt i hoppuka.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

– Jeg er veldig glad for at jeg ikke hopper først. Det kan bli interessant å hoppe i en så stor bakke med de nye dressene. Selv om vi har hoppet flere ganger nå, veit man jo aldri hva som skjer. Det er litt skummelt når man kommer til Vikersund, sier Tom Hilde til NRK.no.

De nye, åletrange hoppdressene ble presentert etter fjorårets sesong.

Selv om de norske hopperne hittil har stortrivdes i de elastiske dressene, er det først i Vikersund 25. – 27. januar at de viser sin største ulempe, ifølge hoppuke-toer Anders Jacobsen.

– I Vikersund blir farta høyere og vinkelen er brattere. Derfor må man nesten akselerere nedover i bakken for å kunne stikke ut og hoppe ekstra langt. Tidligere har dressen både løftet og stabilisert deg, men nå får du ikke noe hjelp. Jeg tror det kan føles skumlere enn før, sier Jacobsen.

– Dårligere balanse

Fra hopperne slipper bommen til de er på bunnen av bakken i Vikersund, over 200 høydemeter lenger ned, tar det under 20 sekunder.

Idet de lander, har hopperne en fart på opp mot 115 kilometer i timen, enda raskere enn da de forlot hoppkanten flere fotballbaner lenger oppe i åsen.

Den knappe luftmotstanden i de tettsittende dressene gjør nå at hopperne får mindre å balansere på under svevet.

Thomas Morgenstern

Thomas Morgenstern viste hvordan man bør sveve med de nye hoppdressene under presentasjonen i april 2012.

Foto: Berkutschi

– Nå må man balansere mer på skiene, og det er langt mer ustødig, sier Jacobsen.

Vanskeligere å hoppe langt

Verdensrekordholder Johan Remen Evensen, som hoppet 246,5 meter i Vikersund i 2011, applauderte da de nye dressene ble presentert.

Årsak: Det gjør det vanskeligere å slå rekorden hans.

– Det første jeg tenkte var at dette er fint for meg. Nå får jeg beholde verdensrekorden ganske lenge, for med trangere dresser blir det vanskeligere å hoppe langt på ski, sa hopp-pensjonisten Evensen til NRK.

Tom Hilde er helt enig.

– Jeg tipper det er 3-4 hoppere som klarer å fly langt med de nye dressene, og de vil stikke av fra resten. Vi kommer til å ha større fart seinere i svevet og da kan man hoppe lenger ned i bakken, men det blir vanskeligere, sier Hilde.

Selv om han er klar over at de nye dressene innebærer større risiko i Vikersund, mister han ikke nattesøvnen av den grunn.

– Det er alltid farlig det vi driver med, og jeg tror ikke det har blitt veldig mye farligere nå. Men farten har gått opp, og det gjør det litt mer risikabelt, sier Hilde, som selv brakk ryggen i Oberstdorf under hoppuka i 2011.

Nå reiser hopperne til verdenscuprennet i Sapporo i helgen før det braker løs i Vikersund.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal