NRK Meny
Normal

Hoppgutta frykter de nye dressene i monsterbakken

Anders Jacobsen og Tom Hilde tror kombinasjonen av tettsittende dresser og høy fart kan være en stor risiko når de satser mot verdensrekord i Vikersund.

Jacobsen

Her faller russiske Artur Khamidullin under VM i skiflygning i Vikersund i 2000. Han slapp unna med en hjernerystelse, men det var siste gang russeren konkurrerte i hopp. Anders Jacobsen (innfelt) tror de nye hoppdressene kan by på store utfordringer i Vikersund i år.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Hilde

Her jubler Tom Hilde for tredjeplassen sammenlagt i hoppuka.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

– Jeg er veldig glad for at jeg ikke hopper først. Det kan bli interessant å hoppe i en så stor bakke med de nye dressene. Selv om vi har hoppet flere ganger nå, veit man jo aldri hva som skjer. Det er litt skummelt når man kommer til Vikersund, sier Tom Hilde til NRK.no.

De nye, åletrange hoppdressene ble presentert etter fjorårets sesong.

Selv om de norske hopperne hittil har stortrivdes i de elastiske dressene, er det først i Vikersund 25. – 27. januar at de viser sin største ulempe, ifølge hoppuke-toer Anders Jacobsen.

– I Vikersund blir farta høyere og vinkelen er brattere. Derfor må man nesten akselerere nedover i bakken for å kunne stikke ut og hoppe ekstra langt. Tidligere har dressen både løftet og stabilisert deg, men nå får du ikke noe hjelp. Jeg tror det kan føles skumlere enn før, sier Jacobsen.

– Dårligere balanse

Fra hopperne slipper bommen til de er på bunnen av bakken i Vikersund, over 200 høydemeter lenger ned, tar det under 20 sekunder.

Idet de lander, har hopperne en fart på opp mot 115 kilometer i timen, enda raskere enn da de forlot hoppkanten flere fotballbaner lenger oppe i åsen.

Den knappe luftmotstanden i de tettsittende dressene gjør nå at hopperne får mindre å balansere på under svevet.

Thomas Morgenstern

Thomas Morgenstern viste hvordan man bør sveve med de nye hoppdressene under presentasjonen i april 2012.

Foto: Berkutschi

– Nå må man balansere mer på skiene, og det er langt mer ustødig, sier Jacobsen.

Vanskeligere å hoppe langt

Verdensrekordholder Johan Remen Evensen, som hoppet 246,5 meter i Vikersund i 2011, applauderte da de nye dressene ble presentert.

Årsak: Det gjør det vanskeligere å slå rekorden hans.

– Det første jeg tenkte var at dette er fint for meg. Nå får jeg beholde verdensrekorden ganske lenge, for med trangere dresser blir det vanskeligere å hoppe langt på ski, sa hopp-pensjonisten Evensen til NRK.

Tom Hilde er helt enig.

– Jeg tipper det er 3-4 hoppere som klarer å fly langt med de nye dressene, og de vil stikke av fra resten. Vi kommer til å ha større fart seinere i svevet og da kan man hoppe lenger ned i bakken, men det blir vanskeligere, sier Hilde.

Selv om han er klar over at de nye dressene innebærer større risiko i Vikersund, mister han ikke nattesøvnen av den grunn.

– Det er alltid farlig det vi driver med, og jeg tror ikke det har blitt veldig mye farligere nå. Men farten har gått opp, og det gjør det litt mer risikabelt, sier Hilde, som selv brakk ryggen i Oberstdorf under hoppuka i 2011.

Nå reiser hopperne til verdenscuprennet i Sapporo i helgen før det braker løs i Vikersund.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal