NRK Meny
Normal

– Et år med forberedelser kan ende i dass

HOLMENKOLLEN (NRK.no): Med fem strake pallplasser i verdenscupen, reiser Magnus Moan til prøve-VM i Falun. Der frykter han bingoforhold.

Magnus Moan

Magnus Moan hang med hodet etter å ha tapt spurten i Holmenkollen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Etter mange skuffende mesterskap, fikk kombinertløperen fra Trondheim med seg individuelt sølv og laggull fra OL i Sotsji. Jakten på et individuelt mesterskapsgull fortsetter under VM i Falun neste år.

Der frykter Moan et ublidt gjensyn med forhold som kan gjøre konkurransene til ren bingo, noe han allerede har opplevd mange ganger i karrieren.

– Vi må forberede oss på at det blir litt tilbake til bingomesterskap for hoppere og kombinertløpere. Det er vanvittig mye vind der, og det har jeg begynt å forberede meg på.

– Hvordan forbereder man seg på det?

– Man må takle at et år med forberedelser kan ende i dass, som jeg liker å kalle det. Når du sitter på bommen og vet at du kan i verste fall 2,5 i ræva ut hoppet, da har du ikke en sjanse uansett hvor gode forberedelser du har gjort i forkant, påpeker Moan.

Fem pallplasser på rad

Kommende helg er det prøve-VM i Falun, der Moan aldri har vært. Så den fryktede vinden er ikke selvopplevd.

– Men vi så det da verdenscuphopperne var der, og ikke minst under VM i 1993, sier Moan – som samtidig understreker at han ikke tar sorgene på forskudd.

Så har han da også god grunn til å være rimelig fornøyd med tingenes tilstand. For sesongen har vært en opptur.

Lørdag ble Moan nummer to i Holmenkollen, hans femte pallplass på rad i verdenscupen. Seier har det imidlertid ikke blitt siden i Schonach før jul. Det skyldes både fysiske forutsetninger og mental innstilling, mener Moan.

Ikke sulten nok

– Jeg blir litt for fornøyd når jeg kommer opp i ledergruppa. Jeg tenker at «nå kommer jeg på pallen». Jeg må bli bedre på å gå enda mer i kampen og virkelig ikke gi meg før jeg er i mål, sier Moan, som prøvde seg på en spurt mot tyske Johannes Rydzek lørdag.

– Var du bedre på det før, for noen år tilbake var du jo en mann alle fryktet i avslutninger?

– Det vil jeg si at jeg var. Jeg har vært med i gamet såpass lenge at jeg må finne meg en ny måte å bli sulten nok på. Jeg føler det var lettere før, erkjenner Moan.

Samtidig bekrefter han at langrennsformen ikke er hundre prosent. Det var den heller ikke under OL i Sotsji.

Syk etter Seefeld

Årsaken er sjukdommen som inntraff etter verdenscupen i Seefeld i midten av januar.

– Etter Seefeld skulle jeg legge tre uker med mye mengde. Elleve av de dagene lå jeg i senga. En periode med virus i kroppen setter deg dessverre for mye tilbake. Det som har reddet meg er at fra mai til Seefeld-helga trente jeg hver dag. Forrige sesong var jeg sjuk fem uker i den samme perioden, sier Magnus Moan, som føler seg trygg på én ting.

– Når jeg er hundre prosent, er jeg fortsatt den beste langrennsløperen.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal