Frykter at FIS-krav ødelegger verdensrekord-sjanser i Vikersund

Vikersund er nødt til å senke kulen i den enorme skiflygingsbakken for å bli godkjent til årets hoppsesong. Dermed kan drømmen om nye verdensrekorder ryke.

RAW AIR Vikersundbakken.

SKEPTISK: Daniel-André Tande og resten av de norske hopperne kan trolig se langt etter nye verdensrekorder i Vikersundbakken etter ombyggingen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I disse dager jobber Vikersund med å innfri enkelte krav fra det internasjonale skiforbundet (FIS) for å bli tatt tilbake på terminlisten i verdenscupen.

For å få tilbake sertifikatet og en plass på konkurransekalenderen må de blant annet senke kulen i hoppbakken for å få en høyere svevkurve.

Om Vikersund blir en del av terminlisten gjenstår å se. Den avgjørelsen blir tatt nå på fredag.

Bakgrunn: FIS langet ut mot Vikersund - så ble hoppbakken vraket denne sesongen

– Kan bli vanskelig å sette verdensrekord

Endringene i bakken gjør at det norske hopplandslaget regner med å få litt kortere lengder i fremtidige konkurranser.

– Det kan bli veldig vanskelig å sette verdensrekord når de gjør det. Bakken blir jo x antall meter kortere om du graver kulen litt ned. Da må du x antall meter ned på sletta, forteller Daniel André Tande til NRK.

Også Johann André Forfang tenker at verdensrekorden kan bli vanskeligere å slå.

– Det virker som de snakker om sikkerhet, og de vil ha de lengste hoppene mer kontrollerte og ikke så lange kanskje, sier Forfang.

Arrangementsansvarlig for hopp i Norges Skiforbund, Ståle Villumstad, mener det viktigste er at man hører på FIS slik at Vikersund kan komme tilbake på programmet for 2018/2019-sesongen.

– Hensikten med å senke kulen er for å få flere jevne lengder mellom K og bakkestørrelsen, som er 200 og 240m i Vikersund. Målet er å oppnå flest mulig hopp i den lengdekategorien, sier han.

Kan gå ut over Raw Air

RAW AIR,Vikersundbakken.

HÅPER: Johann André Forfang krysser fingrene for at Vikersund kan få lisensen godkjent.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

De siste årene har avslutningen på konseptet Raw Air foregått i den store skiflygingsbakken, men dersom lisensen ikke skulle bli godkjent i tide kan det gå hardt ut over konkurransen.

Raw Air har nemlig nytt godt av å kunne avslutte i verdens største bakke.

Reserveløsningen er å flytte avslutningen til Trondheim og Granåsen. Da mister man det store trekkplasteret Vikersund har vært.

– Det er 10 dager med fullt trøkk, og det å avslutte det med å hoppe i verdens største hoppbakke på hjemmebane har vært stort, forteller Robert Johansson om sin opplevelse av å hoppe i Vikersund.

– Vikersund har vært en stor suksess både for oss og for publikum, så det blir spennende å se hvordan Raw Air eventuelt må klare seg uten den, sier Forfang.

Siste nytt

 • Overtidspoeng for serieleiaren

  Med eit frispark av Mario Vrancic sikra Norwich seg 2-2 mot Sheffield Wednesday fredag kveld, og leier Championship med fem poeng til Leeds og Sheffield United.

  Det kan bety at opprykket kan sikrast måndag for Alexander Tetteys klubb. Tettey sat på benken heile kampen.

  Christoph Zimmermann, Norwich
  Foto: TONY O'BRIEN / Reuters
 • Tangerte 109 år gammal rekord

  Aston Villa tok sin niande strake liga-siger med 2-0 over Bolton i dag. Det er tangering av klubbrekorden frå oktober-desember 1910, og gir så godt som sikkert den gamle storklubben kvalifiseringsplass i Championship.

  Samstundes sende dei Bolton ned til League One.

  Tammy Abraham, Aston Villa
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Sju baklengs for Norge

  Finland banka Norge heile 7-0 i dagens kamp i den nordiske ishockeyturneringa. Periodesifra var 2-0, 1-0 og 4-0.

  I går tapte Norge 3-1 for Finland. Norge ligg sist etter fire tap for Sverige og Finland, og møter Danmark i to kampar neste helg.

  Lars Haugen
  Foto: DAVID W CERNY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal