Frykter at FIS-krav ødelegger verdensrekord-sjanser i Vikersund

Vikersund er nødt til å senke kulen i den enorme skiflygingsbakken for å bli godkjent til årets hoppsesong. Dermed kan drømmen om nye verdensrekorder ryke.

RAW AIR Vikersundbakken.

SKEPTISK: Daniel-André Tande og resten av de norske hopperne kan trolig se langt etter nye verdensrekorder i Vikersundbakken etter ombyggingen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I disse dager jobber Vikersund med å innfri enkelte krav fra det internasjonale skiforbundet (FIS) for å bli tatt tilbake på terminlisten i verdenscupen.

For å få tilbake sertifikatet og en plass på konkurransekalenderen må de blant annet senke kulen i hoppbakken for å få en høyere svevkurve.

Om Vikersund blir en del av terminlisten gjenstår å se. Den avgjørelsen blir tatt nå på fredag.

Bakgrunn: FIS langet ut mot Vikersund - så ble hoppbakken vraket denne sesongen

– Kan bli vanskelig å sette verdensrekord

Endringene i bakken gjør at det norske hopplandslaget regner med å få litt kortere lengder i fremtidige konkurranser.

– Det kan bli veldig vanskelig å sette verdensrekord når de gjør det. Bakken blir jo x antall meter kortere om du graver kulen litt ned. Da må du x antall meter ned på sletta, forteller Daniel André Tande til NRK.

Også Johann André Forfang tenker at verdensrekorden kan bli vanskeligere å slå.

– Det virker som de snakker om sikkerhet, og de vil ha de lengste hoppene mer kontrollerte og ikke så lange kanskje, sier Forfang.

Arrangementsansvarlig for hopp i Norges Skiforbund, Ståle Villumstad, mener det viktigste er at man hører på FIS slik at Vikersund kan komme tilbake på programmet for 2018/2019-sesongen.

– Hensikten med å senke kulen er for å få flere jevne lengder mellom K og bakkestørrelsen, som er 200 og 240m i Vikersund. Målet er å oppnå flest mulig hopp i den lengdekategorien, sier han.

Kan gå ut over Raw Air

RAW AIR,Vikersundbakken.

HÅPER: Johann André Forfang krysser fingrene for at Vikersund kan få lisensen godkjent.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

De siste årene har avslutningen på konseptet Raw Air foregått i den store skiflygingsbakken, men dersom lisensen ikke skulle bli godkjent i tide kan det gå hardt ut over konkurransen.

Raw Air har nemlig nytt godt av å kunne avslutte i verdens største bakke.

Reserveløsningen er å flytte avslutningen til Trondheim og Granåsen. Da mister man det store trekkplasteret Vikersund har vært.

– Det er 10 dager med fullt trøkk, og det å avslutte det med å hoppe i verdens største hoppbakke på hjemmebane har vært stort, forteller Robert Johansson om sin opplevelse av å hoppe i Vikersund.

– Vikersund har vært en stor suksess både for oss og for publikum, så det blir spennende å se hvordan Raw Air eventuelt må klare seg uten den, sier Forfang.

Siste nytt

 • Klæbo involvert i påkjørsel

  Johannes Høsflot Klæbo var involvert i en trafikkulykke på Byåsen i Trondheim onsdag, skriver VG. Ifølge politiet skal det ha vært mindre personskader etter ulykken.

  – Det er ingen dramatikk i dette. Men vi vil heller ikke legge skjul på at det er Johannes som er involvert, sier far og manager, Håkon Klæbo til VG.

  Verdenscup langrenn
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Jansrud beste norske på trening

  Kjetil Jansrud var raskest av de norske på utfortreningen i Val Gardena onsdag. Han kjørte ned til en sjuende plass, 1,02 sekunder bak Travis Ganong, som hadde best tid.

  Aksel Lund Svindal tapte tid til de beste og havnet sist av de norske. Han passerte målstreken hele 3,10 sekunder bak og endte til slutt som nummer 45.

  Jansrud best i Lake Louise
  Foto: Frank Gunn / AP
 • Tomoe Hvas med juniorrekord

  Tomoe Zenimoto Hvas svømte i dag semifinale på 100 meter butterfly i kortbane-VM. Nordmannen svømte inn på 5. plass med tiden 50.49. Det er ny personlig rekord for 18-åringen, og også verdensrekord for juniorer. Han var åtte hundredeler fra finale.

  SVØMMING, KORTBANE-EM 2017
  Foto: Jessica Gow / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball kvinner: Spania - Norge
EM håndball kvinner: Ungarn - Romania
EM håndball kvinner: Nederland - Tyskland