Normal

Frykter å miste langrennstalenter

Landslagstreneren og forbundet er redd flere årskull med langrennsutøvere forsvinner til andre idretter på grunn av lite snø.

Vidar Løfshus

Landslagstrener i langrenn, Vidar Løfshus, frykter å miste generasjoner av framtidige langrennsløpere på grunn av snømangel i Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det skal ikke veldig mye mer enn to dårlige sesonger til før vi merker årskull som er svakere, slik vi merket etter snømangelen mellom 1988 og 1991. I den runden mistet vi flere årskull, forteller konsulent innen bredde og rekruttering Erik Aas Andersen i Norges skiforbund, bekymret til NRK.no.

Skaret skisenter molde

Sist sesong ble ski-NM flyttet fra Skaret i Molde til Lillehammer på grunn av lite snø.

Foto: Skaret skisenter

– Det var en veldig dårlig vinter i fjor, og vi er på vei til en tilsvarende dårlig nå, legger han til.

Ingen skiglede

Fjorårsvinteren var meget snøfattig i Norge. Dermed gikk mange unge glipp av å gå på ski store deler av sesongen. Det samme er i ferd med å skje denne vinteren, noe som bekymrer langrennslandslagets trener, Vidar Løfshus.

– Jeg frykter at vi mister flere årganger i Norge, fordi barna ikke får gått på ski når de skal gå på ski. Da får de heller ikke trent eller opplevd skiglede, sier han.

Det er rekrutteringen av barn i alderen sju til ni år som rammes hardest av en dårlig snøsesong. Det merket skiforbundet i de tre sesongene mellom 1988 og 1991.

– Internt snakker vi om kull som absolutt var dårligere på den tida. Det var fordi mange av ungene begynte med andre ting enn langrenn, forklarer Aas Andersen.

Snøfattig vinter

Rekrutteringskonsulenten mener imidlertid det er for tidlig å se følgene av snømangelen i de to siste årene.

– I forhold til medlemstall og rekruttering ser vi det ikke ennå. Vi kan heller ikke se det på responsen i sentrale aktiviteter, sier han.

Men lite snø må skientusiastene venne seg til i årene framover, skal vi tro klimaekspertene.

Jostein Mamen

Klimaforsker Jostein Mamen i Meteorologisk institutt sier prognosene varsler mindre snø både denne sesongen og i årene fremover.

Foto: met.no

– Prognosene viser fortsatt mildt vær ut året og inn i 2015. Særlig i lavlandet vil vi få mindre snø i framtida. Det kan komme unntak, men det ventes stort sett milde vintre, forteller klimaforsker Jostein Mamen i Meteorologisk institutt.

Må bruke kanoner

Han legger til at lite nedbør og snø vil føre til kortere skisesonger. Han får støtte av Erik Aas Andersen i at snøkanoner kan sikre gjennomføring av renn og treninger noen steder i landet.

– I dag reddes man fordi flere steder har fått snøproduksjon, men så lenge mange har lang reise dit er det fortsatt negativt, presiserer rekrutteringskonsulenten.

Snømangelen påvirker også elitelagene som må reise langt for å finne snø, men langrennssjefen tar det helt med ro.

– Klimautfordringer har vi alle, og for hva vi gjør på elitenivå er jeg ikke bekymret, sier Vidar Løfshus.

Siste nytt

 • Foss på sjetteplass i VM

  Danske Mikkel Bjerg forsvarte sin tittel på temposykkelen i U23-klassen i sykkel-VM i Innsbruck. Norske Tobias Foss ble beste nordmann på en sjetteplass, 2.25 minutter bak vinneren. Andreas Leknessund ble nummer 13.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Alternativ trening for Moan

  Magnus Moan fikk et ublidt møte med reklamegjerdene i bunnen av hoppbakken i Planica søndag. Verst gikk det utover skulderen. Moan melder nå på sin Twitter-konto at det blir alternativ trening de kommende dagene.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal