Frykter å miste langrennstalenter

Landslagstreneren og forbundet er redd flere årskull med langrennsutøvere forsvinner til andre idretter på grunn av lite snø.

Vidar Løfshus

Landslagstrener i langrenn, Vidar Løfshus, frykter å miste generasjoner av framtidige langrennsløpere på grunn av snømangel i Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det skal ikke veldig mye mer enn to dårlige sesonger til før vi merker årskull som er svakere, slik vi merket etter snømangelen mellom 1988 og 1991. I den runden mistet vi flere årskull, forteller konsulent innen bredde og rekruttering Erik Aas Andersen i Norges skiforbund, bekymret til NRK.no.

Skaret skisenter molde

Sist sesong ble ski-NM flyttet fra Skaret i Molde til Lillehammer på grunn av lite snø.

Foto: Skaret skisenter

– Det var en veldig dårlig vinter i fjor, og vi er på vei til en tilsvarende dårlig nå, legger han til.

Ingen skiglede

Fjorårsvinteren var meget snøfattig i Norge. Dermed gikk mange unge glipp av å gå på ski store deler av sesongen. Det samme er i ferd med å skje denne vinteren, noe som bekymrer langrennslandslagets trener, Vidar Løfshus.

– Jeg frykter at vi mister flere årganger i Norge, fordi barna ikke får gått på ski når de skal gå på ski. Da får de heller ikke trent eller opplevd skiglede, sier han.

Det er rekrutteringen av barn i alderen sju til ni år som rammes hardest av en dårlig snøsesong. Det merket skiforbundet i de tre sesongene mellom 1988 og 1991.

– Internt snakker vi om kull som absolutt var dårligere på den tida. Det var fordi mange av ungene begynte med andre ting enn langrenn, forklarer Aas Andersen.

Snøfattig vinter

Rekrutteringskonsulenten mener imidlertid det er for tidlig å se følgene av snømangelen i de to siste årene.

– I forhold til medlemstall og rekruttering ser vi det ikke ennå. Vi kan heller ikke se det på responsen i sentrale aktiviteter, sier han.

Men lite snø må skientusiastene venne seg til i årene framover, skal vi tro klimaekspertene.

Jostein Mamen

Klimaforsker Jostein Mamen i Meteorologisk institutt sier prognosene varsler mindre snø både denne sesongen og i årene fremover.

Foto: met.no

– Prognosene viser fortsatt mildt vær ut året og inn i 2015. Særlig i lavlandet vil vi få mindre snø i framtida. Det kan komme unntak, men det ventes stort sett milde vintre, forteller klimaforsker Jostein Mamen i Meteorologisk institutt.

Må bruke kanoner

Han legger til at lite nedbør og snø vil føre til kortere skisesonger. Han får støtte av Erik Aas Andersen i at snøkanoner kan sikre gjennomføring av renn og treninger noen steder i landet.

– I dag reddes man fordi flere steder har fått snøproduksjon, men så lenge mange har lang reise dit er det fortsatt negativt, presiserer rekrutteringskonsulenten.

Snømangelen påvirker også elitelagene som må reise langt for å finne snø, men langrennssjefen tar det helt med ro.

– Klimautfordringer har vi alle, og for hva vi gjør på elitenivå er jeg ikke bekymret, sier Vidar Løfshus.

Siste nytt

 • Engelsk fotball hedrer Maradona

  Under fredagens kveldskamp mellom Crystal Palace og Newcastle i Premier League, ble det satt av tid til å hedre den avdøde fotballegenden, Diego Maradona.

  Det ble gjort med svarte sørgebånd og ett minutts applaus før kampstart.

  Markeringen skal bli gjort under alle helgens kamper i den øverste divisjonen i England.

  QoV0T4IGy6U
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • Carlsen vant første semifinalekamp

  Magnus Carlsen leder semifinalen mot Jan Nepomnjasjtsjij i første turnering i Champions Chess Tour, men underveis levde han farlig flere ganger.

  Nordmannen er i føringen 2,5-1,5 etter semifinalens fire første hurtigsjakkpartier.

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • – Blatter og Platini etterforskes

  De tidligere fotballtoppene Sepp Blatter og Michel Platini kan igjen være i trøbbel. Ifølge nyhetsbyrået AFP gransker påtalemyndighetene i Sveits dem begge for bedrageri.

  Det får nyhetsbyrået AP bekreftet i en uttalelse fra den sveitsiske påtalemyndigheten.

  Blatter og Platini er begge blitt avhørt i Bern de siste ukene. Flere vitner har også måttet svare på spørsmål.

  Inntil for fem år siden var Blatter og Platini to av fotballens mektigste menn.

  Blatter måtte gå av som president for Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) og Platini måtte forlate Det europeiske fotballforbundet (Uefa) etter at skandalesaker om korrupsjon begynte å rulle.

  Platini og Blatter
  Foto: DESK / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal