Frykter å miste langrennstalenter

Landslagstreneren og forbundet er redd flere årskull med langrennsutøvere forsvinner til andre idretter på grunn av lite snø.

Vidar Løfshus

Landslagstrener i langrenn, Vidar Løfshus, frykter å miste generasjoner av framtidige langrennsløpere på grunn av snømangel i Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det skal ikke veldig mye mer enn to dårlige sesonger til før vi merker årskull som er svakere, slik vi merket etter snømangelen mellom 1988 og 1991. I den runden mistet vi flere årskull, forteller konsulent innen bredde og rekruttering Erik Aas Andersen i Norges skiforbund, bekymret til NRK.no.

Skaret skisenter molde

Sist sesong ble ski-NM flyttet fra Skaret i Molde til Lillehammer på grunn av lite snø.

Foto: Skaret skisenter

– Det var en veldig dårlig vinter i fjor, og vi er på vei til en tilsvarende dårlig nå, legger han til.

Ingen skiglede

Fjorårsvinteren var meget snøfattig i Norge. Dermed gikk mange unge glipp av å gå på ski store deler av sesongen. Det samme er i ferd med å skje denne vinteren, noe som bekymrer langrennslandslagets trener, Vidar Løfshus.

– Jeg frykter at vi mister flere årganger i Norge, fordi barna ikke får gått på ski når de skal gå på ski. Da får de heller ikke trent eller opplevd skiglede, sier han.

Det er rekrutteringen av barn i alderen sju til ni år som rammes hardest av en dårlig snøsesong. Det merket skiforbundet i de tre sesongene mellom 1988 og 1991.

– Internt snakker vi om kull som absolutt var dårligere på den tida. Det var fordi mange av ungene begynte med andre ting enn langrenn, forklarer Aas Andersen.

Snøfattig vinter

Rekrutteringskonsulenten mener imidlertid det er for tidlig å se følgene av snømangelen i de to siste årene.

– I forhold til medlemstall og rekruttering ser vi det ikke ennå. Vi kan heller ikke se det på responsen i sentrale aktiviteter, sier han.

Men lite snø må skientusiastene venne seg til i årene framover, skal vi tro klimaekspertene.

Jostein Mamen

Klimaforsker Jostein Mamen i Meteorologisk institutt sier prognosene varsler mindre snø både denne sesongen og i årene fremover.

Foto: met.no

– Prognosene viser fortsatt mildt vær ut året og inn i 2015. Særlig i lavlandet vil vi få mindre snø i framtida. Det kan komme unntak, men det ventes stort sett milde vintre, forteller klimaforsker Jostein Mamen i Meteorologisk institutt.

Må bruke kanoner

Han legger til at lite nedbør og snø vil føre til kortere skisesonger. Han får støtte av Erik Aas Andersen i at snøkanoner kan sikre gjennomføring av renn og treninger noen steder i landet.

– I dag reddes man fordi flere steder har fått snøproduksjon, men så lenge mange har lang reise dit er det fortsatt negativt, presiserer rekrutteringskonsulenten.

Snømangelen påvirker også elitelagene som må reise langt for å finne snø, men langrennssjefen tar det helt med ro.

– Klimautfordringer har vi alle, og for hva vi gjør på elitenivå er jeg ikke bekymret, sier Vidar Løfshus.

Siste nytt

 • Tungt for Nilsson

  Stina Nilsson hevet seg 30 plasser siden sist, men plasserte seg fortsatt beskjedent i skiskytternes sprintløp i IBU-cupen i Tyskland lørdag.

  Den tidligere langrennsløperen bommet tre ganger i løpet av to skytinger og endte på 69.-plassen. Det var bedre enn 99.-plassen på torsdagens sprint samme sted, men Nilsson har fortsatt en lang vei å gå i sin nye idrett.

  Svensken var langt bak de beste i ren langrennstid, og hun endte 2.20,1 bak den russiske vinneren Tatjana Akimova. Det ble også russisk annenplass ved Anastasia Sjevtsjenko.

  Best av de norske løperne i IBU-cupløpet var Åsne Skrede. Hun bommet to ganger på stående skyting og endte på 8.-plass, 31 sekunder bak Akimova.

  Stina Nilsson
  Foto: Nisse Schmidt/TT / NTB
 • Italiener i tet

  Mara Bassino leder storslalåm-rennet i Kranjska Gora etter første omgang. De norske alpinistene har ikke fått det til å fungere, og ligger for øyeblikket langt bak.

  Mina Fürst Holtmann er beste norske på 10.-plass. Maria Tviberg ligger på 17.-plass og Ragnild Mowinckel på 18.-plass. Thea Louise Stjernesund kjørte ut.

  58Of79AK4Hs
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Svensk storeslem i Ski Classics

  Svenske Oskar Kardin var suveren i La Diagonela i Sveits. Han vant 3.54 minutter foran sine norske lagkamerater Andreas Nygaard og Petter Eliassen.

  Tord Asle Gjerdalen var eneste mann som greide å følge duoen Nygaard og Eliassen til mål.

  Også i kvinneklassen ble det overlegen svensk seier. Jenny Larsson gikk i mål 3.34 foran Lina Korsgren. Emilie Fleten ble beste norske løper på 3.-plass.

  Andreas Nygaard
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal