Hopp til innhold

Frustrert Lundby vurderer «smutthull» – kan stille til VM i skiflyging

De kvinnelige hopperne fikk nok en gang skiflygings-nei. Nå vurderer Maren Lundby en utradisjonell vei for å få prøvd seg i verdens største bakke.

Hopplandslaget

PRØVEHOPPER: Maren Lundby vurderer å prøve seg som prøvehopper under VM i skiflyging, for å få testet bakken i Vikersund.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det er veldig kjedelig, selvfølgelig. Jeg har hatt et ønske om å hoppe skiflyging siden 2017 og har hatt trua hvert år på at: «Neste år blir det». Så ble det heller ikke i år, sier Lundby til NRK på spørsmål om hvordan det føles å ikke skulle hoppe skiflyging kommende sesong heller.

For under et møte i det Internasjonale Skiforbundet (FIS) i april ble det klart at de kvinnelige hopperne ikke får prøve seg i de aller største bakkene heller kommende sesong.

Og det i en sesong hvor Vikersund skal være vertskap for VM i skiflyging. Men der kan Lundby likevel dukke opp, selv om hun ikke får konkurrere om edelt metall.

Lundby vurderer nemlig å stille som prøvehopper i VM.

Det kan bli aktuelt?

– Det kan hende det skjer, det er i alle fall noe jeg vurderer, forteller hun.

– Mistet en del år

Hopperen ble verdensmester i stor bakke i Seefeld denne sesongen, og har i en årrekke vært i verdenstoppen. Hun har også vært en viktig representant for kvinneidretten.

– Det er veldig givende når du ser at du vinner frem. Og så ser man at det ikke hjelper å gi seg, så jeg er klar for nye kamper, jeg, sier Lundby.

Og kanskje er tanken om å stille som prøvehopper til vinteren en melding til ledelsen i FIS. Selv forklarer hun det slik:

– Det er ikke det at jeg er veldig gammel, men jeg føler at jeg har mistet en del år der jeg kunne ha hoppet og høstet mye erfaring.

Johan Remen Evensen

LURT: NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen sier det er lurt å stille som prøvehopper.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Støtter ideen

NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen mener det vil være lurt av Lundby å stille som prøvehopper i VM. Han poengterer at det kan gi verdifull trening.

– Jeg tenker det er kjempelurt av henne. Det kan også være en måte å vise seg frem overfor FIS og la dem se at hun behersker dette, kommenterer han.

– For det er ingen tvil om at hun er god nok, sier NRKs hoppekspert, som håper at kvinnene etter hvert kan få delta i den aller største bakken.

Om hun skal stille har hun ikke bestemt seg for. 26-åringen forklarer at det kommer an på om hun ønsker å gå for sammenlagtseieren i verdenscupen eller å gå for medaljer i OL.

– Det er en vurdering jeg må ta underveis, men jeg vet at Vikersund ønsker meg der som prøvehopper, forteller Lundby.

Holmenkollen Skifestival

TRIST: Hoppsjef Clas Brede Bråthen er klar på at prøvehopping ikke er det de ønsker seg.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det er trist

Hoppsjef Clas Brede Bråthen synes imidlertid det er tungt at Lundby må være prøvehopper for å få sette utfor bakken i Vikersund.

– Først og fremst så skjønner jeg at Maren gjerne vil prøve skiflyging. Men jeg synes det er trist hvis kanskje tidenes beste norske skihopper må være prøvehopper for gutta for å få lov til å hoppe skiflyging.

Landslagssjef for kvinnene, Christian Meyer, er forteller at Lundbys flørt med prøvehopping er selve bildet på det de prøver å unngå. De vil heller ha konkurranser for kvinnene.

Samtidig er han klar på at han ikke skal stå i veien for Lundby.

– Jeg skjønner Maren godt. Hvor lenge skal hun hoppe på ski? Hvor lenge skal hun vente på skiflyging? Hun er i sitt livs form, hun ble verdensmester igjen i vinter. Hvor lenge klarer hun å opprettholde det nivået? Det er et spørsmål, sier Meyer og fortsetter:

– Hvis man skal vente to, tre, fire eller fem år for å hoppe skiflyging. Så kan den drømmen forsvinne for henne. Da har hun aldri fått opplevde det.

RawAir Vikersund. Verdenscup.

VIKERSUND: Skiflygingsbakken i Vikersund er en av verdens største hoppbakker.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Siste nytt

 • Keepertabbe ødela mektig engelsk snuoperasjon

  Luke Shaw, Mason Mount og Harry Kane scoret da England snudde 0-2 til 3-2 mot Tyskland i nasjonsligaen mandag. En keepertabbe ga så 3-3 i en ellevill kamp.

  Premier League-stjernene Ilkay Gündogan og Kai Havertz scoret hvert sitt mål i første halvdel av annen omgang og så ut til å ha påført England en ny tung nedtur i generalprøven foran sluttspillet i Qatar. Så tok kampen fullstendig fyr.

  En forrykende avslutning på kampen ga det engelske laget solid og etterlengtet vind i VM-seilene, selv om seieren glapp på tampen.

  Først dukket Manchester United-backen Luke Shaw opp på bakerste stolpe og satte inn reduseringen til 1-2. Deretter kombinerte innbytterne Bukayo Saka og Mason Mount fint, før sistnevnte hamret inn utligningen fra litt distanse. Da var det et kvarter igjen å spille på Wembley.

  Ni minutter før full tid var snuoperasjonen et faktum da dommeren måtte ha VAR-hjelp for å avdekke straffesparket Jude Bellingham hadde skaffet i duellen med en tysk forsvarsspiller.

  Fra krittmerket var Harry Kane iskald.

  Da så kampen ut til å være avgjort, men den gang ei. Like etter det engelske ledermålet ga Englands keeper Nick Pope en svak retur på en avslutning og forærte Kai Havertz muligheten til å utligne. Tyskeren takket for tilbudet og slo til. (NTB)

  Britain England Germany Nations League Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Stjerneduellen avlyst: - Feiging

  Tungvektsboksaren Tyson Fury seier det ikkje blir noko britisk stjernemøte mellom han sjølv og Anthony Joshua fordi kontraktsfristen er gått ut.

  Joshua sa så seint som søndag at han akta å signere kontrakten som vil realisere tungvektsduellen mot Fury. Samtidig sette Fury måndag klokka 17 britisk tid som frist for at papira måtte vere underteikna.

  Då den omtalte fristen var gått ut, var etter seiande ingenting på plass.

  – Det er offisielt. D-dagen har kome og gått. Det har passert klokka 17 måndag, og ingen kontrakt er underteikna. Det er offisielt over for Joshua, seier Fury i eit innlegg på Instagram.

  – Han er no ute i kulda saman med ulveflokken. Gløym det. Idiot. Feiging, heldt tungvektstjerna fram.

  Vidare ønskte han Joshua lykke til med den vidare karrieren og livet.

  Joshua var på si side tydeleg søndag på at ting ville ta noko tid. Han viste til at juridiske rådgivarar jobba med kontrakten.

  Tyson Fury og Anthony Joshua
  Foto: FAYEZ NURELDINE] [RINGO CHIU / AFP
 • Treigt dansk billettsal til fotball-VM

  Det danske herrelandslaget i fotball er populært, men førebels er det berre selt 2000 billettar til danske fans før det omstridde VM-sluttspelet i Qatar.

  Det gir eit snitt på færre enn 700 billettar fordelt på dei tre gruppespelkampane til Danmark. Direktør Jakob Jensen i Det danske fotballforbundet (DBU) opplyser om billettsalet til Ekstra Bladet.

  – Vi gir gjerne danskane rettleiing om opphaldet, men vi arrangerer ingen fanzoner eller har andre aktivitetar i Qatar, for vi ønsker ikkje å støtte opp om landet, seier Jensen til avisa.

  Det er under to månader til fotball-VM. Kritikken av Qatar, i tillegg til dyre hotellprisar, har vore med på å skremme vekk danske supporterar, skriv nyheitsbyrået Ritzau.

  Ifølge Ekstra Bladet kan danske supporterar i teorien legge beslag på mellom 3000 og 5000 billettar til kvar kamp. DBU har fråssagt seg rettane til å distribuere billettane.

  Danmark jubler
  Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste