Frustrert Lundby vurderer «smutthull» – kan stille til VM i skiflyging

De kvinnelige hopperne fikk nok en gang skiflygings-nei. Nå vurderer Maren Lundby en utradisjonell vei for å få prøvd seg i verdens største bakke.

Hopplandslaget

PRØVEHOPPER: Maren Lundby vurderer å prøve seg som prøvehopper under VM i skiflyging, for å få testet bakken i Vikersund.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det er veldig kjedelig, selvfølgelig. Jeg har hatt et ønske om å hoppe skiflyging siden 2017 og har hatt trua hvert år på at: «Neste år blir det». Så ble det heller ikke i år, sier Lundby til NRK på spørsmål om hvordan det føles å ikke skulle hoppe skiflyging kommende sesong heller.

For under et møte i det Internasjonale Skiforbundet (FIS) i april ble det klart at de kvinnelige hopperne ikke får prøve seg i de aller største bakkene heller kommende sesong.

Og det i en sesong hvor Vikersund skal være vertskap for VM i skiflyging. Men der kan Lundby likevel dukke opp, selv om hun ikke får konkurrere om edelt metall.

Lundby vurderer nemlig å stille som prøvehopper i VM.

Det kan bli aktuelt?

– Det kan hende det skjer, det er i alle fall noe jeg vurderer, forteller hun.

– Mistet en del år

Hopperen ble verdensmester i stor bakke i Seefeld denne sesongen, og har i en årrekke vært i verdenstoppen. Hun har også vært en viktig representant for kvinneidretten.

– Det er veldig givende når du ser at du vinner frem. Og så ser man at det ikke hjelper å gi seg, så jeg er klar for nye kamper, jeg, sier Lundby.

Og kanskje er tanken om å stille som prøvehopper til vinteren en melding til ledelsen i FIS. Selv forklarer hun det slik:

– Det er ikke det at jeg er veldig gammel, men jeg føler at jeg har mistet en del år der jeg kunne ha hoppet og høstet mye erfaring.

Johan Remen Evensen

LURT: NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen sier det er lurt å stille som prøvehopper.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Støtter ideen

NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen mener det vil være lurt av Lundby å stille som prøvehopper i VM. Han poengterer at det kan gi verdifull trening.

– Jeg tenker det er kjempelurt av henne. Det kan også være en måte å vise seg frem overfor FIS og la dem se at hun behersker dette, kommenterer han.

– For det er ingen tvil om at hun er god nok, sier NRKs hoppekspert, som håper at kvinnene etter hvert kan få delta i den aller største bakken.

Om hun skal stille har hun ikke bestemt seg for. 26-åringen forklarer at det kommer an på om hun ønsker å gå for sammenlagtseieren i verdenscupen eller å gå for medaljer i OL.

– Det er en vurdering jeg må ta underveis, men jeg vet at Vikersund ønsker meg der som prøvehopper, forteller Lundby.

Holmenkollen Skifestival

TRIST: Hoppsjef Clas Brede Bråthen er klar på at prøvehopping ikke er det de ønsker seg.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Det er trist

Hoppsjef Clas Brede Bråthen synes imidlertid det er tungt at Lundby må være prøvehopper for å få sette utfor bakken i Vikersund.

– Først og fremst så skjønner jeg at Maren gjerne vil prøve skiflyging. Men jeg synes det er trist hvis kanskje tidenes beste norske skihopper må være prøvehopper for gutta for å få lov til å hoppe skiflyging.

Landslagssjef for kvinnene, Christian Meyer, er forteller at Lundbys flørt med prøvehopping er selve bildet på det de prøver å unngå. De vil heller ha konkurranser for kvinnene.

Samtidig er han klar på at han ikke skal stå i veien for Lundby.

– Jeg skjønner Maren godt. Hvor lenge skal hun hoppe på ski? Hvor lenge skal hun vente på skiflyging? Hun er i sitt livs form, hun ble verdensmester igjen i vinter. Hvor lenge klarer hun å opprettholde det nivået? Det er et spørsmål, sier Meyer og fortsetter:

– Hvis man skal vente to, tre, fire eller fem år for å hoppe skiflyging. Så kan den drømmen forsvinne for henne. Da har hun aldri fått opplevde det.

RawAir Vikersund. Verdenscup.

VIKERSUND: Skiflygingsbakken i Vikersund er en av verdens største hoppbakker.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Siste nytt

 • Casper Ruud dropper Tokyo-OL

  Casper Ruud dropper Tokyo-OL, melder NTB. NRK kommer tilbake med mer.

  Ruud kommenterer avgjørelsen slik på Twitter:

  – Etter French Open har det vært noen dager i tenkeboksen, og etter nøye vurdering med mitt team har vi kommet fram til at det ikke blir OL i Tokyo på meg, skriver han i meldingen.

  – Jeg er fortsatt ganske ung og både tror og håper jeg kan få deltatt i flere OL i min karriere. Mitt fokus vil være deltakelse i 2024 i Paris. Jeg skal prøve å ta nye steg de neste årene slik at jeg kan være med og kjempe om medaljene der, skriver Ruud videre.

  Casper Ruud-jubel
  Foto: Gustavo Garello / Gustavo Garello
 •  – Start-treneren har fått sparken

  TV 2 erfarer at Joey Hardarson er ferdig som trener i Start. I tillegg må assistenttrener Mattias Andersson gå, ifølge kanalen. Islendingen fikk jobben i 2019 og har vært i sjefsstolen i sørlandsklubben i nesten to år. Også Fædrelandsvennen melder at Hardarson er sparket.

  rRNIjQn3Vts
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Snart kan 5.000 gå på fotballkamp

  Fra 17. juni kan inntil 5000 personer slippe inn på idrettsarrangementer utendørs i Norge dersom de har «grønt» koronasertifikat.

  Det kunngjorde helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse mandag. Antallet på 5000 personer gjelder utendørsarrangementer med faste sitteplasser, og innendørs er det tilsvarende tallet 2500 personer.

  Lite folk på tribunen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal