NRK Meny
Normal

Tårevåt Froome: – Tenker på tiden borte fra kona og familien

Chris Froome greide var tydelig beveget etter å ha vunnet Tour de France for andre gang.

CYCLING-TOUR/ Team Sky rider Chris Froome of Britain reacts as he wears the race leader's yellow jersey on the podium after the 20th stage of the 102nd Tour de France cycling race

FØLELSESLADET: Chris Froome var tydelig preget da han tok imot den gule trøya.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

For Chris Froome er vinner av den gule trøya i Tour de France 2015 - etter å ha syklet i gult i over to uker.

– Jeg kan ikke forstå det. Det er så mange følelser som går gjennom kroppen min, sa Froome på et TV 2-sendt intervju etter draktseremonien.

På vei opp siste klatring tenkte jeg at jeg kunne være i fare, men jeg hadde lagkameratene mine med meg til slutten. Jeg tenker på alt de har gjort for meg, sa en emosjonell vinner, som endelig fikk belønning for alt en slik seier koster.

– Alle ofrene - tiden borte fra kona og familien min - alle tankene går gjennom kroppen min nå.

– Jeg var på grensen av hva jeg kan greie, og kom meg bare så vidt opp siste fjellet, fortalte han engasjert. Dette var bare 110 kilometer, men føltes som 300.

Men det var ikke uten dramatikk at briten skulle vinne sin andre seier i verdens største sykkelritt på tre år - for hans største utfordrer, Nairo Quintana, angrep for fullt opp fjellene de siste to dagene av rittet (I morgen sykles det kun for spurtpoeng på den siste etappen på Champs-Élysées).

Quintana angrep

Men med hjelp av lagkameratene Richie Port og Wouter Poels sto Froome lenge i mot Movistars forsøk på å stikke av på dagens etappe. Ikke før i bunnen av Alpe d'Huez greide colombianeren med Alejandro Valverdes hjelp å få noen meter.

Da Port og Poels måtte gi tapt kjempet Froome seg stadig opp i ryggen på utfordreren, men til slutt måtte også sammenlagtlederen gi opp. Og da begynte sekundene å tikke.

I et av angrepene var det dessuten en tilskuer som tok tak i Quintanas sykkel, men da slo Sky-rytter Poels bort armen til vedkommende. Se hendelsen i videoen under (artikkelen fortsetter).

Blir holdt igjen av publikum

Null sekunder ble raskt til ett minutt. Quintanas problem var bare at britens forsprang allerede var på to minutt og 38 sekund. Og da Froome nådde målstreken var ledelsen bare redusert til 1.12.

Dermed var vinneren av det 102. Tour de France kåret!

– Det var bra av Froome i dag. Han måtte bare ta vare på seg selv - komme inn i en god rytme og ikke bare tenke på å ta Quintana, men bare gjøre jobben og komme til toppen så fort som mulig, skrøt Sky-lagkamerat Nicolas Roche etter løpet.

Fransk etappeseier

Men det var flere som hadde en stor dag på toppen av det legendariske Alpe d'Huez. Thibaut Pinot syklet en kjempeetappe, og gikk i mål i ensom majestet, 18 sekund foran en jagende Quintana.

Franskmannen hadde tidligere slått knockout på både Ryder Hesjedal og Alexandre Geniez, som gav helt opp etter en duell i front.

Siste nytt

 • Krusjelnitskij dropper CAS-høring

  Alexander Krusjelnitskij møter ikke til CAS-høring i sin dopingsak torsdag. Curlingutøveren mener utfallet er gitt ettersom det foreligger positive prøver. Han spilte på OAR-laget som slo Norge i bronsekampen i mixed double.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Høyring curling-dopingsaka torsdag

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS melder i dag at høyringa i dopingsaka mot den rusiske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitsjki tek til i morgon kl 06, norsk tid.

  Han har avgitt positiv dopingprøve. Om han blir dømd, kan OUR miste bronsen i miks-double, som Norge i så fall vi få i staden.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Kristoff spurtet til seier

  Ingen kunne gjøre noe med Alexander Kristoff spurtet til seier foran italienske Andrea Guardini på den første etappen av Abu Dhabi Tour

  – En herlig seier for meg og laget. Jeg vil takke lagkameratene mine for hjelpen. Det er en god følelse å åpne rittet med å vinne, sa Kristoff etter etappen.

  Alexander Kristoff
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo