Froome tror afrikanerne vil erobre sykkelverden

Tour de France-leder Chris Froome (30) tror det bare er et spørsmål om tid før afrikanerne dominerer også sykkelsporten.

Froome

LEDER: Chris Froome bærer den gule trøya før søndagens lagtempo.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Vebjørn Rodal

SKEPTISK: NRK-ekspert Vebjørn Rodal tror det vil ta lang tid å etablere en sykkelkultur i Øst-Afrika.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg tror utøvere fra Øst-Afrika er de potensielt beste utholdenhetsutøverne i verden på grunn av deres fysiologi og oppvekst i høyden, sier Froome på spørsmål fra VGs reporter.

 • Følg og hør søndagens lagtempo her fra kl. 15.00.

Froome er selv født i Kenya og startet sykkelsatsingen som tenåring i Sør-Afrika. Denne touren har 30-åringen hatt følge av Daniel Teklehaimanot og Merhawi Kudus, som ble de to første afrikanerne utenfor Sør-Afrika til å delta i Tour de France (begge fra Eritrea og begge i MTN Qhubeka).

Teklehaimanot ble også tidenes første afrikaner til å ikle seg klatretrøya.

Fortsatt utfordringer

Det er heller ikke overraskende med tanke på hvor overlegne østafrikanere, og særlig etiopiere og kenyanere, har vært i langdistanseløp og etter hvert mellomdistanseløp. Ifølge Froome, som selv deltar i ulike sykkelprosjekt i Afrika, begynner man nå å se resultater av satsing på sykkelsporten.

– De har virkelig interessante resultater, og jeg tror ikke det kommer til å gå særlig lang tid før vi ser ordentlige resultater fra Øst-Afrika, sier Froome.

Han påpeker imidlertid at det fortsatt gjenstår utfordringer. Der du trenger et par sko for å løpe, er sykkelsporten mer krevende. Tour-lederen trekker frem infrastrukter, veier og utstyr som de største utfordringene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Teklehaimanot

HISTORISK: Daniel Teklehaimanot ble den første afrikaneren med klatretrøya.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

– Ikke lært over natta

Og selv om østafrikanerne har fått sitt gjennombrudd i årets Tour de France, tror OL-mester og NRK-ekspert Vebjørn Rodal at det vil ta lang tid før Froomes spådommer eventuelt slår til.

– Det er en sterk tradisjon for sykkel i USA og Vest-Europa. Det er ikke lært over natta, sier Rodal, og fortsetter:

– Man må ha en god bredde. Det er også en sterk motsetning der i det økonomiske. Mange østafrikanere er i vår målestokk fattige, og hvem som helst kan ikke investere i sykler.

Den tidligere mellomdistanseløperen tror imidlertid at østafrikanerne har gode forutsetninger for å lykkes i sykkelsporten på sikt.

– Det er med tanke på motivasjon, treningskapasitet og ikke minst sykling i høyden. Men jeg tror det vil ta lang tid, sier Rodal.

Siste nytt

 • Ullvang på 3. plass - får ny sjanse

  Padleren Lars Magne Ullvang (27) ble nummer 3 i forsøksheatet i sin OL-debut. Det betyr en ny sjanse til å ta seg til semifinalen om få timer.

  Han gikk rett i tet fra start. Ledelsen holdt han til over halvveis i løpet før han ble passert av Alex Jurenia og Dojan Zdelar fra Serbia, som ble de to som gikk direkte til finale. Ulvang kom i mål 3,8 sekunder bak Jurenia.

  Kvartfinalene går klokken 6 norsk tid.

  Lars Magne Ullvang
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Ny norsk rekord og finaleklar

  Sleggekaster Eivind Henriksen kastet 78,79 meter allerede i første forsøk i kvalifiseringsrunden i slegge. Med det satte han ny norsk rekord med over en halv meter.

  Kastet gjorde til at han tok seg direkte til finalen, og den går onsdag.

  Henriksens personlige beste før konkurransen var 78,25, som var norsk rekord og ble satt under et friidrettsstevne i Tyskland i 2019. Hans tidligere rekord var på 76,86 og ble satt et drøyt år før rekordkastet i Tyskland.

  Eivind Henriksen
  Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters
 • Vant heat etter fall

  Nederlandske Sifan Hassan var involvert i et fall i siste runde på kvalifiseringsløpet på 1500 meter mandag, men reiste seg opp igjen og startet opphentinga.

  Hun løp inn på tiden 4:05.17, først av alle.

  – Det er ingen andre som hadde klart det der, sier friidrettsekspert Ingvill Måkestad Bowim på Disoverys sending.

  NRKs ekspert Vebjørn Rodal mener det er en umenneskelig prestasjon.

  Hassan skal løpe finale på 5000 meter seinere i dag.

  Sifan Hassan
  Foto: Petr David Josek / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal