NRK Meny
Normal

Froome tror afrikanerne vil erobre sykkelverden

Tour de France-leder Chris Froome (30) tror det bare er et spørsmål om tid før afrikanerne dominerer også sykkelsporten.

Froome

LEDER: Chris Froome bærer den gule trøya før søndagens lagtempo.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Vebjørn Rodal

SKEPTISK: NRK-ekspert Vebjørn Rodal tror det vil ta lang tid å etablere en sykkelkultur i Øst-Afrika.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg tror utøvere fra Øst-Afrika er de potensielt beste utholdenhetsutøverne i verden på grunn av deres fysiologi og oppvekst i høyden, sier Froome på spørsmål fra VGs reporter.

  • Følg og hør søndagens lagtempo her fra kl. 15.00.

Froome er selv født i Kenya og startet sykkelsatsingen som tenåring i Sør-Afrika. Denne touren har 30-åringen hatt følge av Daniel Teklehaimanot og Merhawi Kudus, som ble de to første afrikanerne utenfor Sør-Afrika til å delta i Tour de France (begge fra Eritrea og begge i MTN Qhubeka).

Teklehaimanot ble også tidenes første afrikaner til å ikle seg klatretrøya.

Fortsatt utfordringer

Det er heller ikke overraskende med tanke på hvor overlegne østafrikanere, og særlig etiopiere og kenyanere, har vært i langdistanseløp og etter hvert mellomdistanseløp. Ifølge Froome, som selv deltar i ulike sykkelprosjekt i Afrika, begynner man nå å se resultater av satsing på sykkelsporten.

– De har virkelig interessante resultater, og jeg tror ikke det kommer til å gå særlig lang tid før vi ser ordentlige resultater fra Øst-Afrika, sier Froome.

Han påpeker imidlertid at det fortsatt gjenstår utfordringer. Der du trenger et par sko for å løpe, er sykkelsporten mer krevende. Tour-lederen trekker frem infrastrukter, veier og utstyr som de største utfordringene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Teklehaimanot

HISTORISK: Daniel Teklehaimanot ble den første afrikaneren med klatretrøya.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

– Ikke lært over natta

Og selv om østafrikanerne har fått sitt gjennombrudd i årets Tour de France, tror OL-mester og NRK-ekspert Vebjørn Rodal at det vil ta lang tid før Froomes spådommer eventuelt slår til.

– Det er en sterk tradisjon for sykkel i USA og Vest-Europa. Det er ikke lært over natta, sier Rodal, og fortsetter:

– Man må ha en god bredde. Det er også en sterk motsetning der i det økonomiske. Mange østafrikanere er i vår målestokk fattige, og hvem som helst kan ikke investere i sykler.

Den tidligere mellomdistanseløperen tror imidlertid at østafrikanerne har gode forutsetninger for å lykkes i sykkelsporten på sikt.

– Det er med tanke på motivasjon, treningskapasitet og ikke minst sykling i høyden. Men jeg tror det vil ta lang tid, sier Rodal.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Fellesstart
Toppidrettsveka: Fellesstart