NRK Meny
Normal

Her skjønte Froome at han kunne vinne Tour de France to år senere

Bare en ulykke kan hindre Chris Froome fra å vinne Tour de France. Etter etappen lørdag røpet briten at det var under Spania rundt i 2011 han innså hvor sterk han er.

Froome hoved

Chris Froome innså under Spania rundt i 2011 at han var en potensiell Tour de France-vinner. Her står han 7. september 2011 etter en etappeseier.

Foto: Juan Manuel Serrano Arce / Ap

– Det er en fantastisk følelse. Nå er det 99 prosent sikkert, sa Sky-rytter Froome etter at han passerte målstreken lørdag.

Froome

Chris Froome kom i mål lørdag uten at noen hadde klart å true den gule trøya.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters
Spain Vuelta Cycling

Froome med suksess og etappeseier i Spania rundt 2011.

Foto: Juan Manuel Serrano Arce / Ap
Quint

Nairo Quintana fra Colombia og Movistar sikret etappeseier lørdag. Han vant også ungdomstrøya og klatretrøya.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Briten ble nummer tre på etappen - men sikret etter all sannsynlighet sammenlagtseieren. Froome leder med over fem minutter ned til lørdagens etappevinner Nairo Quintana som er nummer to i kampen om gul trøye. Kun en ulykke på sjarmøretappen kan frata Froome seieren.

Under pressekonferansen etter etappen fikk Froome spørsmål om hans enorme framgang de siste årene. Froome ble nummer to bak lagkamerat Bradley Wiggins i fjorårets ritt. Da var Froome Wiggins' hjelperytter.

– Det er nesten uvirkelig å tenke på veien fra støvete veier i Kenya til dette, sier Froome.

– Når tenkte du for første gang at du kunne vinne Tour de France?

– Etter Spania rundt i 2011 tenkte jeg at det var realistisk. Helt til da mente jeg det var vanskelig å prestere jevnt nok. Jeg kunne ha gode dager, men slet med å følge opp disse dagene, sier Froome.

Fikk tro på seg selv

28-åringen ble nummer to i Spania rundt i 2011 bak spanske Juan José Cobo.

– Jeg fikk troen på meg selv og tenkte at jeg kunne være med å slåss om seire i årene framover, sier Froome.

Froome er født i Kenya, men er britisk statsborger. Han ble sykkelproff i 2007 på laget Team Konica Minolta. I 2008-2009 syklet han for Barloworld før han signerte for Sky i 2010.

– Da jeg kom til Sky spurte de meg om hva jeg ville oppnå. Vi snakket om kortsiktige og langsiktige mål. Tour de France-seier var noe vi snakket om, sier han.

– Å sitte her tre år etterpå.. Jeg kan jeg ikke si at jeg så dette komme.

På NRKs spørsmål om han hadde en hilsen til skadde Edvald Boasson Hagen som måtte bryte rittet, svarte Froome slik:

– Vi mistet både Edvald og Vasili Kiryienka underveis. Jeg skulle gjerne hatt dem med hele veien. Jeg kan nesten ikke forestille meg hvordan det hadde vært å hatt dem med. Men Edvald… Ja, begge er ekstremt talentfulle ryttere, sier Froome på NRKs spørsmål.

Pinte seg opp Alpe d’Huez

Froome kom sammen med Quintana og Joaquim Rodriguez opp den siste stigningen på lørdagens etappe. Quintana rykket noen hundre meter før mål, og ingen klarte å følge den 23 år gamle colombianeren. En tredjeplass på etappen var ikke noe Froome tenkte på etter målgang.

– Jeg hadde ikke beina til å vinne. Det var en fantastisk følelse å komme sammen mot mål. Da det var to kilometer igjen skjønte jeg at jeg hadde klart det (vinne Tour de France). Jeg tenkte: «Nå er jeg her og ingenting har gått galt», sier Froome til pressen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Froome1

Chris Froome sykler i gul trøye også under siste etappe søndag. Bare et uhell kan frata ham seieren sammenlagt.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Froome fikk også spørsmål om sitt verste øyeblikk i årets ritt.

– Det verste var nok å gå tom til næring opp til Alpe d’Huez. Alle som har syklet vet hvor fæl den følelsen er. Heldigvis fikk jeg hjelp av Richie Porte (lagkamerat i Sky).

Froome har tidligere uttalt at han ønsker å satse på mange Tour-seire i årene som kommer. Han fikk spørsmålet på nytt i kveld.

– Akkurat nå må jeg tenkte på nuet. Jeg er 28 år. De fleste syklister er kanskje på topp tidlig i 30-åra. Jeg vil holde på så lenge jeg har motivasjon, sier briten.

Contador-nedtur

En av Froomes største rivaler, Alberto Contador, skuffet voldsomt lørdag. Han falt fra 2. til 4. plass i sammendraget og under utenfor podiet i Paris søndag.

– Jeg er en smule ergerlig og skuffet. Det må jeg innrømme. Vi har kjempet for dette, men vi har også kjempet om mer. Vi må bare konstatere at det er noen som er bedre enn oss. sier Saxo-Tinkoff-sjef Bjarne Riis, ifølge NTB.

Contador kom i mål 2,28 bak vinneren Quintana.

– Vi stiller i Touren for å vinne, men det lykkes vi ikke med. Jeg må tross alt si at vi har kjørt en flott Tour. Vi har to mann blant de fem beste. Vi har vært med å prege rittet og vi har vunnet lagkonkurransen. Det skal vi ikke glemme, sier Riis.

Søndag sykler rytterne sykle 133 kilometer fra Versailles til Champs-Élysées. Dette er årets siste etappe og vinnerne av trøyene skal hylles.

Siste nytt

 • Svindal verdenscupåpner

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade. Hele troppen og oversikten.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold
 • Wilbek blir borgermeister

  Den mangeårige og velkjende handballtrenar Ulrik Wilbek blir etter lokalvalet i går ny borgarmeister i Viborg, melder BT.

  Wilbek trena Danmarks kvinnelandslag med suksess i sju år og herrelandslag i ni.

  Ulrik Wilbek
  Foto: GUSTAU NACARINO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
RBKs pressekonferanse før kampen mot Real Sociedad