NRK Meny
Normal

Favoritten smadret alle - fikk dopspørsmål

Chris Froome knuste motstanderne opp den første fjelletappen i Tour de France. Tiden var så god i historisk sammenheng at Froome måtte svare på spørsmål om doping.

Chris Froome

Chris Froome måtte svare på spørsmål om doping på pressekonferansen. Også dopingjegerne ville ha sitt - her er han på vei ut av dopingkontrollen etter etappen.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

– Jeg forstår at disse spørsmålene kommer, men jeg vet at resultatene ikke blir strøket om 10-20 år. Det kommer bare ikke til å skje, sier Chris Froome.

Sky-rytteren brukte 23 minutter og 14 sekunder på de siste 7,8 kilometerne av fjellet Ax 3 Domaines da han knuste konkurrentene.

Ifølge Infostrada har bare Robert Laiseka og Lance Armstrong gjort det raskere, begge i 2001: Laiseka 17 sekunder raskere og Armstrong 15.

– Sporten har forandret seg

Chris Fromme vinner etappe

Chris Froome knuste alle i Pyreneene og vant den første fjelletappen i årets Tour

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

På pressekonferansen etter etappen måtte Froome svare på spørsmål om hvordan det er mulig å gjøre det så bra i forhold til ryttere fra en tidsperiode der doping florerte.

– Kan du love at alt vi har sett i dag holder vann, også i framtiden?

– 100 prosent. Det er normalt at folk stiller spørsmål ved sykkelsporten. Det er dessverre den situasjonen vi befinner oss i. Men jeg vet at sporten har forandret seg. Det er ingen mulighet for at jeg kunne ha gjort det jeg gjør i dag, uten at sporten hadde forandret seg. Resultatene i dag er mye mer kredible. Man bør heller sette spørsmålstegn ved det som skjedde for fem-ti år siden, da tilstanden i hovedfeltet var mye verre, sier Froome ifølge procycling.no.

Han sikter hovedsakelig til endringer i kosthold, kunnskaper om trening og utstyrsforbedringer. På grunn av utviklingen på slike områder bør det være mulig å sykle raskere enn syklistene på 90- og 2000-tallet - i hvert fall om man ser bort fra doping.

Imponerende klatring

I fjor var Froome lagets fremste hjelperytter da han bidro sterkt til at Bradley Wiggins vant.

Den gangen var det Wiggins som fikk lignende spørsmål. I år er det Froome selv som skal være i fokus, også for det sportslige.

For det var virkelig en maktdemonstrasjon av sammenlagtfavoritten.

– Jeg kunne ikke vært gladere enn det jeg er nå. Det har vært ganske nervøst og spent opp mot denne etappen. Laget jobbet kjempebra, noe de også har gjort hele første uken. Det er stort at jeg klarte å betale tilbake til dem med en etappeseier, sa den Kenya-fødte briten.

–Jeg kunne ikke spurt om mer. Dette er en drøm, sa han i det TV 2-sendte intervjuet.

Sterkt av Sky

Nå ser Froome framover.

– Det kommer helt sikkert til å bli harde etapper, og jeg skal gjøre alt for å beskytte den gule trøya. Men jeg er ikke veldig bekymret, jeg har et godt lag bak meg, sa Froome.

Dette var dagen da Sky-laget slo til. Richie Porte slo til i den siste stigningen og dro med seg samenlagtfavoritt Chris Froome. Froome fikk gå mot slutten, men Porte holdt seg foran resten av feltet.

I mål var Froome 51 sekunder foran Porte. De la beslag på de to øverste plassene i sammendraget etter denne etappen. Froome leder med 51 sekunder på Porte.

Alejandro Valverde klarte ikke å henge med de to Sky-rytterne. Han ble munner tre, slått med 1.25 minutter.

Favoritter tapte terreng

Alberto Contador, en av de store favorittene, ble nummer sju og tapte nesten to minutter til Froome. En annen av de store syklistene, Cadel Evans, tapte enda mer på Tourens første fjelldag.

Dagens etappe var den første fjelletappen i årets Tour. Etter rundt 130 km i relativt flatt terreng, tråkket rytterne seg opp monsterfjellet Port de Pailheres. Toppen på 2001 meter er det høyeste punktet på Touren.

Etappen ble deretter avsluttet med en kraftig stigning opp mot mål i Ax 3 Domaines. Der ble feltet sprengt, og det var Richie Port som ledet sprengingsarbeidet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

APTOPIX Cycling Tour de France

Nairo Quintana var først opp Port de Pailheres, men ble senere tatt igjen av blant annet Chris Froome. Her blir han 'forfulgt' av to jenter. På skiltet står det på nederlandsk 'Mamma, alt er fint her'.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

Quintana først på toppen

Nairo Quintana tråkket fra på vei opp monsterfjellet Port de Pailheres og passerte toppen et snaut halvminutt før nærmeste forfølger Pierre Rolland. Men i den siste stigningen opp mot mål ble han forbikjørt og endte på niendeplass.

Daryl Impey, som hadde ledertrøya ved starten av dagens etappe, kom i mål nesten åtte minutter bak vinneren.

Rytterne syklet 195 km fra Castres til Ax 3 Domaines. Dette var den første ordentlige fjelletappen i år.

Det gikk et tidlig brudd på etappen. Fire mann hadde på det meste opp mot 10 minutter ned til hovedfeltet. Men etter hvert som Port de Pailheres (2001 meter) minsket forspranget drastisk.

Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug lå i store deler av etappen i hovedfeltet. Nordhaug ble best av de norske på en 88.-plass, 23.12 minutter etter vinneren. Hagen kom i mål som nummer 107, slått med 29 minutter. Kristoff endte helt ned på 176.-plass, over en halv time etter Froome.

Siste nytt

 • Ny Kamara-scoring i USA

  Ola Kamara chippet inn utligningen etter en fantastisk pasning fra Zlatan Ibrahimovic da Los Angeles Galaxy snudde 1–0 til 1–3 mot Philadelphia Union. Hans åttende scoring denne sesongen. Zlatan og Michaël Ciani sto for de andre Galaxy-målene.

  SOCCER-USA-LAG-DCU/
  Foto: Kirby Lee / Reuters
 • Ingebrigtsen tok EM-kravet

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. Det er innenfor EM-kravet på distansen. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny norgesrekord på 1500 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street