Hopp til innhold

Fristes av OL-satsing i ny idrett

BEITOSTØLEN (NRK.no): Kristin Størmer Steira vurderer å legge skiene på hylla etter OL i Sotsji. Nå har hun lyst til å løpe maraton i Rio-OL i 2016.

Kristin Størmer Steira

Kristin Størmer Steira er forberedt og går for OL-gull i det som kan bli hennes siste sesong som langrennsløper. Steira fristes av nye utfordringer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg har vært inne på tanken, jeg leker litt med tanken om å springe litt igjen, sier Størmer Steira.

32-åringen har akkurat fortalt NRK.no om meget oppløftende løpstester i høst. Så kommer avsløringen som kanskje vil overraske mange:

– Jeg har en kjæreste som mener at jeg kanskje ikke burde si at dette er mitt siste OL, men satse mot Rio i 2016.

Steira bekrefter at det dreier seg om mer enn en løs tanke. Hun vurderer i fullt alvor å gjøre et forsøk på å kvalifisere seg til Rio-OL som maratonløper, som kjæresten Devon Kershaw har foreslått. I så fall er det også slutt med langrenn etter vinterens OL i Sotsji.

Slutter med langrenn

– Hvis jeg bestemmer meg for å prøve å komme meg til Rio, så slutter jeg med langrenn, fastslå hun.

Hun understreker at hun foreløpig ikke har begynt å legge konkrete planer.

– Men lysten er der og jeg er veldig glad i å springe. Jeg har holdt på med langrenn lenge og trenger kanskje nye utfordringer, sier Steira.

Skulle hun bestemme seg for en OL-satsing uten ski på beina, starter hun på ingen måte på bar bakke. Hun har allerede fått Egebergs Ærespris for innsatsen i langrenn og friidrett.

Med tiden 16.01,76 ble Kristin Størmer Steira norsk mester på 5000 meter i 2009. Da hadde hun også et mål om å kvalifisere seg til EM på distansen i 2010. Men iveren ble for stor, og Steira pådro seg betennelse i akillesen.

Satset mot EM – ble skadet

Etterpå har hun holdt seg unna baneløping for ikke å risikere skader som ødelegger for skikarrieren. Men nå kan det altså skje at Steira ombestemmer seg, og hun har også friidretts-EM i 2014 i tankene.

NRKs langrennsekspert Jann Post, som selv er en habil maratonløper på mosjonsnivå, gir Steira gode muligheter til å realisere en OL-drøm i 2016.

– Kravet for å delta i VM i år, var 2.32. Det har Kristin allerede fysisk kapasitet til å klare. Jeg har sett flere av Norges beste løperjenter kaste imponerte blikk bort på mølla til Kristin på Toppidrettssenteret. Og hun har en kropp som er like mye bygd for langdistanseløping som for langrenn, sier Post.

– Kan bli tøft

Han understreker samtidig at maratonsuksess handler om mer enn god fysisk kapasitet.

– Kristin må begynne å løpe mye og hardt. Hun må løpe fra 150 til 180 kilometer i uka over lang tid for å lære seg å takle den siste mila av et maratonløp, for den er knalltøff. Hun må dessuten løpe på relativt hardt underlag. Og med den skadehistorikken Kristin har, kan det bli tøft, sier Post.

– Jeg har aldri løpt maraton, så det er kanskje helt urealistisk. Men det hadde vært moro å prøve, sier Kristin Størmer Steira, som innleder jakten på OL-formen i langrenn på Beitostølen fredag.

For mye viktigere enn å delta i Rio, er det for «den evige OL-firer» å ta medalje i Sotjsi.

Siste nytt

 • Barcelona herjet med Sevilla

  Barcelonas stjernegalleri slet i én omgang, men en forrykende forestilling etter pause ga 3-0-seier mot Sevilla i spansk fotball søndag.

  Annen omgang hjemme på Camp Nou ble et fyrverkeri signert Barcelona-spillerne.

  Jordi Alba slo an tonen med sin 1-0-scoring etter 58 minutters spill. Målet kom etter gnistrende angrepsspill.

  Deretter inntok brasilianske Raphinha hovedrollen. Først slo han den målgivende pasningen da Gavi enkelt kunne spasere inn 2-0. Deretter satte han selv inn 3-0 etter å ha blitt framspilt av Jordi Alba. (NTB)

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Maanum og Arsenal snublet – godt nytt for Reitens Chelsea

  Frida Maanum og Arsenal måtte nøye seg med 0-0 og ett poeng mot West Ham i den engelske superligaen for kvinner søndag.

  Poengtapet betyr at det ble en meget god for Guro Reiten og Chelsea, som slo Tottenham 3-2 tidligere på dagen. Reiten ble matchvinner.

  Chelsea topper nå tabellen og har to poengs luke til Manchester United. United måtte også nøye seg med 0-0 og ett poeng i sin kamp mot Everton søndag.

  Arsenal er tabelltreer, men har fem poeng opp til ledende Chelsea. Frida Maanum og lagvenninnene har samtidig en kamp til gode.

  Arsenal førte kampen mot West Ham, og Maanum kom til flere gode sjanser. Mål ble det imidlertid ikke. (NTB)

  FA Women's League Cup - Quarter Final - Arsenal v Aston Villa
  Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
 • Sandvolleyball: Mol og Sørum til topps i Doha – vant naboduell i finalen

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum vant finalen i verdenstourturneringen i Doha. I finalen ble svenske David Åhman og Jonatan Hellvig slått.

  Den norske duoen tok sin første triumf i 2023-sesongens første turnering med settsifrene 21-19, 21-19.

  De to finalelagene møttes også tidligere i turneringen. Da var det også Mol/Sørum som vant bataljen, den gang etter tre sett.

  De svenske ungguttene startet godt og ledet tidvis med 3-4 poeng i første sett søndag. Nordmennene hentet seg likevel inn og utlignet til 13-13. Deretter sendte en god blokk av Mol den norske duoen i føringen for første gang i kampen. Settet ble senere vunnet 21-19.

  I det andre settet kom Mol og Sørum bedre i gang og var i føringen hele veien.

  Den svenske duoen slo Mol/Sørum i fjorårets EM-semifinale og vant senere mesterskapet. Da hadde nordmennene vunnet europamesterskapet de fire foregående årene.

  Forrige helg avsluttet Mol og Sørum den koronautsatte 2022-sesongen med triumf i verdenstourfinalen. Den turneringen ble også spilt i Doha. (NTB)

  EM Sandvolley München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste