Hopp til innhold

Friskistjernen dediserte seieren til sin kreftsyke far

Friskikjøreren Birk Ruud vant fredag sesongens første verdenscupseier i en tett konkurranse med skyhøyt nivå. Det var en seier som betydde mye for Norges friski-stjerne.

Birk Ruud

VANT: I sitt første forsøk for sesongen vant Birk Ruud i big air.

Foto: Christoffer Schach

I sin første verdenscupdeltagelse for året vant Birk Ruud herrenes friski big air-konkurranse i Kreischberg foran franske Adelisse.

Tidligere i uken fortalte han at faren, som har vært hans nærmeste støttespiller, hadde fått kreft. Han beskrev tiden etter han fikk vite dette for en «tøff periode». I november fikk han beskjeden om at farens tilstand var kritisk.

De har tatt farvel, selv om faren fortsatt er i live.

X-Games Hafjell, Lillehammer

NÆRT FORHOLD TIL FAREN: Her får Ruud klem av pappa etter sølv i X-Games på Hafjell.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det som gjør det fantastisk er at vi har pratet sammen i familien og pappa har klart å krige på og kjempe for oss. Det er ikke «bare bare» i en sånn situasjon som han er i. Han er verdens beste pappa. At jeg kunne konkurrere og vinne i dag, og føle at jeg kunne gjøre det for han og familien, er en nydelig følelse, sa han på en pressekonferanse etter rennet.

– Vanskelig å beskrive

Etter rennet fikk han spørsmål om hvor mye denne seieren betydde sammenlignet med tidligere seiere han har tatt.

– Det betyr mye for meg, både fordi jeg ikke har fått konkurrere på lenge, og at jeg har kjørt på ski for meg selv. Ved hjelp og mye kjærlighet fra alle rundt meg og spesielt pappa, som har hatt en vanskelig tid, så er det helt fantastisk å kunne vinne her og kunne gjøre det med god samvittighet. Det er vanskelig å beskrive, sa Ruud.

Han var også veldig fornøyd like etter han kom i mål. Han vant verdenscuprennet med 193,20 poeng, nesten fire poeng foran franske Antoine Adelisse og svenske Oliwer Magnusson.

Høyt nivå i rennet

– Dette er «crazy». Dette er definitivt en av de mest «crazy» konkurransene jeg har vært med i. Å stå på toppen i dag med dette nivået er en ære, sa han til arrangøren etter løpet.

Ni av ti deltagere i finalen fikk over 180 poeng, noe som er svært høyt. Kun norske Christian Nummedal, som endte på 10.-plass, fikk lavere poengsum med sine 168.

Birk Ruud øker ledelsen etter sitt andre hopp i friski Big Air.

Birk Ruud øker ledelsen etter sitt andre hopp i friski Big Air.

Da Ruud kjørte tredje runde som siste utøver i finalen var allerede seieren sikret, etter et fall fra Adelisse.

Dermed kunne nordmannen gjøre som han ville, etter å ha fått 96 og 97,20 poeng i de to første rundene. Han valgte å gjøre et noe utradisjonelt triks, men fikk 95,20 poeng, noe som også hadde holdt til seier.

I kvinneklassen vant Giulia Tanno. Norske Johanne Killi kvalifiserte seg til finalen, men pådro seg en skade under treningen og kunne ikke delta.

Siste nytt

 • Kristoff på pallen i Belgia

  Alexander Kristoff spurtet inn til en 3.-plass i det belgiske rittet Tour of Leuven og viste at sprintegenskapene er intakt.

  Den norske sprintkanonen var best da hovedfeltet skulle gjøre opp om den siste pallplassen. 20 sekunder tidligere tok belgiske Victor Campenaerts seieren på hjemmebane i duell med Zdenek Stybar.

  Alexander Kristoff ble nylig klar for det norsklisensierte laget Uno-X, og han skrev mandag under på en treårskontrakt. Nordmannen skal sykle for Intermarché ut sesongen før han kler seg i den gule Uno-X-drakten neste sesong. I München om én uke skal han forsøke å kopiere EM-bragden fra 2017. (NTB)

  Alexander Kristoff
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
 • Brann fortsatte seiersrekken – Sogndal-spiller med to selvmål

  Stabæk tok ledelsen hjemme mot Brann, men bergenserne kjempet seg tilbake og vant 2-1 i 1. divisjon. Sogndals Eirik Lereng scoret to selvmål i tapet for KFUM.

  Det sto målløst til det var spilt 53 minutter i Bærum. Sturla Ottesen avsluttet mot mål, og på ferden mot nettet gikk ballen via hodet til Kasper Pedersen og videre i nettet. Ledelsen fikk de imidlertid ha i kun ni minutter.

  Dermed er Brann stadig ubeseiret på ferden mot opprykk til Eliteserien.

  De står med 51 poeng på 19 kamper, og har 16 poeng ned til Sandnes Ulf på annenplass. Stabæk ligger på tredjeplass poenget bak Sandnes-laget.

  KFUM Oslo og Sogndal kjemper begge om kvalifisering til Eliteserien, og det var dermed tre viktige poeng Oslo-laget sikret seg i 2-1-seieren.

  Eirik Lereng ble tomålsscorer i feil nett for Sogndal. Først gikk ballen via ham og satte keeper Renze Fij ut av spill, før han med et kvarter igjen satte innlegget fra Moussa Njie i eget nett.

  KFUM har nå 32 poeng på 5.-plass, mens Sogndal har 29 poeng på 7.-plass.

  Stjørdals-Blink reddet 2-2 mot Raufoss etter å ha kommet under to ganger. Arnar Thór Gudjónsson og Magnus Fagernes scoret for Raufoss, mens Andreas Pettersen og Kjetil Holand Tøsse scoret for Blink.

  Blink kjemper stadig for å unngå nedrykk til 2. divisjon. For Raufoss var det to poeng tapt i kampen om opprykkskvalifisering. De ligger på 6.-plass med 31 poeng og har Sogndal to poeng bak seg. (NTB)

  Obos-ligaen fotball 2022: Stabæk - Brann
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Serieleder Brann med knusende seier – ny smell for Riise og Avaldsnes

  Brann fortsetter å herje i Toppserien og smadret Lyn 4-0 hjemme i Bergen søndag. John Arne Riises Avaldsnes fikk det tøft og tapte 2-1 borte mot Arna-Bjørnar.

  Hjemmelaget trengte bare to minutter på å ta ledelsen mot Lyn. Nyinnkjøpte Tameka Yallop fant nettmaskene etter at gjestene ikke klarte å klarere et Brann-innlegg.

  Et kvarter før slutt sementerte 17 år gamle Signe Gaupset resultatet til 4-0.

  Brann holdt forspranget på toppen av tabellen. Avstanden ned til Rosenborg på 2.-plass er på fem poeng. Lyn kjemper på sin side om den siste sluttspillsplassen, og Oslo-laget har ett poeng opp til Stabæk på 4.-plass.

  Kun et langt steinkast unna Stemmemyren fikk John Arne Riise og Avaldsnes en drømmestart borte mot Arna-Bjørnar. I første kamp uten Karina Sævik sendte Sydney Blomquist bortelaget i ledelsen. Linnea Sælen utlignet imidlertid for vertene kort tid før pause.

  Kort tid etter sidebyttet sørget Linnéa Laupstad for at kampen var snudd. 2-1 ble også sluttresultatet i Bergen.

  Både Arna-Bjørnar og Avaldsnes skal spille kvalifisering om å holde seg i Toppserien. De ligger plassert på henholdsvis 8.- og 9.-plass på tabellen. (NTB)

  Toppserien 2022: LSK kvinner- Brann (0-1)
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste