Friidrettstrener innrømmer å ha forfalsket legeutdanning

Den tidligere treneren for flere av Norges beste langdistanseløpere står tiltalt for å ha jukset til seg legelisens. I retten i dag erkjente han straffskyld.

Oslo Tingrett

I TINGRETTEN: Her i Oslo tingrett tilsto legen i dag å ha forfalsket papirer

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Frank Evertsen har tidligere trent langdistanseløperne Sindre Buraas, Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sondre Norstad Moen. I vår ble han tiltalt for å ha forfalsket papirer som ga ham godkjent legelisens i Norge. Han er også tiltalt for falsk forklaring.

Evertsen nektet først straffeskyld, men i Oslo tingrett tirsdag tilsto han at han hadde forfalsket papirer på legeutdannelse fra Litauen.

Hadde godkjent legelisens

Frank Evertsen og Sindre Buraas

TRENTE LANGDISTANSETOPPER: Frank Evertsen (t.v.) har trent flere av Norges beste langdistanseløpere i friidrett, som Sindre Buraas (t.h.), Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sondre Nordstad Moen.

Foto: NRK

I 2009 søkte treneren Statens autorisasjonskontor om å få godkjent legeutdannelse fra Litauen.

På falsk grunnlag fikk Evertsen godkjent legeutdannelse fra Litauen og hadde legelisens i Norge i sju måneder før den ble trukket tilbake i 2013.

«I perioden fra september 2009 til og med april 2013, i forbindelse med søknad om legeautorisasjon til (SAK) og i senere korrespondanse, avga han bevisst uriktige opplysninger om at han var utdannet lege ved Vilnius Universitet, og at han hadde arbeidet som lege i to år», står det i tiltalen.

Kunne ikke svare på hvorfor

Både Aktor Ragnvald Brekke og dommer Heidi Heggdal ville ha svar på hvorfor han hadde forfalsket papirene og søkt om legeautorisasjon. Det hadde ikke Evertsen noe godt svar på.

– Jeg vet ikke. Det var vel en kortslutning. Jeg har ikke noe godt svar på det sa Evertsen flere ganger.

– Tenkte du på risikoen, spurte aktor.

– Jeg er usikker på hva jeg tenkte, svarte Evertsen.

Beslagla medisiner

I forbindelse med etterforskningen av en annen sak, som senere ble henlagt, foretok politiet i 2014 en ransakelse hjemme hos Evertsen. Der gjorde de beslag av astmamedisiner og en ampull med veksthormonet gentropin, et middel som står på dopinglista.

Disse medikamentene tok han ut ved hjelp av legelisensen han hadde fått på falskt grunnlag. I retten hevdet Evertsen at ampullen ble brukt til å teste hvorvidt personer trenger medisin eller ikke.

Astmamedisinene sa han at ble brukte til testing av idrettsutøvere på treningssenteret Magnat, hvor han jobbet med utredning av utøvere som var overtrent.

I fjor forlangte friidrettsforbundet at Karoline Bjerkeli Grøvdal, Sondre Norstad Moen og Sindre Buraas brøt samarbeidet med Frank Evertsen. Grøvdal og Buraas har siden trent på egen hånd.

Vil frata ham retten til å være trener

Onsdag vil aktor Brekke nedlegge påstand om at Evertsen skal miste retten til å være trener.

– Vi gjør dette fordi idretten må beskyttes, sier Ragnvald Brekke til NRK.

– Man skal ha tillitt til at trenere utøver trenerfunksjoner riktig og at de ikke utgir seg for å være noe annet enn de er og at de ikke behandler folk på uriktig måte.

Hverken Evertsen eller hans advokat Thomas Berge ønsket i dag å uttale seg til NRK.

Siste nytt

 • Johaug suveren i prologen

  Therese Johaug var fire og et halvt sekund foran nærmeste konkurrent på sprintprologen i Ski Tour, som går opp en alpinbakke i Åre. Heidi Weng ble nummer to, og Norge hadde seks løpere blant de ti beste. Alle norske utenom Anna Svendsen gikk videre.

  Therese Johaug etter prologen i Ski Tour 2020 tirsdag
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Islandsk motstand for Halden

  Haldens handballherrar skal ut mot islandske Valur i kvartfinalen i Challenge Cup.

  Halden slo ut russiske Neva i ein høgdramatisk bortekamp då kvartfinalebilletten vart sikra søndag.

  Mannskapet til Jan Thomas Lauritzen skal ha heimekamp først. Han blir spelt anten 21. eller 22. mars. Returkampen går helga etter.

  Vinnaren skal møte vinnaren av greske AEK Aten og Potaisa Turda frå Romania i semifinalen. Den første av det oppgjeret blir spelt 25. eller 26. april. Også der får Halden heimekamp først dersom det blir avansement.

  Halden håndball
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Son ute med brudd i armen

  Tottenhams Heung-min Son er operert for et brudd i armen og må belage seg på flere uker på sidelinjen, skriver Tottenham på sine hjemmesider. Angrepsspilleren pådro seg armbruddet i helgens ligakamp mot Aston Villa, som sørkoreaneren avgjorde på overtid.

  Heung-min Son under kampen mellom Tottenham og Aston Villa
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal