Friidrettstrener innrømmer å ha forfalsket legeutdanning

Den tidligere treneren for flere av Norges beste langdistanseløpere står tiltalt for å ha jukset til seg legelisens. I retten i dag erkjente han straffskyld.

Oslo Tingrett

I TINGRETTEN: Her i Oslo tingrett tilsto legen i dag å ha forfalsket papirer

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Frank Evertsen har tidligere trent langdistanseløperne Sindre Buraas, Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sondre Norstad Moen. I vår ble han tiltalt for å ha forfalsket papirer som ga ham godkjent legelisens i Norge. Han er også tiltalt for falsk forklaring.

Evertsen nektet først straffeskyld, men i Oslo tingrett tirsdag tilsto han at han hadde forfalsket papirer på legeutdannelse fra Litauen.

Hadde godkjent legelisens

Frank Evertsen og Sindre Buraas

TRENTE LANGDISTANSETOPPER: Frank Evertsen (t.v.) har trent flere av Norges beste langdistanseløpere i friidrett, som Sindre Buraas (t.h.), Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sondre Nordstad Moen.

Foto: NRK

I 2009 søkte treneren Statens autorisasjonskontor om å få godkjent legeutdannelse fra Litauen.

På falsk grunnlag fikk Evertsen godkjent legeutdannelse fra Litauen og hadde legelisens i Norge i sju måneder før den ble trukket tilbake i 2013.

«I perioden fra september 2009 til og med april 2013, i forbindelse med søknad om legeautorisasjon til (SAK) og i senere korrespondanse, avga han bevisst uriktige opplysninger om at han var utdannet lege ved Vilnius Universitet, og at han hadde arbeidet som lege i to år», står det i tiltalen.

Kunne ikke svare på hvorfor

Både Aktor Ragnvald Brekke og dommer Heidi Heggdal ville ha svar på hvorfor han hadde forfalsket papirene og søkt om legeautorisasjon. Det hadde ikke Evertsen noe godt svar på.

– Jeg vet ikke. Det var vel en kortslutning. Jeg har ikke noe godt svar på det sa Evertsen flere ganger.

– Tenkte du på risikoen, spurte aktor.

– Jeg er usikker på hva jeg tenkte, svarte Evertsen.

Beslagla medisiner

I forbindelse med etterforskningen av en annen sak, som senere ble henlagt, foretok politiet i 2014 en ransakelse hjemme hos Evertsen. Der gjorde de beslag av astmamedisiner og en ampull med veksthormonet gentropin, et middel som står på dopinglista.

Disse medikamentene tok han ut ved hjelp av legelisensen han hadde fått på falskt grunnlag. I retten hevdet Evertsen at ampullen ble brukt til å teste hvorvidt personer trenger medisin eller ikke.

Astmamedisinene sa han at ble brukte til testing av idrettsutøvere på treningssenteret Magnat, hvor han jobbet med utredning av utøvere som var overtrent.

I fjor forlangte friidrettsforbundet at Karoline Bjerkeli Grøvdal, Sondre Norstad Moen og Sindre Buraas brøt samarbeidet med Frank Evertsen. Grøvdal og Buraas har siden trent på egen hånd.

Vil frata ham retten til å være trener

Onsdag vil aktor Brekke nedlegge påstand om at Evertsen skal miste retten til å være trener.

– Vi gjør dette fordi idretten må beskyttes, sier Ragnvald Brekke til NRK.

– Man skal ha tillitt til at trenere utøver trenerfunksjoner riktig og at de ikke utgir seg for å være noe annet enn de er og at de ikke behandler folk på uriktig måte.

Hverken Evertsen eller hans advokat Thomas Berge ønsket i dag å uttale seg til NRK.

Siste nytt

 • Godt utgangspunkt i historisk renn

  Det var en historisk begivenhet i Oberstdorf som åpnet en fullspekket VM-dag lørdag. Og de norske kvinnene leverte varene i hoppbakken.

  Status før langrennet senere i dag er at Mari Leinan Lund går ut tre sekunder foran Gyda Westvold Hansen i den historiske konkurransen.

  Westvold Hansen er bare tre sekunder bak teten, men føler nok at hun har mer inne enn det hun fikk vist i hoppbakken i dag.

  – Jeg henger med, men teknisk så gjør jeg ikke det jeg skal. Og da blir jeg litt skuffa, sa Westvold Hansen etter hopprennet.

  Leder Mari Leinan Lund var noe mer fornøyd med sitt hopp.

  – Det var veldig morsomt. Det blir et rotterace i langrennet. Jeg får bare prøve å henge og håpe på det beste til slutt, sier Lund.

  Marte Leinan Lund er 24 sekunder bak, mens Mille Moen Flatla starter 1.42 sekunder bak teten.

 • Løypene saltes

  Varmen og snøforholdene har mildt sagt vært et hett tema den første uka i Oberstdorf.

  Under torsdagens sprint med tidlig start, ble løypene saltet under prepareringen natten før. Det er ikke meldt like varmt i dag som de foregående dagene, men gradestokken er uansett på plussiden.

  Derfor er løypemannskapet nå i full gang med å laste salt på biler og snøskutere for å få ut i løypa før kvinnenes skiathlon som begynner 11.45.

  Med skibytte både hos kvinnene og herrene, blir det med andre ord en svært travel dag for smørerne i Oberstdorf i dag.

  Salting
  Foto: NRK
 • Kvadruppel bogey øydela for Hovland

  På 17 hol storspela Viktor Hovland i golfturneringa i Florida, og var på veg mot det heilt store. Då hadde han sju under par, inkludert fem strake birdiar, og åtte under par samanlagt etter to dagar. Han låg på sjetteplass.

  Men på det siste holet møtte han veggen. Han brukte åtte slag på par 4-holet, ein kvadruppel bogey. Sju under par blei til tre under for dagen.

  Han var likevel på 15-plass då han var ferdig med runden, men ikkje alle konkurrentane var ferdige.

Sendeplan

Kl. Program Kanal