Friidrettstrener innrømmer å ha forfalsket legeutdanning

Den tidligere treneren for flere av Norges beste langdistanseløpere står tiltalt for å ha jukset til seg legelisens. I retten i dag erkjente han straffskyld.

Oslo Tingrett

I TINGRETTEN: Her i Oslo tingrett tilsto legen i dag å ha forfalsket papirer

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Frank Evertsen har tidligere trent langdistanseløperne Sindre Buraas, Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sondre Norstad Moen. I vår ble han tiltalt for å ha forfalsket papirer som ga ham godkjent legelisens i Norge. Han er også tiltalt for falsk forklaring.

Evertsen nektet først straffeskyld, men i Oslo tingrett tirsdag tilsto han at han hadde forfalsket papirer på legeutdannelse fra Litauen.

Hadde godkjent legelisens

Frank Evertsen og Sindre Buraas

TRENTE LANGDISTANSETOPPER: Frank Evertsen (t.v.) har trent flere av Norges beste langdistanseløpere i friidrett, som Sindre Buraas (t.h.), Karoline Bjerkeli Grøvdal og Sondre Nordstad Moen.

Foto: NRK

I 2009 søkte treneren Statens autorisasjonskontor om å få godkjent legeutdannelse fra Litauen.

På falsk grunnlag fikk Evertsen godkjent legeutdannelse fra Litauen og hadde legelisens i Norge i sju måneder før den ble trukket tilbake i 2013.

«I perioden fra september 2009 til og med april 2013, i forbindelse med søknad om legeautorisasjon til (SAK) og i senere korrespondanse, avga han bevisst uriktige opplysninger om at han var utdannet lege ved Vilnius Universitet, og at han hadde arbeidet som lege i to år», står det i tiltalen.

Kunne ikke svare på hvorfor

Både Aktor Ragnvald Brekke og dommer Heidi Heggdal ville ha svar på hvorfor han hadde forfalsket papirene og søkt om legeautorisasjon. Det hadde ikke Evertsen noe godt svar på.

– Jeg vet ikke. Det var vel en kortslutning. Jeg har ikke noe godt svar på det sa Evertsen flere ganger.

– Tenkte du på risikoen, spurte aktor.

– Jeg er usikker på hva jeg tenkte, svarte Evertsen.

Beslagla medisiner

I forbindelse med etterforskningen av en annen sak, som senere ble henlagt, foretok politiet i 2014 en ransakelse hjemme hos Evertsen. Der gjorde de beslag av astmamedisiner og en ampull med veksthormonet gentropin, et middel som står på dopinglista.

Disse medikamentene tok han ut ved hjelp av legelisensen han hadde fått på falskt grunnlag. I retten hevdet Evertsen at ampullen ble brukt til å teste hvorvidt personer trenger medisin eller ikke.

Astmamedisinene sa han at ble brukte til testing av idrettsutøvere på treningssenteret Magnat, hvor han jobbet med utredning av utøvere som var overtrent.

I fjor forlangte friidrettsforbundet at Karoline Bjerkeli Grøvdal, Sondre Norstad Moen og Sindre Buraas brøt samarbeidet med Frank Evertsen. Grøvdal og Buraas har siden trent på egen hånd.

Vil frata ham retten til å være trener

Onsdag vil aktor Brekke nedlegge påstand om at Evertsen skal miste retten til å være trener.

– Vi gjør dette fordi idretten må beskyttes, sier Ragnvald Brekke til NRK.

– Man skal ha tillitt til at trenere utøver trenerfunksjoner riktig og at de ikke utgir seg for å være noe annet enn de er og at de ikke behandler folk på uriktig måte.

Hverken Evertsen eller hans advokat Thomas Berge ønsket i dag å uttale seg til NRK.

Siste nytt

 • Hovland heng framleis med i teten

  Viktor Hovland gjekk tredje runde i PGA-turneringa i Wentworth i England på to slag under par, og er åtte under par samanlagt før siste runde.

  Han hadde fem birdiar og tre bogeyar på runden. Då han var ferdig, låg han på delt niandeplass, men ikkje alle var ferdige.

  Jon Rahm leier med 16 under par, framfor Danny Willett med 14 og Justin Rose med 13.

  Viktor Hovland
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • – Bra tempotrening, sa vinnaren

  Weldu Negash Gebretsadik var suverent best på 10 km under Oslo Maraton og vann på tida 29.21.

  – Bra tempotrening, sa Gebretsadik til NRK etter målgang.

  32-åringen skal springe maraton under VM i friidrett som opnar i slutten av neste veke.

  Gebretsadik kom til Norge frå Eritrea som asylsøkjar, og blei oppdaga då han trena ved asylmottaket i Hurdal. Han blei norsk statsborgar i 2017 etter personleg å ha spurt statsminister Erna Solberg om det. I august i fjor fekk han løyve til å konkurrere for Norge.

  Weldu Negash Gebretsadik
  Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK
 • Landslagskeeperen er tilbake

  Landslagskeeper Cecilie Fiskerstrand er friskmeldt og tilbake i mål for serieleder LSK Kvinner. Hun måtte forlate banen med skade mot Klepp sist helg, og stod over mot Trondheims/Ørn på onsdag.

  LSK Kvinner møter Sandviken i toppkamp klokka 17.00. Kampen kan du se på NRK1 og nrk.no.

  Fiskerstrand
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal