Friidrettstopp vil utestenge tidligere dopingdømte

President Svein Arne Hansen i Det europeiske friidrettsforbundet (EA) oppfordrer nasjoner til å ikke ta ut utøvere som kommer tilbake etter en dopingdom.

Hansen

GÅR HARDT UT: Svein Arne Hansen i Det europeiske friidrettsforbundet (EA).

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Tvedt

REAGERER: Idrettspresident Tom Tvedt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Tirsdag ble det avslørt at 31 OL-aktuelle utøvere er dopingtatt etter reanalysering av tester fra Beijing-OL.

Utøverne, som ikke er navngitte, er fra seks idretter og tolv nasjoner.

Russland er allerede utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som følge av at det ble avslørt omfattende og systematisk dopingbruk i fjor høst.

Tirsdagens avsløringer kommer en knapp måned før det skal avgjøres om russiske friidrettsutøvere får delta i Rio-OL.

– Det er jo trist at så mange som 31 utøvere er tatt, men det er ingen stor overraskelse, for å si det på den måten, sier Svein Arne Hansen til NRK.

Forlanger nye regler

Hansen etterlyser sterkere reaksjoner for dopingtatte utøvere.

Han ønsker ikke bare at de avslørte utøverne skal utestenges fra Rio-OL, men presidenten vil oppfordre forbund til å ikke ta ut utøvere med en dopingdom.

Hansen viser til at IAAF-president Sebastian Coe har kommet med lignende oppfordring til sine medlemsland.

– Det hadde jeg tenkt til å gå ut med nå før EM (i juni). At jeg håper våre medlemsland viser det samme ansvaret, sier Hansen.

Det store hinderet for Hansen i dag er at forbund ikke har juridisk hjemmel til å gi utøvere såkalt dobbeltstraff.

Det har Idrettens voldgiftsrett (CAS) slått fast.

Problemstillingen ble i Norge aktuell da dopingdømte Erik Tysse ble nektet støtte fra Olympiatoppen etter ferdigsonet dom i 2012.

– Det er slike regler jeg forlanger nå. Vi er nødt til å få det under WADA-koden, men jeg er ingen jurist. Jeg synes det er helt forjævelig at forbund kan ta ut dopingtatte, sier Hansen, som mener alle dopingtester fra London-OL nå bør retestes tvert.

– Alarmerende tall

Sportssjef Ronny Nilsen i friidrettsforbundet understreker at det er en politisk sak, men han stiller spørsmål ved om utvidelsen til fire års utestengelse var tilstrekkelig, og han mener straffene må bli strengere ved grove dopingovertredelser.

– I utgangspunktet følger jeg tankegangen til Hansen, sier Nilsen.

– Når vi får sånne tall (31) er det såpass alarmerende at arbeidet mot doping må intensiveres i betydelig større grad, mener sportssjefen.

Idrettspresident Tom Tvedt mener det er helt naturlig at slike spørsmål nå kommer, men han påpeker at idretten må sette internasjonale regler.

– Alle land må bli enige om å lage felles regelverk. Derfor er det viktig å være på den internasjonale arenaen, sier Tvedt, som mener tirsdagens avsløringer er «til å bli rasende av».

– Men de forskjellige landene må ta ansvar på eget nivå hvis det viser seg at det er satt i system. Vi må bruke alle midler som finnes for å beskytte de rene utøverne, mener presidenten.

Siste nytt

 • Bjøntegaard vant generalprøven

  Erlend Bjøntegaard vant landslagets siste testrenn i skiskyting før sesongstarten på Sjusjøen 24. november. Bjøntegaard bommet to ganger i stående skyting. Johannes Thingnes Bø bommet tre ganger i liggende og en gang i stående og kom et stykke bak.

  Erlend Bjøntegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Tilbake på trening

  Tarik Elyounoussi trente med resten av landslaget onsdag, etter å ha stått over gårsdagens økt som følge av en strekkskade. Håpet er at angriperen skal rekke fredagens oppgjør mot Slovenia.

  Nasjonsliga Slovenia mot Norge.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Torsteins sjakkskole
Sport i dag