Friidrettens villeste ektepar kunne vunnet NM i elleve øvelser

​BEIJING (NRK): Tikjemper Ashton Eaton og syvkjemper Brianne Theisen-Eaton er så ekstreme at de kunne slått norgeseliten i alt fra 110 meter hekk for menn til kule for kvinner.

Eatons

ALLSIDIGE: Brianne Theisen-Eaton og Ashton Eaton.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Allerede i 2012 ble amerikaneren Ashton Eaton kåret til en av OLs største atleter, sammen med stjerner som Usain Bolt og LeBron James.

Siden det har kongen av tikamp giftet seg med en av friidrettens mest allsidige: Canadiske Brianne Theisen-Eaton, som tok VM-sølv i syvkamp denne uka.

Man kan trygt si at de er et imponerende idrettsektepar.

Imponerende CVer

Eatons

Ashton Eaton og Brianne Theisen-Eaton.

Foto: Petr David Josek / Ap

Brianne tok VM-sølv både i 2013 og i 2015. Ashton har både VM-gull, OL-gull og verdensrekord.

– De er jo et ekstremt par. Like barn leker best, tydeligvis, sier den norske hekkeløperen Isabelle Pedersen, som selv lenge drev med mangekamp.

– Ashton Eaton er jo helt vanvittig. Det er supermann, det. Han er helt vill, sier hun.

Eaton er godt på vei til å ta nok et gull denne uka. Fra en dyp stol på utøverhotellet forteller han om hvordan han og kona motiverer hverandre i treningsarbeidet.

– Jeg blir mer nervøs av å se henne konkurrere enn å delta selv. Hun er veldig inspirerende, for hun har en sånn evne til å fokusere på å bli best. Jeg tror hun blir motivert av meg også, sier Ashton Eaton til NRK.

Ville blitt gullgrossister i NM

For å sette det ekstreme nivået deres i perspektiv, har NRK gått gjennom resultatene til ekteparet i de 17 øvelsene i syvkamp og tikamp – og sammenlignet med vinnerne av årets norgesmesterskap.

Superparet kommer godt ut av sammenligningen.

Rekordene deres ville holdt til gull i 11 av 17 øvelser i NM. Og det selv om syvkamp og tikamp ikke står på NM-programmet.

Ashton Eaton kunne tatt gull på 100-meter, lengde, 400-meter, høyde, 110 meter hekk og stavsprang med sine personlige rekorder. Brianne Theisen-Eaton kunne vunnet høyde, kule, 200-meter, lengde og 800-meter.

– Wow, 11 gull… såpass! gliser Ashton Eaton når NRK forteller ham om den hypotetiske gullfangsten.

– Vi er veldig lidenskapelige i alt vi gjør. Det ligger utrolig mye arbeid bak som ingen ser. Ikke at norske utøvere ikke gjør det samme, men folk er kanskje mer opptatt av fotball eller ski eller andre ting, sier han.

Syvkjemper Brianne Theisen holdt på å spidde kjæresten og OL-vinneren Ashton Eaton med et spyd under trening i mars. Hør dem fortelle den dramatiske historien her.

– Vi er nok høyt på lista...

Det er kanskje urealistisk at stjerneparet skulle matchet alle sine personlige rekorder i ett stevne. Så la oss i tillegg sammenligne med resultater Eaton-paret faktisk oppnådde i forrige VM, Moskva 2013.

Selv med de prestasjonene ville de tatt åtte NM-gull mellom seg i Haugesund i 2015.

– Hvem er verdens mest atletiske par?

– Hehe, jeg vet jo ikke hvilke utøvere som er gift. Så det er vanskelig å si… men i friidrett tror jeg at Brianne og jeg er rimelig høyt der oppe. Du kan nok trygt si vi er nærme toppen, smiler Eaton.

Sportsnyheter

Trosset kritikken og slo Auklands «uslåelige» rekord - gikk over 520 km på ski

Når man trodde Anders Aukland hadde satt skapet på plass i «kilometerkrigen», bestemte 45-åringen Henrik Sollie seg for å slå rekorden. På 32 timer gikk Sollie over 520 km på ski. 45-åringen mener han hadde kontroll på kroppen hele veien.

Siste nytt

 • Bayern-stjerne brøt virusregler

  Bayern München-profilen Jérôme Boateng må punge ut etter at han nylig brøt klubbens interne strenge smittevernregler.

  Boateng skal uten tillatelse fra klubben ha reist ut av München. Det er brudd på den tyske fotballgigantens interne restriksjoner under koronakrisen.

  Bayern bekrefter episoden og boten forsvarsprofilen er ilagt på sine nettsider.

  Tyske medier skriver at Boateng reiste ut av byen for å besøke sønnen sin. Sistnevnte hadde kommet lettere til skade i en trafikkulykke.

  – Jeg vet at det var en feil å ikke informere klubben om reisen min, men på det tidspunktet tenkte jeg kun på sønnen min. Han hadde det ikke bra, sier Boateng til avisen Bild.

  -
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Hevder kvinne-EM utsettes til 2022

  Det europeiske fotballforbundet har ifølge Danmarks Fotballforbund besluttet at neste års fotball-EM for kvinner flyttes til 2022.

  Det danske forbundet opplyser på sine nettsider at Uefa-ledelsen opplyste om flyttingen av mesterskapet på et telefonmøte med generalsekretærene fra de 55 medlemslandene onsdag.

  Kvinne-EM var opprinnelig lagt til perioden 11. juli til 1. august 2021, men viruspandemien har ført til store endringer i idrettskalenderen. Blant annet er Tokyo-OL flyttet til neste sommer, og det samme er EM-sluttspillet for menn.

  – Det er trist å se at det ikke virker mulig med herre- og kvinne-EM samtidig, men vi har gjort det vi kan for å få det til, sa NFF-generalsekretær Bjerketvedt til NTB onsdag. (NTB)

  Her jubler det norske kvinnelandslaget etter seier under VM i 2019. Nå kan det bli lenge til neste EM.
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Wimbledon-turneringen avlyst

  Den tradisjonelle tennisturneringen blir avlyst for første gang siden andre verdenskrig, grunnet viruspandemien.

  Arrangørene i The All England Club i London offentliggjorde selv avlysningen etter et krisemøte onsdag.

  De fleste hadde allerede skjønt at turneringen i London ikke kunne avvikles på sine opprinnelig oppsatte datoer fra 29. juni til 12. juli, men det ble vurdert å flytte turneringen til senere i år. Til slutt kom man til at det var for mye som talte mot en slik løsning. (NTB)

  Roger Federer har vunnet turneringen rekordmange åtte ganger, men får ikke sjansen til en ny seier i sommer.
  Foto: Will Oliver / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal