NRK Meny
Normal

Friidrettens villeste ektepar kunne vunnet NM i elleve øvelser

​BEIJING (NRK): Tikjemper Ashton Eaton og syvkjemper Brianne Theisen-Eaton er så ekstreme at de kunne slått norgeseliten i alt fra 110 meter hekk for menn til kule for kvinner.

Eatons

ALLSIDIGE: Brianne Theisen-Eaton og Ashton Eaton.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Allerede i 2012 ble amerikaneren Ashton Eaton kåret til en av OLs største atleter, sammen med stjerner som Usain Bolt og LeBron James.

Siden det har kongen av tikamp giftet seg med en av friidrettens mest allsidige: Canadiske Brianne Theisen-Eaton, som tok VM-sølv i syvkamp denne uka.

Man kan trygt si at de er et imponerende idrettsektepar.

Imponerende CVer

Eatons

Ashton Eaton og Brianne Theisen-Eaton.

Foto: Petr David Josek / Ap

Brianne tok VM-sølv både i 2013 og i 2015. Ashton har både VM-gull, OL-gull og verdensrekord.

– De er jo et ekstremt par. Like barn leker best, tydeligvis, sier den norske hekkeløperen Isabelle Pedersen, som selv lenge drev med mangekamp.

– Ashton Eaton er jo helt vanvittig. Det er supermann, det. Han er helt vill, sier hun.

Eaton er godt på vei til å ta nok et gull denne uka. Fra en dyp stol på utøverhotellet forteller han om hvordan han og kona motiverer hverandre i treningsarbeidet.

– Jeg blir mer nervøs av å se henne konkurrere enn å delta selv. Hun er veldig inspirerende, for hun har en sånn evne til å fokusere på å bli best. Jeg tror hun blir motivert av meg også, sier Ashton Eaton til NRK.

Ville blitt gullgrossister i NM

For å sette det ekstreme nivået deres i perspektiv, har NRK gått gjennom resultatene til ekteparet i de 17 øvelsene i syvkamp og tikamp – og sammenlignet med vinnerne av årets norgesmesterskap.

Superparet kommer godt ut av sammenligningen.

Rekordene deres ville holdt til gull i 11 av 17 øvelser i NM. Og det selv om syvkamp og tikamp ikke står på NM-programmet.

Ashton Eaton kunne tatt gull på 100-meter, lengde, 400-meter, høyde, 110 meter hekk og stavsprang med sine personlige rekorder. Brianne Theisen-Eaton kunne vunnet høyde, kule, 200-meter, lengde og 800-meter.

– Wow, 11 gull… såpass! gliser Ashton Eaton når NRK forteller ham om den hypotetiske gullfangsten.

– Vi er veldig lidenskapelige i alt vi gjør. Det ligger utrolig mye arbeid bak som ingen ser. Ikke at norske utøvere ikke gjør det samme, men folk er kanskje mer opptatt av fotball eller ski eller andre ting, sier han.

Syvkjemper Brianne Theisen holdt på å spidde kjæresten og OL-vinneren Ashton Eaton med et spyd under trening i mars. Hør dem fortelle den dramatiske historien her.

– Vi er nok høyt på lista...

Det er kanskje urealistisk at stjerneparet skulle matchet alle sine personlige rekorder i ett stevne. Så la oss i tillegg sammenligne med resultater Eaton-paret faktisk oppnådde i forrige VM, Moskva 2013.

Selv med de prestasjonene ville de tatt åtte NM-gull mellom seg i Haugesund i 2015.

– Hvem er verdens mest atletiske par?

– Hehe, jeg vet jo ikke hvilke utøvere som er gift. Så det er vanskelig å si… men i friidrett tror jeg at Brianne og jeg er rimelig høyt der oppe. Du kan nok trygt si vi er nærme toppen, smiler Eaton.

Siste nytt

 • To mål av Zahid

  Ghayas Zahid scora to mål då Apoel slo Ominia 3-1 i lokaloppgjeret i Nikosia på Kypros i kveld.

  Apoel ligg på fjerdeplass, 6 poeng bak leiande AEK Larnaca men med to kampar til gode.

  Ghayas Zahid
  Foto: FLORIAN CHOBLET / AFP
 • Alle norske kvalifisert

  Alle nordmennene er kvalifisert til opningsrennet i verdscupen i Wisla søndag. Robert Johansson på 10.-plass var best.

  – Dagen ber litt preg av at det er tidleg på sesongen og hopparane har masse å gå på, seier sportssjef Clas Brede Bråthen.

  Laurdag er det laghoppeing i Wisla. Forfang, Fannemel, Tande og Johansson er det norske laget.

 • Lorentzen vann igjen

  Håvard Holmefjord Lorentzen tok sin andre siger for dagen og knuste parkamerat Kai Verbij med 1.08,22. Verbij blei nr 2 med 1.08,47.

  Han vann 500 meter tidlegare i dag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal