NRK Meny
Normal

– De dreper ikke bare touren, de dreper hele idretten

LENZERHEIDE (NRK): Bonussekund-ordningen i Tour de Ski får krass kritikk.

SWITZERLAND CROSS COUNTRY SKIING WORLD CUP FIS Tour de Ski in Lenzerheide

Ida Ingemarsdotter (t.v) er ikke spesielt fornøyd med at det er svært mange bonussekunder å hente i Tour de Ski. Hun ble nummer to på sprinten første dag. Her sammen med vinner Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg, som nå leder touren.

Foto: GIAN EHRENZELLER / Epa

– De dreper ikke bare touren, de dreper hele idretten, sa Ida Ingemarsdotter til Aftonbladet etter dagens femkilometer.

Den knallharde kritikken gjelder løsningen man har med å gi bonussekunder i Tour de Ski. Den har blitt en liten snakkis blant løpere og tilskuere.

Det er ingen hemmelighet at flere av løperne mener det blir delt ut i overkant mange bonussekunder underveis, og at dette kan skape så store tidsforskjeller at de mener det ødelegger spenningen.

Manificat: – Stupid things!

SKI-NORDIC-WORLD-MEN

Maurice Manficat virket oppgitt da han tvitret om bonussekundene i toure,n.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Franske Maurice Manificat var i alle fall klokkeklar på hva han mener om det på sin Twitter-konto:

– Tour de Ski, dag to. 30 kilometer klassisk, eller hvordan drepe Tour de Ski? Jeg er nr. 19, ett minutt og 49 sekunder bak, men langt bak i sammendraget, skriver han, og understreker:

– Shit bonus seconds! Stupid things.

Laster Twitter-innhold

Det er spesielt etter lørdagens tremil for herrene og femtenkilometer for damene debatten har blusset opp. For herrene var det lagt inn fire spurter underveis i løpet, hvor man kunne sanke 15 bonussekunder som førstemann i spurten. Dermed kunne man til sammen få 60 bonussekunder underveis.

I tillegg fikk førstemann i mål 15 bonussekunder, nummer to fikk 10 og nummer tre fikk fem.

Martin Johnsrud Sundby vant tre spurter, i tillegg til å vinne etappen, og røsket med seg 70 av 75 mulige bonussekunder.

For kvinnene var det på samme måte, bortsett fra at det bare var lagt inn to spurter og dermed totalt 45 bonussekunder å kjempe om.

Switzerland Cross Coun try Skiing World Cup

De norske løperne dominerer i Tour de Ski, både på kvinne- og herresiden.

Foto: Gian Ehrenzeller / Ap

– Blir mye større utslag

Flere av de svenske damene har tatt til ordet for at de synes skillet blir for stort i en kvinneklasse hvor differansene er store nok uansett. Også Charlotte Kalla har sagt det samme som lagvenninnen Ingemarsdotter.

Overfor NRK utdyper Ingemarsdotter hva hun mener med at touren og idretten «drepes» av ordningen:

– Det blir mye bonussekunder, sånn som i går. Tar man alle så tar man 45 bonussekunder. Forutsetningene for konkurransen må man bare prøve å akseptere. Norge har fantastiske ski, gjør alt rett og drar full nytte av bonussekundene. Man får bare ta av seg hatten for dem og gratulere. Vi andre må hjem og trene, sier hun, smått oppgitt.

– Men er det bare det at Norge er så gode, eller er ordningen litt urettferdig likevel?

– De hadde sikkert en tanke med det da ordningen ble laget. Kanskje at distanserytterne skal ha en sjanse etter sprintløp og slik. Men slik det er nå så går jo de beste godt både i sprint og på distanse, og da blir det mye større utslag, sier Ingemarsdotter, som ble nummer to på sprinten første dag.

Hun medgir at det er vanskelig å finne gode alternativer til løsning.

– Jeg får sett meg i bilen og tenke på det, sier svensken og smiler.

OS 2010 CROSS COUNTRY PRESS CONFERANCE

Charlotte Kallas trener Magnus Ingesson mener spenningen blir for liten på grunn av bonussekundene.

Foto: Nisse Schmidt, NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix

Charlotte Kallas trener Magnus Ingesson mener ordningen dreper spenningen lenge før finalen.

Det er ikke så morsomt. De beste burde premieres, men ikke mer enn tiden. Dette sier jeg ikke fordi Johaug er best. Jeg tenker mer som tilskuer. Det er spenningen man vil ha. Jeg synes også det blir for vanskelig for tv-seerne å forstå alt med bonussekundene, har han sagt til Aftonbladet.

Det skal deles ut bonussekunder på innlagte spurter på de to gjenstående fellesstart-etappene. I tillegg er det som vanlig maksimalt 60 bonussekunder å hente på sprinten. I samtlige renn deles det ut 15, 10 og fem bonussekunder til topp tre.

I dagens jaktstart var det kun bonussekunder til de tre første i mål.

Johaug: – Blir ikke så spennende

Therese Johaug medgir at også hun synes det kanskje er litt mange bonussekunder.

– Det er klart at sånn som i fjor når Marit ledet med to minutter, da blir det ikke så spennende. Jeg synes det skal være noe for de som vinner etappene, men det er totalen av bonussekunder som blir litt stor. Det skal jo være spennende opp den siste bakken, men det har det egentlig ikke vært de siste gangene på damesiden, sier hun til NRK.

Ingvild Flugstad Østberg er enig i det.

– Det hadde vært mer gøy hvis det var jevnere lenger. 45 sekunder på et renn er mye. Det er bra det ikke er bonussekunder på jaktstart, i alle fall, sier hun, og legger til:

– Jeg så for meg at det kunne være veldig avgjort etter dag to (på grunn av bonussekundene, red. anm).

Rennsjef i FIS, Pierre Mignerey, sier de vurderer å endre ordningen.

– Vi skal diskutere det etter sesongen, sier han til Aftonbladet.

– Bonussystemet er ikke nytt. Forskjellen er at vi har nå en sprint den første dagen og en lang distanse med mye bonussekunder den andre dagen. Men vi vil ikke at touren skal avgjøres tidlig, heller, understreker han.

Den norske landslagstreneren Egil Kristiansen er ikke enig i kritikken.

– Nei, jeg synes det er et moment oppi det å ha disse bonussekundene. Men sånn som det var i fjor, for eksempel, ved å ha bonussekunder på en jaktstart, det synes jeg ikke er nødvendig. På fellesstart er ok for meg. Jeg synes ikke det er så urettferdig nå, sier han til NRK.

Siste nytt

 • – Lukter trolig på mentolsalve

  Flere TV-seere la merke til at de russiske spillerne luktet på noe i spillertunellen før andre omgang. I NRKs VM-studio forklarte ekspert Carl Erik Torp hva de trolig luktet på:

  – Det er sannsynligvis en mentolsalve som de lukter på for å åpne litt luftveier og kvikne litt ekstra til. Dette har vi sett ofte med forskjellige idrettsutøvere, sier Torp.

  VM-studio fra Kontraskjæret.
 • West Ham sikret seg franske Diop

  West Ham har signert den franske midtstopperen Issa Diop. 21-åringen hentes fra Toulouse og har signert en femårskontrakt. Premier League-klubben har ikke oppgitt overgangssummen, men ifølge britiske medier er den rundt 22 millioner pund (238 millioner kroner).

   Issa Diop
  Foto: Regis Duvignau / Reuters
 • Salah starter mot Russland

  Ifølge Egypts lagoppstilling er Mohamed Salah i startoppstillingen til Egypts kamp mot Russland i kveld. Liverpool-spilleren har vært ute med en skulderskade, og spilte ikke da Egypt tapte 0-1 for Uruguay.

  Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
Best i verden: Tidenes fotball-VM