Hopp til innhold

NRK-ekspert i harnisk etter ny Krüger-vraking: – Det største skandaleuttaket noen gang

NRKs Fredrik Aukland er nådeløs mot langrennsledelsen etter at VM-kongen Simen Hegstad Krüger er vraket igjen.

Aukland, Krüger

VRAKET: Simen Hegstad Krüger har tatt tre gull hittil i VM, men ikke engang sykdom i troppen gjør at Norges Skiforbund finner plass til ham på femmilslaget.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Sjur Røthe våknet i morges med symptomer på forkjølelse og kan derfor ikke stille til start på 50 km klassisk fellesstart i VM Planica i dag.

Det opplyser Norges Skiforbund søndag morgen.

Ski-VM 2023: Langrenn, 15 km for menn, Sjur Røthe

SYK: Sjur Røthe.

Foto: Heiko Junge / NTB

Sjur Røthe erstattes av Martin Løwstrøm Nyenget på dagens konkurranse. Det til tross for at femmilsvrakede Simen Hegstad Krüger bekrefter overfor NRK at han ønsket å gå – nå som det dukket opp en ledig plass.

– Ja, jeg ville gå, skriver han i en SMS til NRK.

– Fullstendig meningsløst

Femmilsuttaket skapte overskrifter i går, da den foreløpige VM-kongen Krüger ble vraket. Landslagsledelsen tok i utgangspunktet ut Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Didrik Tønseth og Sjur Røthe, men nå erstattes altså sistnevnte av Løwstrøm Nyenget.

Det får Fredrik Aukland til å se rødt.

Fredrik Aukland

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Det var et sjokk at Krüger ikke var tatt ut på laget i første omgang. At han heller ikke er reserve, når han selv ønsker å gå, er rett og slett ikke til å forstå. Jeg klarer ikke å se noen sportslige argumenter for det, så man må spørre seg om det ligge noe annet bak

– Hva kan det være?

– Ja, hva kan det være. Her må nesten landslagsledelsen komme med en god forklaring.

– Hvordan ser du dette uttaket opp mot tidligere kontroversielle uttak?

– Det er det største skandaleuttaket noen gang. Jeg har aldri vært borti noe lignende. Selv vrakingen av Petter Northug til OL i 2006 var enklere å forklare enn dette. Det er rett og slett fullstendig meningsløst at en løper med tre gull på tre løp i et VM ikke blir tatt ut til å gå den siste øvelsen.

– Det er veldig uforståelig at en tre ganger verdensmester som er i form ikke skal få gå denne distansen, sier Therese Johaug.

– Grunn til å være skuffet og lei seg

Herrelandslagstrener Eirik Myhr Nossum svarer følgende på Auklands kritikk:

– Jeg har aldri fått så mye meldinger om hvor skandale det var at Simen Krüger fikk gå tremila. Det er mye meninger om norsk langrenn og det takker vi for.

Han er tydelig på at Krüger var klar over hvem som var førstereserve, og at det derfor var åpenbart hvem som skulle erstatte Røthe i dag.

Ski-VM 2023: Kombinert, lagkonkurranse for menn, Nossum

LANDSLAGSTRENER: Eirik Myhr Nossum.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Som jeg sa på pressekonferanse i går, er dette ett av de tøffeste uttakene som har vært. Krüger har all grunn til å være skuffet og lei seg.

Langrennssjef Espen Bjervig er mer ordknapp:

– Laget er tatt ut, og nå konsentrerer vi oss om løpet. Vi kan prate etter løpet.

Les også Sterke reaksjoner på sjokkvrakingen av Krüger: – Meningsløst

Torgeir Bjørn, Simen HEgstad Krüger og Fredrik Aukland

Slått av Northug

Martin Løwstrøm Nyenget ble nummer tre på 20 km klassisk fellesstart i verdenscupen på Lillehammer før jul. Han vant også den klassiske femmila i Holmenkollen i fjor, men har ikke imponert i forkant av VM.

Han ble nummer sju i det siste verdenscuprennet han gikk før VM, i franske Les Rousses, mens han i sin aller siste konkurranse før VM ble nummer 22 i det 50 kilometer Ski Classics-løpet Jizerska.

Der ble han blant annet slått av Petter Northug, som riktig nok ble diskvalifisert etter løpet.

Unner Nyenget sjansen

Krüger opplyser til NRK at han var klar over at Nyenget var førstereserve.

– Martin har vært reserve i flere mesterskap uten å få slippe til, så jeg unner ham virkelig å gå i dag, skriver han i en melding.

Lørdag uttrykte han forundring over å ha blitt vraket.

– Nå lurer jeg på hvilke resultater jeg skulle hatt for å gå meg inn på det laget. Jeg kunne ikke gjort det så mye bedre, sa han.

– Oppleves det urettferdig?

– Jeg stusset i hvert fall litt på at det virker som laget var bestemt før VM. Da kunne vi kanskje fått beskjed om det. Da hadde det vært lettere å kose meg med det jeg gjorde og fikk gjort. Men dette skal ikke legge en demper på gleden.

– Selvskreven

NRKs Torgeir Bjørn mener det er riktig å la Nyenget gå i dag, dersom han var definert som reserve.

OL-klare skyttere

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hvis det er sånn at Nyenget var tatt ut som reserve, er det riktig at han går, slik det er blitt. Man kaster seg ikke rundt for å gå på morgenen før ei femmil, det krever fysiske og mentale forberedelser, sier langrennseksperten.

Han er tydelig på at tabben ligger i det opprinnelige uttaket, ikke i hvem som kommer inn som innbytter for en syk Røthe.

– Krüger skulle helt åpenbart vært tatt ut på laget i første omgang, på bekostning av Røthe, som nå er syk. Når du står med tre gull i VM, er du selvskreven på den siste distansen, mener Bjørn.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal