Fred Anton Maier er død

En av de mest framstående løperne i norsk skøytehistorie er død. Langdistansekongen Fred Anton Maier ble 76 år gammel.

Fred Anton Maier

NORSK SKØYTELEGENDE: Fred Anton Maier.

Foto: Scanpix, NTB / SCANPIX

Maier døde tirsdag kveld i sitt eget hjem på Nøtterøy etter lengre tids sykdom. Knut Kupper'n Johannesen er full av lovord om sin venn.

– Det er så mye bra jeg kan si om Fred Anton Maier. Han har vært en hedersmann, en fantastisk skøyteløper og en hyggelig kar på alle mulige måter. Det blir et stort savn i skøytemiljøet nå som Fred er gått bort, sier Johannesen til NTB.

Fred Anton Maier var en av Norges aller største skøyteløpere på 1960-tallet, og var i perioder nesten uslåelig på 5000 og 10.000 meter.

Maier bodde på Nøtterøy, men konkurrerte for Tønsberg Turn. Han ble tidlig et sterkt norsk kort på de lange distansene i de internasjonale mesterskapene.

Og han ble en publikumsfavoritt i en idrett som på den tiden samlet titusenvis på tribunene og hundretusener foran radioapparatene og etter hvert også tv.

Fred Anton Maier tok fire olympiske medaljer. Høyest hang gullet på 5000 meter i Grenoble i 1968. Da hadde hans nederlandske erkerival Kees Verkerk satt verdensrekord i et tidlig par, men Maier slo tilbake og tok tilbake verdensrekorden og sikret gullmedaljen med åtte tidelers margin.

Men bare to dager seinere kom det han selv regnet som sin største skuffelse i karrieren. Han var storfavoritt på 10.000-meteren der han gikk i første par og ledet lenge.

Men i et seint par kom den nokså ukjente svensken Johnny Höglin som tok gullet, tre små tideler foran Maier.

Maiers store sesong

VM på skøyter ble arrangert i Göteborg 24. og 25. februar 1968. Fred Anton Maier fra Norge ble verdensmester.

Video: Fred Anton Maier blir verdensmester på Nya Ullevi i 1968

1968 ble Maiers store år også utenfor OL. Da hadde han endelig fått fart nok på de korte distansene til at han kunne hevde seg sammenlagt.

Det året ble han europamester på Bislett og verdensmester i Göteborg, sistnevnte med verdensrekord sammenlagt. I tillegg kom OL-medaljene.

Men norgesmester ble han ikke det året, tross verdensrekord på 10.000-meteren. Da måtte han se seg slått av Magne Thomassen.

Han debuterte i VM i 1960, og vant 10.000 i NM i 1961. Da tok han også bronse sammenlagt. Han har tre NM-sølv i tillegg til gullet fra 1965, og han tok 11 distanseseirer.

Maier var med i den store skøyterevolusjonen som ble ledet av Stein Johnson og hans nye treningsmetoder tidlig på 60-tallet.

11 verdensrekorder

Fred Anton Maier

Fred Anton Maier foran fullsatte tribuner på Bislett i VM 1965

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Men i de internasjonale mesterskapene fikk han det sjelden til. Bortsett fra 5000-meteren i EM i Gøteborg i 1965 vant han aldri noen mesterskapsdistanse utenom i gullåret 1968.

Han tok NM-gull i 1965 foran Per Ivar Moe, men ellers ble det smått med mesterskap for milslukeren fra Tønsberg. Han var altfor langsom på 500 m og sjelden god nok på 1500 heller. Og det fantes ikke enkeltdistansemesterskap i de dager, utenom OL.

Men på de lengste distansene var han i verdenstoppen i mange år, og han satte i alt 11 verdensrekorder. Den første var på Notodden i mars 1965 da han gikk 5000 på 7.28,1 – førstemann i verden under 7.30. Den siste satte han også på 5000, 7.16,7 i Inzell i mars 1968.

Video: Første verdensrekord på 10.000 meter, i landskampen på Bislett i 1966

Fred Anton Maier vinner 10000 meter på ny verdensrekord, 15.32.2.

Han hadde også verdensrekord på 3000 meter en stund. Og til tross for sine vanskeligheter på 500 hadde han også rekorden sammenlagt.

Men han klarte ikke å følge opp suksessåret 1968, og etter 7.- og 12.-plass i EM og VM året etter, la han opp.

NM-medaljer også på sykkel

Fred Anton Maier var ikke bare skøyteløper. Han var også en meget god syklist, og i sine juniorår virket det som om det var det han skulle bli. I 1957 – som 18-åring – tok han bronse i temporittet i NM. Han gjentok bedriften ti år seinere. For dette fikk han Egebergs Ærespris i 1967.

Etter karrieren var Maier bonde hjemme på Nøtterøy, avbrutt av noen år som velferdssekretær i handelsflåten.

6. desember 2008, noen dager før han fylte 70 år, ble det reist en statue av Maier utenfor Tønsberg Turns klubbhus. Som takk gav han premiesamlingen sin til klubben.

For bare en drøy måned siden ble han også hedret med at Tønsberg stadion fikk navnet Maier Arena , under en seremoni der han selv fikk være til stede.

Heldigvis er det en statue av han der, og navnet ble Maier Arena. Det var veldig godt gjort at de fikk til det, sier Johannesen til NTB.

Les også hva skøytepresident Rune Gerhardsen skriver om Fred Anton Maier på Norges Skøyteforbunds nettsider.

Video: Slik var Fred Anton Maier privat, et innslag fra 1969.

Knut Bjørnsen intervjuer Fred Anton Maier om trening og privatliv.

Video:     Tønsberg stadion fikk navnet Maier Arena.

Fred Anton Maier hedres

Siste nytt

 • Viktig Barcelona-seier

  Philippe Coutinho satte inn det siste målet da Barcelona slo Valencia 3-1 i La Liga søndag kveld. José Gayà sendte gjestene i en tidlig ledelse på Nou Camp, men Ansu Fati brakte raskt balanse i regnskapet – før Memphis Depay sendte Barca i ledelsen fra straffemerket.

  Dermed tok Barcelona en viktig seier etter en uvanlig svak start på sesongen.

  y-a5aa9cieA
  Foto: LLUIS GENE / AFP
 • Håndballpresidenten fikk korona

  Håndballpresident Kåre Geir Lio har fått korona i etterkant av håndballjentenes landskamper, skriver VG. Bærum kommune opplyser søndag kveld til at det er minst 32 smittede etter at Norge og Slovenia møttes i Nadderud Arena 7. oktober med 1526 tilskuere til stede, opplyser avisen, ifølge NTB.

  jZArKDEu_ng
  Foto: Aleksandar Djorovic / NTB
 • Sikret viktig Brann-poeng

  I kampen ingen kunne tape i bunnstriden i Eliteserien så det lenge ut til at Stabæk skulle vinne 1-0. Så dukket Kasper Skaanes opp på overtid og sørget for 1-1, melder NTB.

  Ett poeng gjør at Brann fortsatt ligger på kvalikplass, nå med 19 poeng. Stabæk er poenget bak, men tre foran Mjøndalen, som tapte hele 0-7 for Haugesund. Alle de tre lagene har åtte kamper igjen å spille.

  cFE6RCViJQQ
  Foto: Marit Hommedal / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal