Hopp til innhold

Fratok Klæbo gullet: Nå forteller rennsjefen om de hektiske timene

Rennsjef Pierre Mignerey innrømmer at det var en særdeles utfordrende dag, men deler nå hva som lå til grunn for endelig avgjørelse. Han takker jurysjef Marte Aagesen Trondsen for å opptre profesjonelt i saken.

Tour de ski 2019/20

RENNSJEF: Pierre Mignerey har måtte håndtere mange vanskelige situasjoner denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen

– Det var en travel dag, og det tok lang tid med alle diskusjonene å komme til en endelig konklusjon. En «tricky» sak, forteller rennsjef Pierre Mignerey til NRK.

Det tok nemlig over en time før endelig avgjørelse etter situasjonen mellom Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov var klar.

Juryen brukte lang tid på å håndtere både den russiske protesten, og den påfølgende protesten fra den norske leiren. Likevel ble utfallet knusende. Johannes Høsflot ble fratatt gullet på femmila.

Nå forteller Mignerey om de tøffe timene, og om hva som skyldes endelig utfall.

Normal prosess

Først viste den offisielle lista at Klæbo fikk førsteplassen, men så ble det endret. Det mener han ikke var tilfelle. Juryen utnevnte aldri Klæbo til vinner.

– Nei, det kan jeg ikke bekrefte at skjedde engang. Klæbo gikk først over målstreken. Deretter begynte følgende prosess for å forberede prisutdeling og så videre, men så måtte juryen vurdere saken, håndtere protesten fra Russland og deretter fra Norge. Derfor måtte Klæbo komme inn til juryrommet for å forklare seg, forteller Mignerey.

Klæbo etter å ha vært på juryrommet etter 50 kilometer VM 2021.

FRUSTRERT: Johannes Høsflot Klæbo forlater stadion etter å ha vært hos juryen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Hele to ganger på kort tid måtte Klæbo besøke juryrommet. Det er ikke ofte man ser.

– Av og til kan det skje. Det er opp til juryen å bestemme om man vil ha utøveren sin vurdering, og det ville juryen ha. De ville høre Klæbo sin versjon om hva som skjedde, og deretter trengte juryen å diskutere uten ham til stede, sier han.

Gang nummer to var for å gi den nedslående beskjeden.

– Det er definitivt en spesiell sak, og definitivt ikke noe man liker, å måtte forstyrre den endelige resultatlista. På samme tid hadde vi en sak, og den måtte vi håndtere på best mulig måte, sier han.

På spørsmål om hva som ble diskutert inne i juryrommet, er han tyst.

– Detaljene i diskusjonene inne i juryrommet, holder seg der. De argumentene og diskusjonene fra de forskjellige partene trenger ikke å deles i det offentlige rom. Den viktigste delen er hvordan det offisielle resultatet blir, sier han.

Klæbo inne hos juryen etter femmila.

HOS JURYEN: Her forklarer Klæbo situasjonen til juryrommet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Ansvaret lå på Klæbo

I selve juryen satt norske Marte Aagesen Trondsen og tsjekkiske Jakub Tejchman.

NRK har prøvd å få tak i Trondsen, men hun har ikke vært tilgjengelig for kommentarer i dag.

Selv om bakgrunnen kan se problematisk ut i seg selv, takker Mignerey juryen for å opptre profesjonelle i saker som dette.

Marte Aagesen Trondsen, TD under VM i Oberstdorf

Jurysjef: Marte Aagesen Trondsen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

–Vi tar avgjørelser basert på fakta. Jeg sier ikke at det er enkelt, men vi prøver å se tingene slik de er, prøver å analysere gjennom reglene, og prøver å bli kvitt alle følelsene som ligger bak. Det er ikke fordi en russisk eller en norsk utøver er involvert, at en jury ikke klarer å være nøytral, sier han.

Nå deler rennsjefen hva som lå til grunn for den endelige avgjørelsen. Videomaterialet var godt nok til å se at Bolsjunov var først til korridoren, mener han.

– Videomaterialet var veldig bra. Vi hadde gode vinkler, og kunne også be om sakte film eller klipp som startet tidligere. De siste sekundene var ikke nyttige for oss. Det viktigste var å se begynnelsen og selve hendelsen sammenlagt, og det var god nok kvalitet for å få et inntrykk over situasjonen.

Mignerey mener det aller viktigste var å få informasjon om hva som skjedde før Bolsjunov brakk staven, og hvorfor den brakk.

– Basis for endelig avgjørelse var at Bolsjunov ledet og konsekvensene for at han valgte sin beste linje. Den andre tingen som spilte inn, er at reglene sier at en korrekt forbigåing ligger på den som kjører forbi, sier han og fortsetter:

– Vi kan se på bildene at det er kontakt mellom de to, som leder til at Bolsjunov knekker staven. Staven ender mellom beina hans, og det skjer grunnet kontakten som oppstod. Det ansvaret ligger på den som kjører forbi, altså Johannes.

Det mener TV 2s langrennsekspert, Petter Skinstad, er fullstendig uforståelig.

– Om de mener at Johannes passerer Bolsjunov, er for meg er fullstendig uforståelig ettersom Bolsjunov ligger i innersporet, for så å bytte til sporet der Johannes allerede er, sier Skinstad til NRK.

KLINSJ: Se situasjonen her.

Skal anke

Neste steg for Johannes Høsflot Klæbo er å eventuelt anke avgjørelsen. Det har Norges Skiforbund varslet at de kommer til å gjøre, men selve anken er ikke levert ennå.

Langrennsekspert Petter Skinstad har ikke troa på at det vil gå veien for nordmannens del.

Petter Skinstad

EKSPERT: Petter Soleng Skinstad.

Foto: Olof Andersson/TV 2 / TV 2

– Nei, jeg tror ikke Klæbo får gullet. Jeg har ingen tiltro til at juryen endrer. Jeg tror de er opptatt av at Norge ikke skal få noen fordeler, sier Skinstad.

Han peker på et svakt regelverk.

– Det er et mangelfullt regelverk som gir altfor mye rom for tolkning og misforståelser. Jeg forventer at de benytter seg av dette i anken, avslutter han.

Sportsnyheter

Norge vant høydramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Med et ferskt lag klinket de norske kvinnene til og utnyttet det svenske hjemmehåpets kjempekollaps på siste skyting.

Siste nytt

  • Klæbo er påmeldt til norgescupen på Gålå – går sprint og 10 kilometer klassisk

    Johannes Høsflot Klæbo (27) har gitt beskjed til arrangøren at han ønsker å gå to renn i norgescuprennene i langrenn på Gålå til helgen.

    – Johannes er påmeldt til fredagens sprint i fri teknikk og på lørdagens 10 kilometer klassisk, sier Eirik Husby i Norges Skiforbund til NTB.

    – Det er meldt kaldt, og hva som skjer om det ender slik er usikkert. Han håper at det ikke blir så kaldt, sier Husby.

    Kuldegrensen for renn i norgescupen er minus 18 grader for renn opp til 30 kilometer. Blir det kaldere på løypas kaldeste punkt, blir rennene avlyst.

    Klæbo ble nummer tre i den klassiske sprinten i verdenscupen i Ruka sist helg. På distanserennene fikk han det ikke til å klaffe. Det ble 14.-plass på 10-kilometeren i klassisk og 21.-plass på 20-kilometeren i fri teknikk.

    Han varslet allerede da at han ikke ønsket å stille i verdenscupen i Gällivare i helgen, men at rennene på Gålå kunne være et alternativ. Han trenger renn for å få kroppen i gang igjen.

    Klæbo ble covidsyk i starten av november, og derfor kan det ta litt tid før han finner toppformen denne sesongen.

    (©NTB)

    j6ro0MonmlI
    Foto: NTB
  • J19-jentene tapte første EM-kvalifiseringskamp

    Det norske J19-landslaget i fotball fikk en tøff start på sin EM-kvalifisering i Finland. Vertene vant den første kampen 1-0.

    De norske spillerne hadde mye av banespillet, men manglet det lille ekstra på siste halvdel. Det ble skapt en del sjanser, men målet uteble

    Lena Tyriberget trener det norske J19-landslaget.

    – Det ble en så tøff og jevn kamp som vi hadde sett for oss på forhånd. Det ble kamp med litt «mind games» underveis, og der var Finland gode, sa Tyriberget til fotball.no etter tapet.

    – Vi åpnet kampen ganske kontrollert, og vi hadde mange situasjoner der vi kom inn på den siste tredjedelen og fikk slått en del innlegg, men vi fikk ikke nok ut av det, sa hun.

    Finland tok ledelsen ved Milja Kiviranta etter en drøy halvtime av kampen.

    De norske jentene ga aldri opp håpet om poeng, men gikk av banen uten. Det ble ikke bedre av at Nora Blindheim Nøss pådro seg sitt annet gule kort og ble utvist i sluttminuttene.

    Norge har igjen Tyskland lørdag og Israel tirsdag i den innledende EM-kvalifiseringen. Laget som ender sist i puljen, rykker ned til B-nivået, mens de øvrige går videre til den avgjørende kvalifiseringen.

    – Vi skal sprette opp igjen og slå tilbake. Vi vet at Tyskland er en bra motstander, men vi skal være modige og tro på det vi driver med, sa landslagstreneren.

    (©NTB)

    Portrett av Arna-Bjørnar spiller nr. 21 Nora Blindheim Nøss.
    Foto: NTB
  • Glimt-treneren hardt ut mot bluss på tribunen: – Helt ufattelig

    Kjetil Knutsen mener det må slås hardere ned på bruk av pyroeffekter på norske fotballtribuner. – Det har ingenting på stadion å gjøre, sier han.

    En blusskaster ble anmeldt og fikk denne uken 35 kampers utestengelse for bruk av pyro på Brann Stadion søndag, der nettopp Bodø/Glimt var gjester. Tre barn og to voksne fikk skader på klær etter at et bluss ble kastet på tribunen.

    – Bluss, med den temperaturen det holder, at vi tillater det på kamper, er faen meg helt utrolig, sa Knutsen under onsdagens pressekonferanse, ifølge NRK.

    Torsdag tar Bodø/Glimt imot Lugano i conferenceligaen.

    – Det er bare et tidsspørsmål før det skjer alvorlige ulykker. Kommer den i kontakt med hår eller en jakke... Det er helt ufattelig at vi er på det nivået. Se til England, der er det forbudt, sa Knutsen.

    Kristian Vikran Karlsen i Nordland politidistrikt sier til NRK at bluss på tribunen ikke er tillatt og vil bli anmeldt, med henvisning til torsdagens kamp på Aspmyra.

    Bluss er likevel ikke et uvanlig syn på norske fotballtribuner. Norges Fotballforbund har som en prøveordning overlatt til klubbene å reagere på uønskede hendelser på tribunen.

    Fotballpresident Lise Klaveness sa tidligere i uken at hun fikk en «klump i magen» da hun ble klar over hva som skjedde på Brann Stadion i kampen mot Bodø/Glimt.

    – Det skal være trygt å gå på kamp i Norge, sa Klaveness til VG.

    (©NTB)

    VPb03DpXjvE
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal