Fratok Klæbo gullet: Nå forteller rennsjefen om de hektiske timene

Rennsjef Pierre Mignerey innrømmer at det var en særdeles utfordrende dag, men deler nå hva som lå til grunn for endelig avgjørelse. Han takker jurysjef Marte Aagesen Trondsen for å opptre profesjonelt i saken.

Tour de ski 2019/20

RENNSJEF: Pierre Mignerey har måtte håndtere mange vanskelige situasjoner denne sesongen.

Foto: Terje Pedersen

– Det var en travel dag, og det tok lang tid med alle diskusjonene å komme til en endelig konklusjon. En «tricky» sak, forteller rennsjef Pierre Mignerey til NRK.

Det tok nemlig over en time før endelig avgjørelse etter situasjonen mellom Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov var klar.

Juryen brukte lang tid på å håndtere både den russiske protesten, og den påfølgende protesten fra den norske leiren. Likevel ble utfallet knusende. Johannes Høsflot ble fratatt gullet på femmila.

Nå forteller Mignerey om de tøffe timene, og om hva som skyldes endelig utfall.

Normal prosess

Først viste den offisielle lista at Klæbo fikk førsteplassen, men så ble det endret. Det mener han ikke var tilfelle. Juryen utnevnte aldri Klæbo til vinner.

– Nei, det kan jeg ikke bekrefte at skjedde engang. Klæbo gikk først over målstreken. Deretter begynte følgende prosess for å forberede prisutdeling og så videre, men så måtte juryen vurdere saken, håndtere protesten fra Russland og deretter fra Norge. Derfor måtte Klæbo komme inn til juryrommet for å forklare seg, forteller Mignerey.

Klæbo etter å ha vært på juryrommet etter 50 kilometer VM 2021.

FRUSTRERT: Johannes Høsflot Klæbo forlater stadion etter å ha vært hos juryen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Hele to ganger på kort tid måtte Klæbo besøke juryrommet. Det er ikke ofte man ser.

– Av og til kan det skje. Det er opp til juryen å bestemme om man vil ha utøveren sin vurdering, og det ville juryen ha. De ville høre Klæbo sin versjon om hva som skjedde, og deretter trengte juryen å diskutere uten ham til stede, sier han.

Gang nummer to var for å gi den nedslående beskjeden.

– Det er definitivt en spesiell sak, og definitivt ikke noe man liker, å måtte forstyrre den endelige resultatlista. På samme tid hadde vi en sak, og den måtte vi håndtere på best mulig måte, sier han.

På spørsmål om hva som ble diskutert inne i juryrommet, er han tyst.

– Detaljene i diskusjonene inne i juryrommet, holder seg der. De argumentene og diskusjonene fra de forskjellige partene trenger ikke å deles i det offentlige rom. Den viktigste delen er hvordan det offisielle resultatet blir, sier han.

Klæbo inne hos juryen etter femmila.

HOS JURYEN: Her forklarer Klæbo situasjonen til juryrommet.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Ansvaret lå på Klæbo

I selve juryen satt norske Marte Aagesen Trondsen og tsjekkiske Jakub Tejchman.

NRK har prøvd å få tak i Trondsen, men hun har ikke vært tilgjengelig for kommentarer i dag.

Selv om bakgrunnen kan se problematisk ut i seg selv, takker Mignerey juryen for å opptre profesjonelle i saker som dette.

Marte Aagesen Trondsen, TD under VM i Oberstdorf

Jurysjef: Marte Aagesen Trondsen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

–Vi tar avgjørelser basert på fakta. Jeg sier ikke at det er enkelt, men vi prøver å se tingene slik de er, prøver å analysere gjennom reglene, og prøver å bli kvitt alle følelsene som ligger bak. Det er ikke fordi en russisk eller en norsk utøver er involvert, at en jury ikke klarer å være nøytral, sier han.

Nå deler rennsjefen hva som lå til grunn for den endelige avgjørelsen. Videomaterialet var godt nok til å se at Bolsjunov var først til korridoren, mener han.

– Videomaterialet var veldig bra. Vi hadde gode vinkler, og kunne også be om sakte film eller klipp som startet tidligere. De siste sekundene var ikke nyttige for oss. Det viktigste var å se begynnelsen og selve hendelsen sammenlagt, og det var god nok kvalitet for å få et inntrykk over situasjonen.

Mignerey mener det aller viktigste var å få informasjon om hva som skjedde før Bolsjunov brakk staven, og hvorfor den brakk.

– Basis for endelig avgjørelse var at Bolsjunov ledet og konsekvensene for at han valgte sin beste linje. Den andre tingen som spilte inn, er at reglene sier at en korrekt forbigåing ligger på den som kjører forbi, sier han og fortsetter:

– Vi kan se på bildene at det er kontakt mellom de to, som leder til at Bolsjunov knekker staven. Staven ender mellom beina hans, og det skjer grunnet kontakten som oppstod. Det ansvaret ligger på den som kjører forbi, altså Johannes.

Det mener TV 2s langrennsekspert, Petter Skinstad, er fullstendig uforståelig.

– Om de mener at Johannes passerer Bolsjunov, er for meg er fullstendig uforståelig ettersom Bolsjunov ligger i innersporet, for så å bytte til sporet der Johannes allerede er, sier Skinstad til NRK.

KLINSJ: Se situasjonen her.

Skal anke

Neste steg for Johannes Høsflot Klæbo er å eventuelt anke avgjørelsen. Det har Norges Skiforbund varslet at de kommer til å gjøre, men selve anken er ikke levert ennå.

Langrennsekspert Petter Skinstad har ikke troa på at det vil gå veien for nordmannens del.

Petter Skinstad

EKSPERT: Petter Soleng Skinstad.

Foto: Olof Andersson/TV 2 / TV 2

– Nei, jeg tror ikke Klæbo får gullet. Jeg har ingen tiltro til at juryen endrer. Jeg tror de er opptatt av at Norge ikke skal få noen fordeler, sier Skinstad.

Han peker på et svakt regelverk.

– Det er et mangelfullt regelverk som gir altfor mye rom for tolkning og misforståelser. Jeg forventer at de benytter seg av dette i anken, avslutter han.

Siste nytt

 • RBK-seier i første test

  Rosenborg vant 3-0 over 1.-divisjonslaget Raufoss i sesongens første treningskamp. Dino Islamovic, Emil Konradsen Ceïde og Carlo Holse scoret målene. Åge Hareide ga også startplass til tre nye spillere: Adam Andersson (venstreback), Vebjørn Hoff (midtbane) og Stefano Vecchia (høyre kant), skriver NTB.

  RBK
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Graham Hansen med to målgivende

  Caroline Graham Hansen og Barcelona kjørte over Deportivo La Coruña, og storlaget ga seg ikke før det stod 9-0. Hansen hadde to målgivende pasninger i 1.-omgang, og tabelljumboen lagde også to selvmål. 26-åringen ble tatt av banen etter en drøy time.

  Graham Hansen
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Redusert straff for Veerpalu

  Idrettens Voldgiftsrett (CAS) kutter Andrus Veerpalus utelukkelse etter dopingsaken «operasjon Aderlass».

  I mars behandlet CAS' antidoping-avdeling saken. Det førte til at langrennsprofilen utestenges fra all aktivitet i FIS-regi til 28. september i år. Det er en reduksjon fra fire til to år. FIS utelukket ham først for fire år.

  Endringen kommer fram på skiforbundets hjemmeside. Estlenderen Veerpalu dømmes for direkte å ha deltatt i planlegging og gjennomføring av dopingbruk hos utøvere og forsøk på å tildekke saken.

  Under ski-VM i Seefeld i 2019 ble østerrikske langrennsløpere tatt på fersken da de injiserte opptint blod på et hotell. Dette førte så til en omfattende etterforskning der den tyske legen Mark Schmidt ble pekt ut som hovedmann i en stor dopingsak med forgreninger til mange land.

  Veerpalu og Mati Alaver, Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu, Algo Kärp og Alekséj Poltoranin innrømmet å ha vært involvert.

  Disse fikk fra to og et halvt til fire års utelukkelse. To utøvere (Max Hauke og Dominik Baldauf) ble suspendert for fire år. Hauke fikk også betinget fengsel i fem måneder i Østerrike.

  Veerpalu har to OL- og to VM-gull individuelt i langrenn. Han fylte 50 år i februar. (NTB)

  Veerpalu
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal