19-åringen hylles etter at han senket Argentina: – Det er flatterende å være etter Pelé

Den første kampen i sluttspillet satte en standard det skal bli svært vanskelig å toppe. Likevel stjal Kylian Mbappé (19) showet da han gjorde noe kun Pelè har gjort før ham.

World Cup - Round of 16 - France vs Argentina

PÅ ALLES LEPPER: Kylian Mbappé stjal showet i kampen som hadde alt.

Foto: Pilar Olivares / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

En hel fotballverden hyller nå den franske 19-åringen, som ble den første tenåringen til å score to mål i en utslagskamp i VM siden Pelé i 1958.

matuidi

MÅLLØS: Blaise Matuidi er nesten målløs over den definitivt ikke målløse Kylian Mbappé.

Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

– Han er utrolig, hva kan jeg si?, sa lagkamerat Blaise Matuidi til NRK etter kampen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Jeg er veldig glad, og det er flatterende å være den andre tenåringen etter Pelé, men la oss putte ting i kontekst. Pelé er en annen kategori, men det er godt å være blant slike folk, sier Kylian Mbappé etter maktdemonstrasjonen mot Argentina.

– Som jeg alltid har sagt, i et VM har man alle de beste spillerne, så det er god mulighet til å vise hva man kan. Det finnes ikke noe bedre sted enn et VM.

Laster Twitter-innhold

– Han avgjør dette nesten alene

Åttedelsfinalen mellom Frankrike og Argentina hadde virkelig alt. Syv scoringer, to av dem kandidater til mesterskapets flotteste mål. To snuoperasjoner, to høyrebacker på scoringslisten, straffespark, kontroversielle dommeravgjørelser.

Og Kylian Mbappé.

1 av 10
9,303 visninger

Gabriel Mercado sender Argentina i ledelsen

 • Gabriel Mercado sender Argentina i ledelsen

  0:06
 • Agüero med redusering på overtid

  0:06
 • Straffe til Frankrike

  0:14
 • Griezmann setter straffen og sender Frankrike i ledelsen

  0:04
 • Di María reduserer for Argentina med en nydelig scoring

  0:06
 • Griezmann treffer stolpen med et nydelig frispark

  0:05
 • Argentina-forsvaret holder på å rote det til

  0:20
 • Drømmetreff av Benjamin Pavard - kåret til VMs vakreste mål

  0:17
 • Kylian Mbappé scorer for Frankrike

  0:05
 • Mbappé sender Frankrike til himmels

  0:09

Selv i en kamp som vil gå inn i VMs historiebøker som en klassiker stjal 19-åringen showet. Først da han skaffet straffe og tidlig ledelse etter et raid få vil glemme, særlig ikke Argentinas Marcos Rojo. Så da han fullbyrdet Frankrikes comeback med en flott enkeltmannsprestasjon og deretter fullendte en kontring som NRK-studio på Kontraskjæret beskrev som VMs vakreste lagprestasjon.

– Han er så stor. Han er 19 år. Tenk deg det, han er 19 år!, sa Carl-Erik Torp før han la til.

– Det er mulig jeg tar i fordi jeg blir ivrig, men han avgjør dette nesten alene.

Laster Twitter-innhold

Av alt imponerende med den purunge superstjernen er farten det aller mest iøynefallende.

– Det er ikke fotball han driver med der, det er friidrett. Det er Michael Johnson på 200 meter, sa Aleksander Schou.

Og på sosiale medier herjet både billedliggjøringen av farten til Mbappé, og latterliggjøringen Rojos hodeløse takling med Javier Mascherano i sikring og Kylian Mbappè på vei vekk fra mål)

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Dette er en kamp vi kommer til å huske lenge, lenge

NRK-studios verter, gjester og eksperter såvel som kommentatorer var samstemte i Mbappè, men la oss for all del ikke glemme kampen i sin helhet heller.

– Vi sitter og tror vi skal bli skuffet fordi det er sluttspill, og så får vi dette der. Vi tenkte på 2–2 at dette var en historisk gøyal kamp, sa Aleksander Schau i studio etter kampen mens programleder Andreas Hagen mente det nå var mulig å bruke det forslitte sportsjournalistuttrykket «ellevill».

– Hjertet mitt har ikke godt av dette her! Det er høy puls, sa ekspert Carl-Erik Torp etter Frankrikes 4–3 seier over Argentina.

Første gang i VM-historien en kamp har endt 4–3 etter 90 minutter.

Kommentator Andreas Stabrun Smith sa det slik:

– Dette er en kamp vi kommer til å huske lenge, lenge, lenge.

Sjelden snuoperasjon

«Engelen» og Gabriel sendte Argentina midlertidig til himmels, men to unge gutter på til sammen 41 år fikk dem raskt ned på jorda igjen. For da Argentina, noe heldig, ledet 2–1 tidlig i andre omgang etter scoringer av Angel Di Maria og Gabriel Mercado så det stygt ut for «Les Bleus».

Laster Twitter-innhold

Så tok det fullstendig av. Kamputviklingen fortsatte i samme heseblesende tempo som Mbappès, og på ni minutter var det fransk fest tre ganger. Utligningen kom fra der man minst ventet det, og om mulig var den enda vakrere enn scoringen til Di Maria. Frankrikes unge høyreback Benjamin Pavard kunne ikke funnet en bedre og viktigere måte å score sitt første landslagsmål på.

– Et kunststykke av en scoring, beskrev «Drillo» skuddet til Pavard.

– En nytelse å se på

Like flott var ikke Kylian Mbappés ledermål etter 64 minutter, men desto like viktig og nok en gang en strålende prestasjon fra kampens store spiller. 19-åringen fintet seg fri, og sendte franskmennene tilbake i ledelsen igjen. En praktfullt kontring fant så til slutt veien til PSG-angriperens høyrefot, som var så sikker og nådeløs som det er mulig.

Mbappe

MAGI: Kylian Mbappé var kampens store spiller.

Foto: Franck Fife / AFP

– En nytelse å se på, hyllet «Drillo».

Argentina nektet å gi opp, men kom ikke nærmere enn reduseringen to minutter på overtid. Messis herlige innlegg ble like vakkert headet inn av Sergio Agüero.

Argentina ble dermed den andre av VM-finalistene fra 2014 som endte sin VM-ferd i Kazan, etter at Tyskland gjorde samme på onsdag. Frankrike setter kursen for Nizhny Novgorod, for kvartfinale mot Uruguay.

Siste nytt

 • Liverpool senka Genk

  Etter fire strake tap på bortebane i meisterligaen vart det siger for Liverpool, då dei slo Genk og Sander Berg 4–1 på bortebane. Oxlade-Chamberlain scora dei to første måla. Sadio Mané la på til 3-0, før Mohamed Salah setje inn 4–0. Genk reduserte til 1–4 like før full tid. Liverpool er dermed nummer to i si gruppe, bak Napoli med sju poeng.

  Champions League - Group E - KRC Genk v Liverpool
  Foto: Francois Lenoir / Reuters
 • Chelsea tok viktige poeng

  Michy Batshuayi sørget for tre poeng for Chelsea da de spilte borte mot Ajax i mesterligaen onsdag. London-laget vant 1-0 og tok tre meget viktige poeng i gruppespillet. De har nå seks poeng, like mange som Ajax som foreløpig leder gruppen.

  Champions League - Group H - Ajax Amsterdam v Chelsea
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Jansrud droppar verdscupopninga

  Kjetil Jansrud kjem ikkje til å køyre verdscupopninga i Sölden i Austerrike i helga. Det opplyser alpinisten til NRK i kveld. – Det har med fleire ting å gjere, men mest fordi forma i storslalåm ikkje er på det nivået som den bør vere, seier 34-åringen. 24-år gamle Marcus Monsen overtek plassen til Jansrud.

  FIS Alpine Skiing World Cup Finals - Men's Downhill training
  Foto: Christian Hartmann / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal