Omdiskutert straffe i EM-finalen: – Ubegripelig at den blir godkjent

En kontroversiell straffe skaper sterke reaksjoner etter EM-finalen i håndball. TV3s håndballekspert Frode Kyvåg mener Russland kan protestere mot avgjørelsen.

 • Russland - Frankrike: 21-24

Det franske laget slo Russland og sikret en svært populær EM-tittel på hjemmebane. De to lagene fulgte hverandre som skygger gjennom en dramatisk og spennende finale. Til slutt var det likevel Frankrike som sikret seieren.

Det ble imidlertid svært dramatisk i kampen da franske Allison Pineau kastet en sjumeter rett i hodet på den russiske målvakten. Ballen gikk videre i mål.

Dommerne så video av situasjonen i ettertid og ga direkte rødt kort. En gråtende Pineau ble sendt på tribunen. Dommerne godkjente likevel målet.

– Jeg skjønner det ikke. Jeg skjøt henne ikke rett i ansiktet. Det er første gang i karrieren jeg får rødt kort, men det spiller ingen rolle for vi er europamestre, sier Allison Pineau i seiersintervjuet til TV3.

Handball - Women's EHF Euro 2018 - Final Weekend

FRANSK SEIER: Frankrike vant til slutt finalen over Russland.

Foto: Charles Platiau / Reuters

Sterke reaksjoner

Flere håndballeksperter kaller beslutningen «hårreisende» og mente at den var nok et eksempel på at kvinnemesterskapene lider under at de beste dommerne ikke er med.

– Regelen sier at man skal få rødt kort når man skyter en keeper i ansiktet. At scoringen blir godkjent, synes jeg er ubegripelig, sier Frode Kyvåg i TV3s studio.

Merkelig, fulgte Karoline Dyhre Breivang opp.

Begge mente at Russland har grunn til å klage på avgjørelsen, men trodde likevel ikke at en eventuell klage ville nå gjennom. Om Russland skulle velge å levere en protest, må de gjøre dette innen en time etter kampslutt.

Foreløpig er det ikke kommet noen meldinger om en protest.

NRKs håndballekspert Kenneth Gabrielsen sier at han ikke kan huske en tilsvarende situasjon fra håndballbanen.

– Det var svært spesielt, sier Gabrielsen, som mener at dommerne burde dømt en ny sjumeter i stedet for å godkjenne målet.

Olivier Krumbholz

RASENDE: Frankrikes trener Olivier Krumbholz freste mot dommerne etter kampen.

Foto: Michel Euler / AP

Også Frankrikes trener raste også mot avgjørelsen til det danske dommerparet Karina Christiansen og Line Hesseldahl Hansen.

– Det er helt uforståelig. Det er ikke rødt kort, sier Olivier Krumbholz.

– Hun treffer jo ikke keeperen i ansiktet, så det skal ikke gå an. Dommerne var ikke gode i dag, og avgjørelsen de tok der gjorde det vanskelig for jentene, men jeg skjønner også at det var vanskelig for dommerne å dømme her, sier Krumbholz til TV3.

Jubel på hjemmebane

Det var likevel Frankrike som samlet sett var det beste laget i denne finalen.

En fullsatt Bercy-arena ga en perfekt ramme om finalen. Nesten 16.000 tilskuere presset seg inn, og de fikk se Frankrike ta sin første EM-tittel etter tre bronse fra tidligere mesterskap.

For Norge endte årets EM i en skuffende femteplass.

Siraba Dembele Pavlovic

JUBEL: Siraba Dembélé Pavlović hever trofeet over hodet.

Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

Siste nytt

 • Endrer NM-programmet

  Juryen for Ski-NM har besluttet å endre konkurranseprogrammet etter de siste dagers mildvær, skriver Norges Skiforbund på sine hjemmesider. Fredagens sprint endres til fri teknikk, lørdagens duathlon endres til klassisk teknikk (fellesstart), mens alle etappene i søndagens stafett går i fri teknikk. Ski-NM arrangeres på Konnerud fra 30. januar til 2. februar.

  Konnerud stadion
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Harsem får sjansen

  Kathrine Harsem er tilbake i verdenscuptroppen til rennene i Oberstdorf. 30-åringen var i utgangspunktet vraket fra troppen til tross for to seire i Norgescupen sist helg. Harsem erstatter Hedda Østberg Amundsen etter at Asker-jenta våknet med sår hals i dag.

  World Cup 15 km skiathlon kvinner
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • To landslagsspillere til Avaldsnes

  De australske landslagsspillerne Katrina Gorry (27) og Clare Polkinghorne (30) er klare for spill i Avaldsnes-drakta. Begge var med til VM i sommer, der de røk ut mot Norge i åttendedelsfinalen. Karmøy-klubben satser stort på et comeback i toppen av norsk fotball denne sesongen.

  Fotball VM-kvinner 2019, åttenedelsfinale Norge-Australia.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal