Matchvinner Umtiti om 1998-bragden: – Vi må skrive vår egen historie

Frankrike er klare for sin første VM-finale på tolv år etter at Samuel Umtitis kontante hodestøt stoppet Belgias utrolige resultatrekke, men matchvinneren tenker ikke på gamle bragder.

SOCCER-WORLDCUP-FRA-BEL/

SEIERSKLEM: Frankrikes landslagstrener Didier Deschamps klemmer matchvinner Samuel Umtiti etter Frankrikes semifinaleseier over Belgia.

Foto: LEE SMITH / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

– De gjorde en fantastisk jobb i 1998 (da Frankrike ble verdensmestere på hjemmebane). Nå må vi skrive vår egen historie, sier matchvinner Samuel Umtiti.

Etter 51 minutter steg midtstopperen til værs, knuste Marouane Fellaini og stanget inn hjørnesparket fra Antoine Griezmann.

– Han rister av seg sin markør (Toby) Alderweireld ved å ta et steg tilbake før han går frem igjen, og så slår han til og med Fellaini, en av verdens beste hodespillere. Det er fantastisk, sa Brede Hangeland om scoringen i TV 2s VM-studio på Kontraskjæret etter kampen.

Laster Twitter-innhold

– Det kommer til å bli et ellevilt party. Franskmennene elsker sin fotball, og det er mange år siden sist de var i en VM-finale, sa NRKs kommentator Olav Traaen da franskmennene i andre omgang kjempet for å sikre seg sin første VM-finale siden 2006.

Deschamps vil revansjere EM-finalen

Frankrikes landslagstrener Didier Deschamps var kaptein for «Les Bleus» da franskmennene løftet VM-trofeet på hjemmebane i 1998. Nå får han sjansen til gjenta bragden som trener.

– Jeg er veldig stolt av laget. Vi har nå vært sammen i 49 dager og mye har skjedd. Noen ting er vanskeligere enn andre ting, men det er sånn det er i en gruppe, sier Deschamps.

GRATULASJONSKLEM: Thierry Henry og Didier Deschamps var lagkamerater da Frankrike ble verdensmestere i 1998. Tirsdag satt de på hver sin benk under semifinalen. Her blir Deschamps gratulert av Henry etter kampen.

Nå vil franskmennene vinne finalen.

– Ja, spesielt etter den finalen for to år siden. Vi har ikke klart å kvitte oss med den enda, sier Deschamps, og sikter til det sure tapet mot Portugal i EM-finalen på hjemmebane i 2016.

Belgia hadde ikke tapt på to år

Før VM-semifinalen mot Frankrike hadde Belgia spilt 23 kamper uten å tape, den lengste rekken uten tap av semifinalelagene i VM. 18 av dem hadde endt med seier, mens fem kamper hadde endt uavgjort.

Sist «De røde djevlene» tapte en fotballkamp var 1. juli 2016, da de tapte 3-1 mot Wales i kvartfinalen i EM.

– Dessverre for oss er forskjellen en dødballsituasjon. Det var en veldig jevn kamp. Holdningen og innsatsen til spillerne var fantastisk. Du kan ikke be om mer, sier Belgias landslagstrener Roberto Martínez etter kampen.

– Hvis det er en måte det er bedre å tape på, er det slik våre spillere gjorde det i dag, ved å gi alt helt til siste sekund, sier Martínez.

Se høydepunktene her:

1 av 13
4,144 visninger

Lukaku header over mål

 • Lukaku header over mål

  0:04
 • Tolisso med en stor sjanse for Frankrike

  0:04
 • Hazard prøver seg for Belgia

  0:06
 • Matuidi tester skuddfoten

  0:03
 • Alderweireld med stor sjanse for Belgia

  0:21
 • Giroud header utenfor

  0:05
 • Pavard med en eventyrlig mulighet for Frankrike

  0:13
 • Umtiti holder på å sende ballen i eget nett

  0:16
 • Umtiti sender Frankrike i ledelsen

  0:10
 • Utrolig pasning av Mbappé

  0:15
 • Marouane Fellaini header rett utenfor

  0:13
 • Witsel med skudd for Belgia

  0:03
 • Griezmann sitt skudd blir reddet

  0:03

Pogba-hilsen til de thailandske guttene

I den første omgangen vartet lagenes keepere opp med hver sin fantomredning. Hugo Lloris stoppet skuddet fra Toby Alderweireld, mens Thibaut Courtois sin benparade stanset Benjamin Pavard.

I den andre omgangen presset Belgia på for en utligning, men de klarte aldri å sette det helt store trykket på franskmennene.

– Det er fortjent at Frankrike er en av VM-finalistene. Da de fikk 1-0-scoringen kom ikke Belgia stort nærmere. Stormløpet kom aldri, og Frankrike hadde god kontroll, mener NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Etter kampen dediserte Frankrike-stjernen Paul Pogba seieren til de thailandske guttene på fotballaget som satt innesperret i en grotte i 18 dager.

Fifa har invitert guttene til VM-finalen.

Laster Twitter-innhold

I finalen venter enten Kroatia eller England. De møtes til semifinale onsdag.

Siste nytt

 • Står over første konkurranse

  Brødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen skulle etter planen sesongdebutere 2 mai i California, men velger heller å utnytte tiden til høydetrening i Flagstaff, USA. Sesongstart blir derfor flyttet til 22 mai og Trond Moen-lekene i Bergen.

  Bislett games 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Eks-dommer krever millioner av NFF

  Tidligere fotballdommer Svein-Erik Edvartsen krever 7,2 millioner kroner mot Norges Fotballforbund for tapt arbeidsinntekt, skriver Nettavisen.

  NFF nektet i 2017 Edvartsen å dømme flere kamper etter en konflikt med dommersjef Terje Hauge.

  Svein-Erik Edvartsen
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • – KBK blir United-motstandar

  Kristiansund blir truleg Manchester Uniteds motstandar på Ullevaal under Norway Cup i sommar, skriv Tidens Krav.

  Kristiansund er Ole Gunar Solskjærs heimby, der han spela for Clausenengen.

  Solskjær
  Foto: Paul Ellis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal