Matchvinner Umtiti om 1998-bragden: – Vi må skrive vår egen historie

Frankrike er klare for sin første VM-finale på tolv år etter at Samuel Umtitis kontante hodestøt stoppet Belgias utrolige resultatrekke, men matchvinneren tenker ikke på gamle bragder.

SOCCER-WORLDCUP-FRA-BEL/

SEIERSKLEM: Frankrikes landslagstrener Didier Deschamps klemmer matchvinner Samuel Umtiti etter Frankrikes semifinaleseier over Belgia.

– De gjorde en fantastisk jobb i 1998 (da Frankrike ble verdensmestere på hjemmebane). Nå må vi skrive vår egen historie, sier matchvinner Samuel Umtiti.

Etter 51 minutter steg midtstopperen til værs, knuste Marouane Fellaini og stanget inn hjørnesparket fra Antoine Griezmann.

– Han rister av seg sin markør (Toby) Alderweireld ved å ta et steg tilbake før han går frem igjen, og så slår han til og med Fellaini, en av verdens beste hodespillere. Det er fantastisk, sa Brede Hangeland om scoringen i TV 2s VM-studio på Kontraskjæret etter kampen.

Laster Twitter-innhold

– Det kommer til å bli et ellevilt party. Franskmennene elsker sin fotball, og det er mange år siden sist de var i en VM-finale, sa NRKs kommentator Olav Traaen da franskmennene i andre omgang kjempet for å sikre seg sin første VM-finale siden 2006.

Deschamps vil revansjere EM-finalen

Frankrikes landslagstrener Didier Deschamps var kaptein for «Les Bleus» da franskmennene løftet VM-trofeet på hjemmebane i 1998. Nå får han sjansen til gjenta bragden som trener.

– Jeg er veldig stolt av laget. Vi har nå vært sammen i 49 dager og mye har skjedd. Noen ting er vanskeligere enn andre ting, men det er sånn det er i en gruppe, sier Deschamps.

GRATULASJONSKLEM: Thierry Henry og Didier Deschamps var lagkamerater da Frankrike ble verdensmestere i 1998. Tirsdag satt de på hver sin benk under semifinalen. Her blir Deschamps gratulert av Henry etter kampen.

Nå vil franskmennene vinne finalen.

– Ja, spesielt etter den finalen for to år siden. Vi har ikke klart å kvitte oss med den enda, sier Deschamps, og sikter til det sure tapet mot Portugal i EM-finalen på hjemmebane i 2016.

Belgia hadde ikke tapt på to år

Før VM-semifinalen mot Frankrike hadde Belgia spilt 23 kamper uten å tape, den lengste rekken uten tap av semifinalelagene i VM. 18 av dem hadde endt med seier, mens fem kamper hadde endt uavgjort.

Sist «De røde djevlene» tapte en fotballkamp var 1. juli 2016, da de tapte 3-1 mot Wales i kvartfinalen i EM.

– Dessverre for oss er forskjellen en dødballsituasjon. Det var en veldig jevn kamp. Holdningen og innsatsen til spillerne var fantastisk. Du kan ikke be om mer, sier Belgias landslagstrener Roberto Martínez etter kampen.

– Hvis det er en måte det er bedre å tape på, er det slik våre spillere gjorde det i dag, ved å gi alt helt til siste sekund, sier Martínez.