Håndballguttas utrolige historie frem mot historisk VM-sølv: – En dag skal vi stå øverst

Norge sjokkerte det franske hjemmepublikummet, men så våknet vertsnasjonen og feide nordmennene av banen. En historisk norsk VM-finale og en utrolig reise endte med norsk sølv.

Håndballgutta får medalje

HYLLES: NRKs eksperter hyller håndballgutta etter den historiske sølvmedaljen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det var lange blikk etter pokalen, men en dag skal vi være der, øverst på pallen, sier Christian Berge til NRK etter kampen.

Det ble et skikkelig nervedrama mellom Frankrike og Norge i VM-finalen i håndball, i hvert fall i én omgang.

Norge fikk en veldig god start på kampen og ledet med tre mål midtveis i kampen foran et sjokkert hjemmepublikum. Franskmennene hentet seg inn igjen og ledet med et mål til pause.

Andre omgang ble en fransk parademarsj og hjemmelaget feide over nordmennene ute på banen anført av helten Nikola Karabatic. Til slutt endte det med sifrene 33–26.

– Jeg er forbanna, irritert, glad og stolt. Det er litt som etter EM i fjor. Det er slik vi føler, men det ligger en mer tilfredsstillende følelse i meg nå enn da. Vi har tatt en medalje og det skal vi være stolt av, sier landslagssjefen.

Frankrike slo Norge 33-26 i VM-finalen søndag.

Se sammendraget fra kampen. Video med tillatelse fra TV 2.

Håndballguttas utrolige historie frem til VM-finalen

Selv om det ble tap ble det et historisk sølv til Christian Berge og hans mannskap. Bjarte Myrhol tror Norge vil være med å prege toppen av internasjonal håndball de 10 neste årene. Den ferden vil han bli med på.

Etter kampen var han skuffet, men en telefon til kona etter kampen og en sølvmedalje hjalp på humøret.

– Jeg fikk denne rundt halsen. Det hjalp litt på humøret. Det er en drøm som går i oppfyllelse. Det er noe som har definert alt jeg har jobbet for og drømt om, sa Myrhol til NRK etter kampen.

Håndballgutta har hatt litt av en reise frem mot dagens finale. Nesten litt for utrolig til å være sann.

Egentlig skulle de ikke vært i mesterskapet en gang. De kvalifiserte seg ikke etter tapet for Slovenia i kvalifiseringen, men fikk wild card av det internasjonale håndballforbundet.

Men det så fortsatt mørkt ut da Norge ble knust av Sverige to ganger da de spilte treningskamp like før VM. Det var ikke mulig å forutse det som skulle komme. Men Norge ble bare bedre og bedre for hver kamp de spilte i VM.

Det hele endte med en VM-finale etter Torbjørn Bergeruds ikoniske strafferedning i semifinalen.

Medaljeseremoni etter håndballfinalen.

Se spillerne få medalje. Video med tillatelse fra TV 2.

Tror dette mesterskapet er begynnelsen på en æra

Berge poengterer at fremtiden til håndballgutta er lys. Kent Robin Tønnesen tror dette VM kun er begynnelsen på en æra.

– Det har vært en utrolig kul reise. Det startet kanskje litt trått mot Polen, så har vi hatt en fantastisk stigning etter det. Jeg synes vi spiller fantastisk håndball, sier Kent Robin Tønnesen til NRK.

Playmaker Sander Sagosen påpeker at medaljen gir motivasjon, men ville helst hatt gull.

– Idrettsutøvere er laget slik at når vi spiller en finale vil vi gjerne stå med gullet rundt halsen, sier Sagosen til NRK.

Joakim Hykkerud hadde ikke trodd at han skulle stå med et VM-sølv rundt halsen for 15 år siden.

– Det er alltid surt å tape kamper, men jeg må innrømme at jeg er sinnssykt stolt. Jeg har dette VM-sølvet rundt halsen og det er ikke mange som får oppleve det, forteller Hykkerud til NRK.

Lagkamerat Magnus Jøndal synes laget har spilt forrykende håndball og gleder seg over sølvet tross finaletapet.

– Utover kvelden kommer jeg til å være veldig glad for å få en sølvmedalje, forteller Jøndal til NRK.

Nikola Karabatic

JUBEL: De franske spillerne kunne juble etter kampen.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Har sjarmert det norske håndballpublikummet

Det er ingen tvil om at håndballgutta har sjarmert det norske folk.

– Det har vært en fantastisk reise å følge dette laget. De har løftet norsk herrehåndball til et helt nytt nivå og satt en ny standard, kommenterte NRKs håndballekspert Øystein Havang etter kampen.

Også Håvard Tvedten hyller håndballgutta.

– Sett i perspektiv er dette en prestasjon som bør gi ekko i lang tid. Det har vært et eventyr. Det er en fantastisk historiebok som har blitt skrevet her, sier Tvedten etter kampen.

Siste nytt

 • Windingstad tok NM-gull

  Rasmus Windingstad tok NM-gull i storslalåm i Hemsedal lørdag. Leif Kristian Nestvold-Haugen og Andreas Amdahl ble nummer to og tre. Henrik Kristoffersen endte på en niendeplass.

  Windingstad.
  Foto: Alessandro Trovati / AP
 • NM-gull til Monsen

  19 år gamle Marte Monsen fra Aron Skiklubb vant NM-gull i storslalåm i Hemsedal lørdag. Hun vant foran Thea Louise Stjernesund og Kaja Nordbye.

 • Norge langt bak i Planica

  Robin Pedersen, Robert Johansson, Marius Lindvik og Johann André Forfang fikk det tøft i lagkonkurransen i Planica lørdag. De norske gutta ble nummer seks, og var hele 125 poeng bak Polen som vant. Tyskland ble nummer to, mens Slovenia ble nummer tre.

  Verdenscup skiflyging i Planica.
  Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal