Håndballguttas utrolige historie frem mot historisk VM-sølv: – En dag skal vi stå øverst

Norge sjokkerte det franske hjemmepublikummet, men så våknet vertsnasjonen og feide nordmennene av banen. En historisk norsk VM-finale og en utrolig reise endte med norsk sølv.

Håndballgutta får medalje

HYLLES: NRKs eksperter hyller håndballgutta etter den historiske sølvmedaljen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det var lange blikk etter pokalen, men en dag skal vi være der, øverst på pallen, sier Christian Berge til NRK etter kampen.

Det ble et skikkelig nervedrama mellom Frankrike og Norge i VM-finalen i håndball, i hvert fall i én omgang.

Norge fikk en veldig god start på kampen og ledet med tre mål midtveis i kampen foran et sjokkert hjemmepublikum. Franskmennene hentet seg inn igjen og ledet med et mål til pause.

Andre omgang ble en fransk parademarsj og hjemmelaget feide over nordmennene ute på banen anført av helten Nikola Karabatic. Til slutt endte det med sifrene 33–26.

– Jeg er forbanna, irritert, glad og stolt. Det er litt som etter EM i fjor. Det er slik vi føler, men det ligger en mer tilfredsstillende følelse i meg nå enn da. Vi har tatt en medalje og det skal vi være stolt av, sier landslagssjefen.

Frankrike slo Norge 33-26 i VM-finalen søndag.

Se sammendraget fra kampen. Video med tillatelse fra TV 2.

Håndballguttas utrolige historie frem til VM-finalen

Selv om det ble tap ble det et historisk sølv til Christian Berge og hans mannskap. Bjarte Myrhol tror Norge vil være med å prege toppen av internasjonal håndball de 10 neste årene. Den ferden vil han bli med på.

Etter kampen var han skuffet, men en telefon til kona etter kampen og en sølvmedalje hjalp på humøret.

– Jeg fikk denne rundt halsen. Det hjalp litt på humøret. Det er en drøm som går i oppfyllelse. Det er noe som har definert alt jeg har jobbet for og drømt om, sa Myrhol til NRK etter kampen.

Håndballgutta har hatt litt av en reise frem mot dagens finale. Nesten litt for utrolig til å være sann.

Egentlig skulle de ikke vært i mesterskapet en gang. De kvalifiserte seg ikke etter tapet for Slovenia i kvalifiseringen, men fikk wild card av det internasjonale håndballforbundet.

Men det så fortsatt mørkt ut da Norge ble knust av Sverige to ganger da de spilte treningskamp like før VM. Det var ikke mulig å forutse det som skulle komme. Men Norge ble bare bedre og bedre for hver kamp de spilte i VM.

Det hele endte med en VM-finale etter Torbjørn Bergeruds ikoniske strafferedning i semifinalen.

Medaljeseremoni etter håndballfinalen.

Se spillerne få medalje. Video med tillatelse fra TV 2.

Tror dette mesterskapet er begynnelsen på en æra

Berge poengterer at fremtiden til håndballgutta er lys. Kent Robin Tønnesen tror dette VM kun er begynnelsen på en æra.

– Det har vært en utrolig kul reise. Det startet kanskje litt trått mot Polen, så har vi hatt en fantastisk stigning etter det. Jeg synes vi spiller fantastisk håndball, sier Kent Robin Tønnesen til NRK.

Playmaker Sander Sagosen påpeker at medaljen gir motivasjon, men ville helst hatt gull.

– Idrettsutøvere er laget slik at når vi spiller en finale vil vi gjerne stå med gullet rundt halsen, sier Sagosen til NRK.

Joakim Hykkerud hadde ikke trodd at han skulle stå med et VM-sølv rundt halsen for 15 år siden.

– Det er alltid surt å tape kamper, men jeg må innrømme at jeg er sinnssykt stolt. Jeg har dette VM-sølvet rundt halsen og det er ikke mange som får oppleve det, forteller Hykkerud til NRK.

Lagkamerat Magnus Jøndal synes laget har spilt forrykende håndball og gleder seg over sølvet tross finaletapet.

– Utover kvelden kommer jeg til å være veldig glad for å få en sølvmedalje, forteller Jøndal til NRK.

Nikola Karabatic

JUBEL: De franske spillerne kunne juble etter kampen.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Har sjarmert det norske håndballpublikummet

Det er ingen tvil om at håndballgutta har sjarmert det norske folk.

– Det har vært en fantastisk reise å følge dette laget. De har løftet norsk herrehåndball til et helt nytt nivå og satt en ny standard, kommenterte NRKs håndballekspert Øystein Havang etter kampen.

Også Håvard Tvedten hyller håndballgutta.

– Sett i perspektiv er dette en prestasjon som bør gi ekko i lang tid. Det har vært et eventyr. Det er en fantastisk historiebok som har blitt skrevet her, sier Tvedten etter kampen.

Siste nytt

 • Tidligere syklist døde i ulykke

  Tidligere proffsyklist fra Danmark, Chris Anker Sørensen, er død etter å ha vært involvert i en ulykke, melder dansk TV2.

  Den tidligere syklisten var på jobb som ekspertkommentator for TV2 i Belgia da han ble påkjørt av en bil under en sykkeltur.

  – Chris Anker var i Belgia for VM i sykling. I dag, lørdag, var han ute og syklet og ble påkjørt av en bil, og han døde senere av skadene. Våre tanker og dype medfølelse går til Chris Ankers familie, sier sportssjef i kanalen, Frederik Lauesen.

  Anker Sørensen la opp som proffsyklist i 2018. Han har jobbet som ekspert for TV2 de siste årene, og var på plass i Belgia i forbindelse med sykkel-VM.

  Han var aktiv mellom 2005 og 2018. Han debuterte som proffsyklist for danske CSC i 2007, der han var lagkamerat med norske Kurt Asle Arvesen fram til 2009.

  Han største seier kom på den 8. etappen av Giro d'Italia i 2008. Han ble dessuten dansk mester i 2015, og han deltok i Tour de France fem ganger.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
 • Måtte jage supportere av banen

  Det oppstod kaotiske scener i kampen mellom franske Lens og Lille lørdag kveld. I pausen stormet store mengder med Lens-supportere banen i et forsøk på å ta seg over til området der bortesupporterne befant seg. Sikkerhetsvakter måtte stoppe hjemmesupporterne, og 2. omgang ble en halv time forsinket. Kampen endte til slutt 1-0 til Lens.

  Footballfans, Lens
  Foto: Francois Lo Presti / AFP
 • Everton med sesongens første tap

  Et skadeskutt Everton reiste til Birmingham uten tap i Premier League så langt, men Rafa Benitez' menn ble sendt hjem med 0-3-tap mot Aston Villa i bagasjen.

  Etter en målløs 1. omgang rant målene inn etter pause. Matty Cash ga hjemmelaget ledelsen da han dro seg fint inn i boksen og banket inn 1-0.

  En corner fra Leon Bailey ble stusset i eget nett av Lucas Digne etter 69 minutter, før Bailey selv la på til 3-0 i det 75. minutt.

  Premier League - Aston Villa v Everton
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal