Hopp til innhold

Fra skandaler til harmoni

Rasisme, prostitusjon, spilleropprør, grove anklager, søksmål og innblanding fra presidenten. Fransk fotball var et rottereir. I kveld kan de nå semifinalen i VM.

harmoni

Spillerne smiler og ler sammen nå. For fire år siden var den franske landslagstroppen preget av skandaler og spilleropprør.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
raymond domenech

Raymond Domenech var en kontroversiell figur i fransk fotball. Han var trener under det skandaløse VM-sluttspillet i 2010.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Frankrike har imponert mange i fotball-VM. «Les Bleus» tok seg komfortabelt videre fra gruppespillet og i kvartfinalen mot Nigeria vant franskmennene 2-0. Laget har til sammen scoret ti mål på fire kamper, og bare sluppet inn to. Frankrike har fremstått som et godt kollektiv, som kjemper sammen.

Tyskland regnes som favoritt av de fleste før kvartfinalen, som sendes på NRK1 kl. 18.00 fredag, men det er på ingen måte utenkelig at Frankrike sender tyskerne hjem.

Kontrasten er stor til måten laget har spilt og oppført seg i de foregående mesterskap. Fransk fotball har vært preget av intern uro og skandaler etter sin glansperiode på slutten 1990-tallet, som både har ødelagt forberedelsene til mesterskap og mesterskapene selv de siste årene.

Så langt har nåværende landslagssjef Didier Deschamps klart å samle nasjonen og laget og unngått de store skandalene. Det har ikke hans forgjengere.

Valgte spillere basert på stjernetegn

Det startet i 2008 da Raymond Domenech fikk beholde landslagsjobben etter et elendig mesterskap. I EM i Østerrike og Sveits kom laget på sisteplass i gruppespillet etter tap mot Nederland og Italia og uavgjort mot Romania. Et resultat ingen i Frankrike var spesielt fornøyd med.

I en avstemning i det franske fotballforbundet stemte 18 av 18 for at Domenech skulle beholde jobben. Ryktene gikk i Frankrike om at det var trenerens politiske venner i fotballforbundet som sørget for at stemmene gikk hans vei.

Domenech var alltid en kontroversiell figur. Treneren tok ut lag basert på hvilket stjernetegn de hadde og likte ikke å ta ut spillere som hadde skorpionen som stjernetegn.

Rett etter at laget hadde blitt slått ut av EM 2008, fridde Domenech til kjæresten på direktesendt fjernsyn i stedet for å forklare de begredelige resultatene.

Prostitusjonsskandalen

benzema

Karim Benzema ble sammen med Franck Ribery stilt for retten for sex med en mindreårig prostituert.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

I forkant av VM 2010 ble det avslørt at Frankrikes to største fotballstjerner, Karim Benzema og Franck Ribéry, begge hadde hatt sex med en prostituert.

Det var ille i seg selv, men det som gjorde saken enda verre var at den prostituerte var 16 år da Benzema hadde sex med henne. Ribery kjøpte hennes tjenester året etter. Begge gangene var Zahia Dehar, som hun heter, under 18 år.

Spillerne ble stilt for retten, men Dahar tok begge i forsvar og sa at de hadde behandlet henne med respekt og ikke kunne vite at hun var under 18 år. Benzema og Ribéry kunne begge fått opp mot tre års fengsel, men de ble frikjent fordi dommeren mente de ikke kunne vite at Dehar var mindreårig.

Den største skandalen i fransk fotballhistorie

Raymond Domenech fikk, som tidligere nevnt, beholde jobben og ledet Frankrike i VM i Sør-Afrika i 2010. Domenech hadde aldri vært populær blant spillerne og i VM skar det seg fullstendig.

Det startet med at Nicolas Anelka skjelte ut Domenech i garderoben i pausen av Frankrikes kamp mot Mexico. Treneren hadde i bestemte ordelag bedt Anelka holde seg i avtalt posisjon og gjøre det han ble bedt om på banen. Det likte Anelka dårlig og kalte Domenech for en «skitten horesønn». Spissen nektet å be om unnskyldning og ble sendt hjem til Frankrike etter kampen.

Saken ble stor i Frankrike og til og med president Nicolas Sarkozy reagerte.

– Hvis hendelsene som det er rapportert om er sanne, er de uakseptable. Helt uakseptable, sa Sarkozy om Anelkas oppførsel.

Dagen etter fortsatte den interne uroen. Hele landslaget nektet å trene og i et brev undertegnet av spillergruppa kom det frem at hjemsendingen av Anelka var årsaken. Treningsøkten ble avbrutt av at kaptein Patrice Evra og kondisjonstrener Robert Duverne kranglet heftig på treningsfeltet og alle spillerne gikk i spillerbussen.

Skandalen var et faktum og det franske landslagets rykte var ødelagt. Frankrike endte sist i gruppen med kun ett poeng og reiste hjem i skam.

Anelka ble suspendert i 18 kamper av det franske fotballforbundet. Patrice Evra fikk fem kamper. Patrice Evra er med i årets VM og har klart å gjenopprette sitt rykte i hjemlandet. Anelka har ikke spilt for landslaget siden. Raymond Domenech fikk sparken og saksøkte fotballforbundet i retur.

Rasismeanklager mot Blanc

laurent blanc

Laurent Blanc ble anklaget for å komme med rasistiske uttalelser, men ble frikjent av fotballforbundet.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Domenechs etterfølger ble tidligere landslagsspiller Laurent Blanc. Blanc var langt mer populær enn Domenech, men fikk en ripe i lakken da det ble avslørt at han og andre i fotballforbundet snakket om å redusere antall svarte og arabiske spillere på landslaget.

En samtale mellom Blanc, U21-trener Erick Mombaerts, U20-trener Francis Smerecki og teknisk direktør Francois Blaquart ble tatt opp hvor de diskuterte temaet, men Blanc hevdet at hans kommentarer ble tatt ut av kontekst.

Temaet på møtet skal ha vært hvordan forbundet kan forhindre at spillere med to statsborgerskap valgte bort Frankrike.

Jeg innrømmer at noen av kommentarene, når de blir tatt ut av kontekst, kan feiltolkes. Jeg unnskylder hvis jeg har fornærmet noen, men jeg er sterkt imot all form for diskriminering og aksepterer ikke å bli anklaget for rasisme, sa Laurent Blanc i 2011.

Blanc ble klarert for alle anklager og fortsatte i jobben. I EM 2012 hadde Frankrike sitt beste mesterskap på lenge og kom til kvartfinalen. Han valgte likevel å trekke seg fra jobben etter EM. Nok en gang ble et mesterskap avsluttet med bråk, da Samir Nasri kalte en journalist for «horesønn» etter at laget røk ut mot Spania.

Nasri vraket til VM

samir nasri

Samir Nasri ble ikke tatt ut av Didier Deschamps til VM. Trener mener spilleren kan ha dårlig innflytelse på lagmoralen.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Det største oppstyret i forkant av årets fotball-VM kom da Samir Nasri ble droppet fra VM-laget. Midtbanespilleren har hatt en god sesong for Manchester City, men Deschamps ville ikke ha han med til Brasil. Nasri reagerte relativt rolig, men Anara Atanes, Nasris kjæreste, ba både Deschamps og Frankrike dra dit pepperen gror.

– Samir er viktig for Manchester City, men han har ikke vært like god for Frankrike. Han er ikke førstevalg for oss, og han har selv gjort det klart at han ikke ønsker å være reserve. Og når en reserve ikke er happy, kan det få innflytelse på hele troppen, var landslagssjefens begrunnelse for å utelate Nasri.

I etterkant av Atanes uttalelser har Deschamps saksøkt Nasris kjæreste.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal