NRK Meny
Normal

Fra revisor til verdens største håndballklubb

Erlend Mamelund skulle trappe ned på håndballen, gifte seg og jobbe som revisor. Så ble alt snudd på hodet. Nå blir han en av Norges viktigste spillere – igjen.

Mamelund

EVENTYR: Erlend Mamelund trodde proffeventyret var over for lengst, men plutselig startet alt på nytt.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

I august ble Mamelund klar for sitt hittils største håndballeventyr – helt ut av det blå.

Mamelund hadde flyttet hjem til Bærum etter profftilværelse i blant annet storklubbene Nordhorn, Flensburg og København og giftet seg med sin kjære Karoline Næss. Han spilte for Haslum og hadde startet i jobb som revisor.

Proffilværelsen var lagt på hylla. Det samme var landslaget.

– Hadde aldri trodd dette

– Jeg spøkte for et par år siden at det eneste som kunne få meg til å spille på så høyt nivå igjen var hvis Kiel ringte, men jeg anså ikke det som særlig stor sjanse, forteller Mamelund til NRK.

Sammen med landslagskompisene Kristian Bjørnsen og Thomas Kristensen sitter han i bil med NRK på vei til Gardemoen for avreise til EM i Polen.

– Jeg hadde aldri trodd dette, men det er fantastisk moro å spille mesterskap med Norge. Jeg hadde jo trappet ned og var i full gang med revisorjobb men jeg kunne ikke takke nei til Kiel. Heldigvis har jeg en veldig snill og forståelsesfull kone, smiler Mamelund.

NRKs nye håndballekspert roser Mamelund.

En som kjenner Mamelund godt er NRKs nye håndballekspert, Håvard Tvedten. De to spilte sammen på landslaget i mange år. Tvedten gleder seg til sin nye rolle.

– Det blir gøy. Så får vi håpe at jeg kommer med noen kloke ord. I håndballverden er vi vant til å komme med konstruktiv både kritikk og ros så det regner jeg med mine gamle lagkamerater tåler. Jeg skal være så ærlig som mulig.

Tvedten

NY EKSPERT: Tidligere landslagsving Håvard Tvedten blir NRKs håndballekspert under EM i Polen og blir å høre på NRK P1.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Og det er han. Og starter jobben med å rose en gammel lagkamerat.

– Erlend har fått en ny vår. Fra revisor til verdens beste klubb. Det har aldri vært en ulempe med rutine. Et lag som Norge nå som har mange urutinerte spiller trenger en som Mamelund. Ikke bare på banen men utenfor banen også. Han blir kjempeviktig for Norge, tror Tvedten.

Håvard Tvedten ser positivt på si nye rolle som håndballekspert.

Fin miks

– Jeg må bruke erfaringen min og dele den, sier Mamelund som det siste året har opplevd å spille for 11 000 elleville hjemmetilskuere hver uke i en klubb som oser vinnermentalitet og hvor presset alltid er stort.

Mamelund mener det er positivt at troppen inneholder både rutine og talent.


– Vi har en fin miks av unge sultne spillere og mer erfarne som Erevik, Myrhol og meg selv. Vi kan dele erfaringene fra tidligere mesterskap med de yngre. For det er tungt både fysisk og psykisk og være i et mesterskap over lang tid.

Norge åpner EM på fredag kl 18.15 mot Island. Kampen hører du på NRK P1.

Håvard Tvedten om Mamelund si rolle på laget.

Siste nytt

 • Celtic og Ajer fikk bank i Russland

  Kristoffer Ajer fikk en stri kveld på jobb i Celtic-forsvaret borte mot russiske Zenit St. Petersburg. Skottene tapte 0-3 og røk ut av europaligaen. Celtic vant hjemmekampen 1-0, men det skulle vise seg å være et altfor lite forsprang mot russerne.

  Scottish Premiership - Celtic vs Rangers
  Foto: Russell Cheyne / Reuters
 • Buick fortsetter å levere i Dubai

  Den norske jockeyen William Buick vant torsdag to nye galoppløp i Dubai. Med det håvet han inn over 18,6 millioner kroner til fornøyde hesteeiere. 28-åringen tok sine to siste seirer med hestene Folkswood og Walton Street.

  Video Norsk jockey gjør kometkarriere i England
  Foto: Nyhetsspiller
 • Lars Sætra tilbake i Godset

  Midtstopperen Lars Sætra (26) vender hjem til Strømsgodset. Sætra har skrevet kontrakt med drammenserne ut 2019-sesongen. Midtstopperen har tidligere vunnet både cup og serie med Strømsgodset. Han har trent med Godset den siste tiden.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal