NRK Meny
Normal

Fra himmelen til skyggedalen

17 år gammel var Alberto Rivera den yngste som har spilt og scoret for Real Madrid. Han anbefaler Martin Ødegaard å nyte hvert øyeblikk han får i klubben.

Ødegaard/Rivera

Spain Soccer La Liga

Sporting Gijon-spiller Alberto Rivera (t.h) i duell med Real Madrids stjernespiller Kaka i 2009.

Foto: Juan Manuel Serrano / AP

– Jeg pleier ikke å gi mange råd. Men jeg kan si så mye at Martin Ødegaard må nyte hver trening og ta hver eneste som om den var hans siste. Nå har han sjansen til å trene med de beste i verden hver dag. Han har mye jobb å gjøre og mange år foran seg, sier Alberto Rivera om Martin Ødegaard til NRK.

Etter to sesonger i den spanske La Liga-klubben Elche la 35-åringen opp etter fjorårssesongen. 18 år tidligere, i 1995, hadde han debutert og scoret for selveste Real Madrid - bare 17 år og 114 dager gammel - ett år eldre enn det vår egen Ødegaard er i dag.

– Det var en utrolig følelse. Dette var noe jeg hadde ventet på siden jeg var bitteliten. Jeg var i himmelen og kunne ikke tro det, forteller han om sin første kamp for verdens største fotballklubb.

SPORT SOCCER CHAMPIONS

Chelseas Frank Lampard presser Real Betis' Alberto Rivera i en mesterliga-kamp i 2005.

Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

Jeg husker de kom mot meg - Zamorano og Luis Enrique - de klemte meg. Spillere som jeg bare fire dager før hadde sett på som idoler på fjernsynet.

Alberto Rivera

– Det var helt utrolig. Jeg kom innpå i det 66. spilleminuttet (mot Celta Vigo). Bare 10-12 minutter etterpå mottok jeg ballen og scoret. Jeg husker de kom mot meg - Zamorano og Luis Enrique - de klemte meg. Spillere som jeg bare fire dager før hadde sett på som idoler på fjernsynet, mimrer Rivera.

– Må gripe muligheten

1402660P ANDERLECHT V R MADRI

Alberto Rivera er tidenes yngste spiller som har debutert for Real Madrids A-lag.

Foto: Jamie McDonald / Getty Images

Siden den historiske debuten gikk karrieren for den dengang så veldig lovende midtbanespilleren i bølgedaler. Han anbefaler derfor Ødegaard å gripe mulighetene som kommer.

– Omstendighetene må være riktige. Han må være heldig og på riktig sted til riktig tid. Å komme seg opp til førstelaget er vanskelig. Hvis det skulle mangle en spiller, eller det er vennskapskamp, så må han gripe sjansen og gjøre det godt, forklarer Rivera engasjert.

– Han har fått kontrakt, men først og fremst må han bevise hva han kan. Klarer han det, får han bli. Så kan han bli så lenge han vil. Samtidig har det vært veldig mange spillere i Real Madrid som ikke har klart seg i mer enn ett eller to år.

SPAIN-SOCCER/ Barcelona's Xavi Hernandez fights for the ball against Sporting Gijon's Alberto Rivera in Barcelona

Sporting Gijons Alberto Riviera (t.v.) river i Barcelonas Xavi på Camp Nou i La Liga i 2010.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

– Vanlige mennesker

Martin Ødegaard og Gareth Bale

Gareth Bale tok raskt Martin Ødegaard under vingen.

Foto: Angel Martinez / Real Madrid via Getty Images

Til tross for scoring i debuten ble det med tre kamper for Real Madrids A-lag. Fram til 1999 spilte Alberto Rivera stort sett fotball for B- eller C-laget til storlaget. Etter det ble han leid ut til klubber som Numancia og franske Marseille.

Til tross for at den unge midtbanespilleren slet med å spille seg inn på laget selv, tror ikke Rivera at Martin Ødegaard trenger å frykte kulturen i storklubben.

– Real Madrid-stjernene er vanlige mennesker. I garderoben behandler de deg fantastisk. De hjelper deg med alt, og prøver å gjøre ting enkelt for deg, skryter han.

Da må man jobbe med seg selv for ikke å gå ned - overbevise deg selv. Det tar tid. Men når du har kommet deg over, blir du sterkere.

Alberto Rivera

Det har kanskje også Gareth Bale allerede bevist for det norske stortalentet, etter at den walisiske lynvingen la armene faderlig rundt han på Ødegaards første treningen med A-laget.

SPAIN SOCCER

Alberto Rivera gratulerer lagkamerat Marko Babic etter at Real Betis har sikret en La Liga-seier i 2007. Juanito (t.v.) og Melli er på sidene.

Foto: FERNANDO BUSTAMANTE / AP

Til verdens beste klubb

Alberto Rivera mener Ødegaard har mye å lære av Carlo Ancelotti og hans team i Real Madrid.

– Han går til det beste laget i verden, men er ung og veldig god. Det stedet man kan lære mest er hos verdens beste lag. Ødegaard har mye rom i seg til å gjøre det.

– Jeg tror Ancelotti gir han sjanser. Ved å spille for Castilla (B-laget), kan Ødegaard få en fin utvikling som gjør at han når førstelaget. Så kan han holde seg der i mange år - når han er klar, spår den tidligere Real Madrid-junioren.

Martin Ødegaard og Gareth Bale

Martin Ødegaard, Gareth Bale og Carlo Ancelotti.

Foto: Angel Martinez / Real Madrid via Getty Images

– Ikke bare positivt

I 2002 ble den sentrale midtbanespilleren solgt til Levante på andre nivå i Spania. Siden gikk turen innom Real Betis og Sporting Gijón, før han ble klar for endestasjonen Elche i 2012.

I ettertid mener Alberto Rivera det ikke bare er positivt å debutere for et lag som Real Madrid i en alder av bare 17 år.

– Det er bra fordi alle kjenner deg og vet du har spilt for Real. Det åpner mange dører, men så blir kravene mye større. I mitt tilfelle ble de store forventningene vanskelig. Jeg klarte ikke å oppfylle dem i så ung alder. Det tok meg hele seks år å nå forventet nivå, forklarer Rivera engasjert.

Martin Ødegaard

Alberto Rivera opplevde stort press etter å ha debutert for Real Madrid som 17-åring. Presset blir trolig ikke mindre på Martin Ødegaard - her fra presentasjonen i samme klubb.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg var kanskje ikke forberedt på det profesjonelle livet, men det er ikke så lett som det ser ut. Det er tøft fordi jeg kom fra Real Madrid til andre mindre klubber, og spilte lite. I noen tilfeller spilte jeg ikke i det hele tatt.

– Da må man jobbe med seg selv for ikke å gå under - overbevise seg selv. Det tar tid. Men når du har kommet deg over det, blir du sterkere. Det har hjulpet meg videre i karrieren, forteller 35-åringen.

Ødegaard kan bli tidenes yngste

Martin Ødegaard

Om Martin Ødegaard debuterer innen ett år og to måneder blir han tidenes yngste Real Madrid-spiller.

Foto: Angel Martinez / Real Madrid via Getty Images

Det har vært spekulert i at Martin Ødegaard skal få sin Real Madrid-debut allerede i løpet av denne sesongen. For å bli tidenes yngste spiller hos de hvite spanjolene må han debutere innen ett år og to måneder, for å slå Alberto Rivera.

– Tenk når Ødegaard har vært der i fire år, så er han fortsatt bare 20 år. I den tiden må han bare jobbe og jobbe. I Spania blir man veldig sliten. Men han må også nyte dette, for det er bare han som kan erfare det han gjør.

Siste nytt

 • Mowinckel inn til sjetteplass

  Ragnhild Mowinckel leverte karrierebeste i fredagens verdenscuprenn i utfor. I Cortina endte hun på sjetteplass, 1,07 bak italienske Sofia Goggia, som vant på hjemmebane.

  Lindsey Vonn ble nummer to, mens Mikaela Shiffrin ble treer.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Lett match for Nadal

  Topprangerte Rafael Nadal fikk en enkel jobb i tredje runde av Australian Open. Spanjolen slo bosnieren Damir Dzumhur i strake sett med sifrene 6-1, 6-3, 6–1.

  Rafael Nadal
  Foto: Saeed Khan / AFP
 • Kjempeledelse på Lundby

  Maren Lundby utklasset konkurrentene i 1. omgang av verdenscuprennet i Zao fredag formiddag norsk tid.

  Hun hoppet 101,5 meter, og leder med 19,3 poeng på nummer to, Chiara Hölzl fra Østerrike. Verdenscuptoer Katharina Althaus hopper ikke i Zao.

  Maren Lundby

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
VM skiflyging: Kvalifisering
V-cup skøyter: 500 m menn
Vinterstudio
Vinterstudio