NRK Meny
Normal

Fra gullprat til grunnstøting – slik var året med Norling

Onsdag 3. desember er det ett år siden Rikard Norling ble presentert som Branns nye trener. Slik har året med Brann-treneren vært.

Norling
Foto: Fotomontasje Scanpix

Når lista legges for høyt, blir fallet fort veldig stygt. Den metaforen kan den språkrike Brann-treneren få gratis.

Det var en forferdelig skuffet Rikard Norling som landet på Flesland med spillerne sine etter å ha rykket ned fra eliteserien.

Gjennom ett særs begivenhetsrikt år har Rikard Norling gått gjennom gullsnakk i januar, storsigneringer, hyllester og skuffelser.

Han har vært høyt oppe og langt nede, men alltid underholdende.

Han har fått flotte anmeldelser for poesien, og ditto dårlige for trenerprestasjonen.

Gjennom et svært begivhetensrikt år har Rikard Norling vært Brann-trener, og vi har tatt en kikk på hvordan det året har sett ut.

Desember

Branns nye trener Rikard Norling blir ønsket velkommen av ordfører Trude Drevland
Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Rikard Norling blir presentert som Branns nye trener tirsdag 3. desember 2013. Han kommer fra jobben som trener i Malmø, og tok nylig gull i Allsvenskan. Trude Drevland, ordfører i Bergen, møter opp på pressekonferansen og ønsker den svenske fotballtreneren velkommen.

– Om jeg skal gi deg ett råd, så er det dette. Ikke si noe som noen kan bruke mot deg, sier ordføreren lurt til den nyansatte treneren.

Hyllesten fra Brann-fansen er unison.

– Vi har ikke turt å tro på dette, at en såpass profilert trener fra den hyllen skulle velge Bergen. Norling er muligens en de mest attraktive i Skandinavia, og vi gledet oss over at han var aktuell og enda mer ved at han nå er bekreftet. Helt ærlig har jeg ikke turt å tro på dette underveis. Det er en nærmest euforisk følelse, sier Roger Lillebøe-Hansen, leder i Brann-bataljonen.

Januar

Orlov
Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Norling har kjørt treningene i gang, og Erlend Hanstveit (32) er allerede på plass som Rikard Norlings første signering. I januar signerer Brann også Jakob Orlov (27), som Norlings nye spiss. Rundt fire millioner betaler Brann for spissen, en pris den tidligere Stabæk-spissen Daniel Nannskog sier til TV 2 at er galskap.

– Jeg har en klar plan og en tydelig intensjon med å hente Jakob Orlov til Bergen. Han er «min mann», forsvarer Norling seg til TV-kanalen.

Like fornøyd er treneren når Brann mot slutten av månedens sikrer seg Vadim Demidov (27).

– Jeg tror og håper Vadim kan bidra med sin kvalitet og erfaring, sier Norling om den norske midtstopperen med 16 landskamper.

Februar

Rikard Norling på La Manga

I slutten av januar og begynnelsen av februar spiller Brann sine første treningskamper for året. Etter et knapt tap mot Las Palmas, slår Brann Vecindario 3-0 etter scoringer av Ibrahima Dramé, Kristoffer Barmen og Erik Huseklepp.

– Det som har grepet meg mest, er den enorme energien som finnes i laget og rundt omkring, forteller han i et langt intervju med NRK fra treningleieren på La Manga.

– Vi vil vinne, og vi vil utvikle oss både individuelt og kollektivt, forteller Norling offensivt.

Mars

Tre dager før eliteserien starter er optimismen tilbake i Bergen. Branns nye trener Rikard Norling vant i høst seriegull med Malmø i Sverige - og har samme mål i norsk fotball.
Reporter: Rune Eriksen
Foto/redigering: Kjetil Jordan

Tilbake fra La Manga forbereder Brann og Norling seg videre, men treningskamper mot Sandnes Ulf (3-4), Sogndal (0-1) og Start (1-3) gir tre strake tap.

Uten at det tar hverken motet eller ambisjonene fra Norling.

– Hvem som vinner gull? Jeg må svare Brann på det spørsmålet, sier Branns nyansatte trener Rikard Norling (42) til NRK.no.

Mediene er litt mer avdempet. VG og Aftenposten tipper Brann på 5. plass, TV 2 tipper Brann på 7. plass, mens Dagbladet og NRK har Brann på sjette.

– Det logiske er kanskje et sted rundt der, men vi satser på å gå hele veien, sier Norling.

Fra egen by er støtten bedre. Bergens Tidene er mest optimistiske med en tredjeplass.

30. mars er det seriestart. Brann får seg en kraftig kalddusj og taper 3-0 borte mot Sarpsborg 08. Trøsten får være at i 2011 tok Molde gull med nøyaktig den samme starten.

April

Norling hentar Badji
Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Fem eliteseriekamper og en cupkamp spilles i april, og Brann får langt fra den starten en gullsnakkende Norling hadde drømt om.

1-1-3 er fasiten etter møtene mot Stabæk, Sandnes Ulf, Lillestrøm, Rosenborg og Haugesund. At Brann slo Varegg i cupen er ikke nok til å gi Brann-supporterne nattero.

Bare Aalesund ligger bak Brann i eliteserien.

Men 2-0 mot Lillestrøm gir bergenserne håp. Jakob Orlov scorer sitt andre og tredje eliteseriemål, og Brann tar sin første seier på eget gress.

Men allerede i neste kamp er negativiteten tilbake og Norling må håndtere alvorlige kontroverser. Rosenborg tapte 5-2 og Norling måtte ut på banen for å hente Stephane Badji som ble vist ut i oppgjøret.

Oppvaskmøte og pressekonferanse fulgte, og plutselig var Brann en klubb i trøbbel både på og utenfor banen.

En flott opptur for Norling personlig er svært sterke anmeldelser for hans poetiske beskrivelser av Brann-spillerne.

Mai

Supporterne mener at dette er starten på en opptur. Reporter: Johannes Morland. Foto/redigering: Christine Kongsvik.

– Det føles fantastisk, sier Brann-trener Rikard Norling etter den etterlengtede seieren mot Aalesund.

Brann tok sin første seier på bortebane siden august året før, da Aalesund ble slått 1-0 på bortebane.

– Forrige sesong var slutten på en nedtur, nå er vi på begynnelsen på en opptur, og begynnelsen på en opptur begynner gjerne på bunnen, sier Bataljonen-sjef Roger Lillebøe-Hansen.

For igjen blir seiersrekka kort. Bodø/Glimt, Sogndal og Vålerenga gir Brann tre strake smeller, målene renner inn og den nyinnkjøpte forsvarssjefen i Vadim Demidov blir skadet på ubestemt tid.

Glorien Norling kom med fra Sverige lyser heller ikke like sterkt lenger. For i Malmø har Norling blitt erstattet av Åge Hareide som har gitt klubben deres beste sesongstart noensinne.

– Samtidig føltes det litt som om forventningene til Norling var for store i Bergen. De hyllet ham helt ukritisk, sier Sydsvenskans sportsleder Max Wiman til Aftenposten.

Juni

– Speler me ikkje betre i dei neste kampane, rykk me ned, seier dagleg leiar Roald Bruun-Hanssen. Han varslar no at det kan komme nye spelarar inn i klubben.

Verden jubler for fotball-VM, og inspirasjonen til samba-fotball behøves i Bergen, for når eliteserien tar VM-pause ligger Brann aller sist i eliteserien.

Ingen hadde forventet at det skulle gå dårlig med Brann, og nå kommer for første gang det vonde spørsmålet:

– Kan Brann bli et nedrykkslag i år?

– Jeg må si at det gjør mer vondt i hjertet når du stiller det spørsmålet nå - for vi ligger i bunnen av tabellen i eliteserien, sier Norling.

Juli

Brann ligger i øyeblikket an til å rykke ned fra eliteserien for første gang siden 1985. Det så ikke ut til å bekymre Rickard Norling på dagens trening - han mener denne sesongens nedtur vil gjøre laget sterkere i fremtiden.

Eliteserien er i gang igjen, og nok en gang blir en seier avløst av flere tap, og etter at også Viking har tatt med seg tre poeng fra Bergen har Brann kun tatt tre poeng på åtte hjemmekamper.

En grell kontrast til fjoråret da Brann var nest best på hjemmebane av samtlige lag i eliteserien.

– Dette gjør oss sterkere, både som kollektiv og individ for individ, det tror jeg faktisk, sa Norling til NRK.

August

Norling ønsker Pedersen velkommen

– Det var som å treffe en ny kjærlighet for første gang. Det var som om vi var på date og så at det var mye som var positivt. Men så skal vi inn i hverdagen også, og da er det virkelig kan blomstre og det er riktig, sa Norling.

Marcus Pedersen har nemlig kommet til Brann som frelser, og debuterte med et drømmemål som ga Brann to strake seire for første gang i sesongen.

– Å sette ballen i krysset, det er det jeg har sagt hele tiden at vi skal gjøre, sa en smørblid Norling til Branns egen hjemmeside.

– Spillerne har tatt fight, etter fight, etter fight, etter fight og fått bare negative resultater, så jeg er glad for at de får betalt, men samtidig er jeg lei meg og skuffet over meg selv og at vi er en slik situasjon, sa han videre og priset seg lykkelig over at det er ti kamper igjen av eliteserien.

September

...Det spøker for Branns liv i eliteserien. I går tapte Bergens fotballstolthet 4-0 for Odd, dermed må det en sterk serieavslutning til for å unngå førstedivisjonsfotball neste år.
Reporter: Arnfinn Fagerli Foto: Christine Kongsvik Redigering: Nuno Duarte

– Hadde det ikke vært for at vi fortsatt har fem kamper igjen... Vi ser ikke slik på det, ler Rikard Norling i et intervju med NRK, og poengterer at de fortsatt er optimister i Brann, til tross for at fem kamper har gått og situasjonen er like dårlig.

Det er de derimot ikke i resten av Bergen.

Bergens Tidene bringer analyktikerne til bordet, og de gir Brann nesten 50 prosent sjanse for å rykke ned.

Til og med Trude Drevland, ordføreren selv, har mistet troen, og skriver på Twitter at hun tror Brann kommer til å rykke ned.

Oktober

Norling om Brann-tap

Det røyner på for Brann, og med to kamper igjen ligger Brann på direkte nedrykksplass.

Til og med metaforene til Rikard Norling begynner å bli slitne når sesongen går mot slutten, noe som tydelig viser seg i intervjuet med NRK over.

Fremtiden til den svensker treneren blir hyppig diskutert, og i Dagbladet konkluderes det med at et Brann-nedrykk bør være nok til å gi Norling sparken.

November

Rikard Norling var tydelig preget etter nedrykket. Han har et ønske om å forklare seg for fansen.

Måneden begynner med en opptur. For andre gang i eliteserien 2014 vinner Rikard Norlings menn to kamper på rad, og de sikrer seg dermed kvalifiseringsplassen.

Der blir det imidlertid et stygt tap for Mjøndalen og Brann rykker ned i 1. divisjon. En liga de ikke hadde spilt i siden den het 2. divisjon.

Illsinte supportere måtte holdes vekk fra Norling etter kampen. En stor kontrast til hyllesten på samme tid i fjor.

– Jeg ville vise at jeg ville snakke... om de anså meg som en de ville snakke med, fortalte han.

Norling blir belønnet med terningkast 1 i Aftenposten,

Allikevel er Norling visstnok fredet av Brann-styret, og til tross for nedrykket kan det dermed se ut som om Norling går inn i sitt andre år som Brann-trener neste uke.

Siste nytt

 • Verdensmester mister trolig OL

  Den slovenske alpinisten Ilka Štuhec har røket korsbåndet og mister trolig OL i Pyeongchang. Štuhec tok i fjor VM-gull i utfor og vant også utforcupen for kvinner.

  Laster Twitter-innhold
 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG

Sendeplan

Kl. Program Kanal