Hopp til innhold

Slik gikk han fra 12 øl om dagen til Tour de France-seier

I dag ble Bradley Wiggins hyllet av en hel sykkelverden for sin overlegne innsats i Tour de France. Men det er bare noen år siden briten var beruset hver eneste dag.

14082116

Bradley Wiggins kysser den gule sammenlagttrøya, som viser at han er vinner av årets Tour de France.

Foto: Pete Goding / Pa Photos

– Jeg var i ferd med å bli en fyllik, skriver Bradley Wiggins i sin egen selvbiografi.

I dag fremstår Team Sky-kapteinen som en fullverdig atlet, og det er vanskelig å ikke la seg imponere av måten han har vunnet årets Tour de France på.

Wiggins og lagkameratene har hatt kontroll hele veien.

Faren var dophandler

Men man skal ikke langt tilbake i tid før hverdagen var helt annerledes for briten.

På midten av 2000-tallet hadde han en periode der han slet med begynnende alkoholproblemer - i likhet med faren, som i tillegg både brukte og solgte dop. Faren forlot ham i ung alder, og døde etter et slagsmål.

I biografien beskriver Wiggins hvordan han selv kunne drikke opp til 12 øl om dagen før kona kom hjem fra jobb.

– På den tiden tenkte jeg at jeg hadde det gøy. Men når jeg ser tilbake, skjønner jeg hvilket forferdelig sted jeg var på, sier han til The Telegraph.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ekteparet Wiggins

Wiggins gir kona Catherine mye av æren for alt han har oppnådd. - Hun holder meg i tøylene, sier han.

Foto: Rebecca Naden / Pa Photos

Syklet og drakk om hverandre

Wiggins hadde vunnet OL-gull i 2004, og prøvde til en viss grad å opprettholde sykkelkarriéren samtidig som han drakk tett. I denne perioden syklet han for Credit Agricole, og senere Cofidis.

– Jeg reiste til sykkelritt og hadde gjerne noen timer å vente på flyplassen. Da satt jeg meg i en bar og drakk, forteller han.

TDF2007-CYCLING-COFIDIS-WIGGINS

Barnas navn, Isabella og Ben, er tatovert på Wiggins bryst.

Foto: FRANCK FIFE / AFP
Beijing Olympics Cycling Men

Wiggins med OL-gullet han tok i banesykling i 2008. Han vant også i 2004.

Foto: Christophe Ena / AP

Wiggins skriver i biografien at vekkeren kom da han fikk en sønn i 2005. Da drakk han mindre og mindre, men var fortsatt ikke veldig motivert for å sykle.

– Det var bare en jobb for meg.

Først et par år senere begynte ting å snu. Motivasjonen kom tilbake og førte med seg en voldsom treningsiver som til slutt har tatt ham dit han er akkurat i dag.

– Umulig å kombinere

Men hvordan er det egentlig mulig å gå fra 12 øl om dagen til å vinne Tour de France - verdens mest prestisjerike ritt, tre ukers blodslit?

– Vel, han måtte nok trene seg godt opp igjen. Men Wiggins er et bevis på at bare man slutter å drikke så har ikke alkohol noen stor virkning på sikt, vel å merke når man snakker om utholdenhet, sier Jostein Hallén, forsker og professor ved Norges Idrettshøyskole.

Han lar seg likevel imponere av syklisten.

– Når man drikker tett er det rett og slett umulig å være toppidrettsutøver. Alkoholen påvirker absolutt alt, døgnrytmen, energinivået, man blir slapp og er ikke i stand til å trene slik man burde, forklarer han, og legger til:

– Ting tyder på at Wiggins likevel har klart å opprettholde en viss form, i tillegg til at han må ha et stort talent i bunn, sier han.

Trakk seg vekk fra laget

Mads Kaggestad var lagkamerat med Wiggins i Crédit Agricole i 2004/2005, og sier han merket at briten hadde et løssluppent forhold til alkohol. De bodde ofte på rom sammen.

– Jeg tror han drakk mest i perioder. Så hadde han perioder der han var seriøs. Men noen ganger trakk han seg vekk fra laget og satt mye på pub. Det er klart laget ikke var veldig fornøyd med det, sier han.

Wiggins ga seg også etter én sesong for dette laget. Kaggestad mener den virkelige snuoperasjonen skjedde da han kom til Garmin i 2009.

– Da fikk han mennesker rundt seg som tok tak i ham og ga ham tro på seg selv. Han var nødt å bli fortalt at han faktisk kunne vinne noe. Bradley var annerledes før, mye mer usikker.

– Kan ikke ha dårlige perioder nå

Kaggestad sier Wiggins alltid har hatt det som skal til for å vinne Tour de France.

– Man kan spørre seg hvordan han har klart å snu alt. Jeg mener det er fordi han har hatt et godt treningsgrunnlag som reddet ham i de vanskelige periodene. Han har et stort talent, sier Kaggestad.

Han beskriver sin tidligere lagkamerat som en svært lyttende kamerat, som var nysgjerrig på mye og opptatt av de nære ting.

– Nå er han blitt så god og kommet på et nivå der han ikke kan ha dårlige perioder igjen uten at det gir utslag, mener Kaggestad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

THE NETHERLANDS ITALY GIRO CYCLING

I 2010 begynte man å se konturerne av karrieretoppen som skulle komme. Her blir Wiggins kysset etter å ha vunnet på åpningsdagen av Giro d'Italia, hvor han slo Cadel Evans.

Foto: ALESSANDRO TROVATI / Ap

Takker kona

Farens holdning til rusmidler har gjort Wiggins til en motstander av all doping i idretten, men har ikke noen god forklaring på hvorfor han selv kunne gå i den samme fellen med alkohol.

– Jeg ser tilbake og forstår ikke hvordan det kunne skje, har han uttalt.

32-åringen takker kona for at hun har holdt ham i tøylene siden de møttes for åtte år siden.

– Kona holder meg oppe. Koner er der lenger enn en sportskarriére, sier Wiggins til Mens Health på spørsmål om hva eller hvem han frykter mest å miste i livet sitt.

– Skal aldri tilbake

I dag lever han strikt og nærmest asketisk. Han har gått ned mange kilo de siste årene, og har blant annet kuttet ut gluten fra kostholdet.

– Vi får se hvor lenge han holder ut med en slik livsstil. Kanskje tenker han at han skal gi alt i noen år, før han trekker seg tilbake med familien sin, sier Kaggestad.

Wiggins er i alle fall helt klar på én ting i selvbiografien:

– Jeg skal aldri tilbake dit jeg var da jeg satt på de pubene.

PS! Wiggins blir fraktet rett fra Frankrike til London etter at touren er slutt. Der skal han ladet opp til OL, hvor han blant annet er storfavoritt på tempoen.

Se NRKs sendeskjema fra OL her!

Sportsnyheter

U21 EM-kvalifisering i fotball: Norge - Latvia (7-0)

Solbakken tok ut Bobb – vraket sønnen

Manchester Citys Oscar Bobb (20) skal for første gang vise seg frem på A-landslaget. Markus Solbakken må bli hjemme denne gangen.

Siste nytt

 • Dommerne fra Liverpool-kampen vrakes

  De to VAR-dommerne som feilaktig annullerte en Liverpool-scoring mot Tottenham i helgen, får en pause fra kampene i neste runde, skriver BBC.

  Darren England og hans assistent Dan Cook har måttet tåle hard kritikk etter at de lot være å bryte inn da Luis Diaz feilaktig ble avvinket for offside. VAR-feilen kostet Liverpool et ledermål, og laget endte med å tape 1–2 i en kamp der det også fikk to røde kort.

  Dommerforeningen PGMOL har uttalt at målet burde blitt stående, og at tabben i VAR-rommet var en «betydelig menneskelig feil».

  Verken England eller Cook blir involvert i kommende helgs kamper i Premier League. Det blir derimot hoveddommeren og fjerdedommeren fra den nevnte kampen, Simon Hooper og Michael Oliver.

  BBC skriver at Hooper skal være VAR-dommer i kampen mellom Everton og Bournemouth, mens Oliver blir VAR-dommer i Luton – Tottenham og hoveddommer i toppkampen mellom Arsenal og Manchester City.

  (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • Dette er U21-troppen mot Østerrike og Italia

  U21-landslagstrener i fotball Jan Peder Jalland har tatt ut troppen til kamp mot Østerrike og EM-kvalifiseringskamp mot Italia.

  Keepere: Sander Tangvik (Rosenborg), Magnus Sjøeng (Vålerenga)

  Backer: Leo Fuhr Hjelde (Leeds), Nikolai Hopland (Aalesund), Halvor Rødølen Opsahl (HamKam), Max Williamsen (Kristiansund), Eskil Edh (Lillestrøm), Fredrik Sjøvold (Bodø/Glimt), David Møller Wolfe (AZ Alkmaar), Mathias Løvik (Molde), Frederik Oppegård (PSV Eindhoven).

  Midtbanespillere: Alwande Roaldsøy (Atalanta U23), Isak Hansen-Aarøen (Manchester United), Kristian Malt Arnstad (Anderlecht), Christos Zafeiris (Slavia Praha), Tobias Fjeld Gulliksen (Bodø/Glimt), Odin Thiago Holm (Celtic).

  Spisser: Thelonious Aasgaard (Wigan), Andreas Schjelderup (Benfica), Joel Mvuka (Lorient), Daniel Karlsbakk (Heerenveen), Seedy Jatta (Sturm Graz).

  Norge møter Østerrike 12. oktober og bortekampen mot Italia går 17. oktober.

  (NTB)

  U21 EM-kvalifisering i fotball: Norge - Latvia (7-0)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Australian Open tar grep etter kritikk – får én ekstra dag

  Australian Open skal for første gang starte på en søndag og utvides til 15 dager. Tiltaket gjøres for å unngå tenniskamper som varer hele natten.

  Det opplyser Grand Slam-arrangøren tre og en halv måned før turneringen går i gang. Grepet betyr at åpningsdagen framskyndes med ett døgn og legges til 14. januar.

  – Vi har lyttet til tilbakemeldingene fra spillere og fans, og vi er glade over å kunne gi en løsning på sene kampavslutninger, sier Australian Open-direktør Craig Tiley.

  Han mener den ene ekstradagen vil gi et mer rettferdig oppsett. Nattkampene forsvinner ikke helt, men det blir færre av dem. Håpet er at man unngår oppgjør som strekker seg mot morgentimene.

  I årets utgave spilte veteranen Andy Murray og Thanasi Kokkinakis til klokken 04.05. Etterpå omtalte Murray det som «en farse».

  Australian Open er ikke den første Grand Slam-turneringen til å utvide til 15 dager. Roland-Garros har allerede det antallet, mens Wimbledon og US Open fortsatt holder seg på 14 dager. (NTB)

  Australian Open Djokovic
  Foto: Andrew Brownbill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste