Hopp til innhold

Slik gikk han fra 12 øl om dagen til Tour de France-seier

I dag ble Bradley Wiggins hyllet av en hel sykkelverden for sin overlegne innsats i Tour de France. Men det er bare noen år siden briten var beruset hver eneste dag.

14082116

Bradley Wiggins kysser den gule sammenlagttrøya, som viser at han er vinner av årets Tour de France.

Foto: Pete Goding / Pa Photos

– Jeg var i ferd med å bli en fyllik, skriver Bradley Wiggins i sin egen selvbiografi.

I dag fremstår Team Sky-kapteinen som en fullverdig atlet, og det er vanskelig å ikke la seg imponere av måten han har vunnet årets Tour de France på.

Wiggins og lagkameratene har hatt kontroll hele veien.

Faren var dophandler

Men man skal ikke langt tilbake i tid før hverdagen var helt annerledes for briten.

På midten av 2000-tallet hadde han en periode der han slet med begynnende alkoholproblemer - i likhet med faren, som i tillegg både brukte og solgte dop. Faren forlot ham i ung alder, og døde etter et slagsmål.

I biografien beskriver Wiggins hvordan han selv kunne drikke opp til 12 øl om dagen før kona kom hjem fra jobb.

– På den tiden tenkte jeg at jeg hadde det gøy. Men når jeg ser tilbake, skjønner jeg hvilket forferdelig sted jeg var på, sier han til The Telegraph.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ekteparet Wiggins

Wiggins gir kona Catherine mye av æren for alt han har oppnådd. - Hun holder meg i tøylene, sier han.

Foto: Rebecca Naden / Pa Photos

Syklet og drakk om hverandre

Wiggins hadde vunnet OL-gull i 2004, og prøvde til en viss grad å opprettholde sykkelkarriéren samtidig som han drakk tett. I denne perioden syklet han for Credit Agricole, og senere Cofidis.

– Jeg reiste til sykkelritt og hadde gjerne noen timer å vente på flyplassen. Da satt jeg meg i en bar og drakk, forteller han.

TDF2007-CYCLING-COFIDIS-WIGGINS

Barnas navn, Isabella og Ben, er tatovert på Wiggins bryst.

Foto: FRANCK FIFE / AFP
Beijing Olympics Cycling Men

Wiggins med OL-gullet han tok i banesykling i 2008. Han vant også i 2004.

Foto: Christophe Ena / AP

Wiggins skriver i biografien at vekkeren kom da han fikk en sønn i 2005. Da drakk han mindre og mindre, men var fortsatt ikke veldig motivert for å sykle.

– Det var bare en jobb for meg.

Først et par år senere begynte ting å snu. Motivasjonen kom tilbake og førte med seg en voldsom treningsiver som til slutt har tatt ham dit han er akkurat i dag.

– Umulig å kombinere

Men hvordan er det egentlig mulig å gå fra 12 øl om dagen til å vinne Tour de France - verdens mest prestisjerike ritt, tre ukers blodslit?

– Vel, han måtte nok trene seg godt opp igjen. Men Wiggins er et bevis på at bare man slutter å drikke så har ikke alkohol noen stor virkning på sikt, vel å merke når man snakker om utholdenhet, sier Jostein Hallén, forsker og professor ved Norges Idrettshøyskole.

Han lar seg likevel imponere av syklisten.

– Når man drikker tett er det rett og slett umulig å være toppidrettsutøver. Alkoholen påvirker absolutt alt, døgnrytmen, energinivået, man blir slapp og er ikke i stand til å trene slik man burde, forklarer han, og legger til:

– Ting tyder på at Wiggins likevel har klart å opprettholde en viss form, i tillegg til at han må ha et stort talent i bunn, sier han.

Trakk seg vekk fra laget

Mads Kaggestad var lagkamerat med Wiggins i Crédit Agricole i 2004/2005, og sier han merket at briten hadde et løssluppent forhold til alkohol. De bodde ofte på rom sammen.

– Jeg tror han drakk mest i perioder. Så hadde han perioder der han var seriøs. Men noen ganger trakk han seg vekk fra laget og satt mye på pub. Det er klart laget ikke var veldig fornøyd med det, sier han.

Wiggins ga seg også etter én sesong for dette laget. Kaggestad mener den virkelige snuoperasjonen skjedde da han kom til Garmin i 2009.

– Da fikk han mennesker rundt seg som tok tak i ham og ga ham tro på seg selv. Han var nødt å bli fortalt at han faktisk kunne vinne noe. Bradley var annerledes før, mye mer usikker.

– Kan ikke ha dårlige perioder nå

Kaggestad sier Wiggins alltid har hatt det som skal til for å vinne Tour de France.

– Man kan spørre seg hvordan han har klart å snu alt. Jeg mener det er fordi han har hatt et godt treningsgrunnlag som reddet ham i de vanskelige periodene. Han har et stort talent, sier Kaggestad.

Han beskriver sin tidligere lagkamerat som en svært lyttende kamerat, som var nysgjerrig på mye og opptatt av de nære ting.

– Nå er han blitt så god og kommet på et nivå der han ikke kan ha dårlige perioder igjen uten at det gir utslag, mener Kaggestad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

THE NETHERLANDS ITALY GIRO CYCLING

I 2010 begynte man å se konturerne av karrieretoppen som skulle komme. Her blir Wiggins kysset etter å ha vunnet på åpningsdagen av Giro d'Italia, hvor han slo Cadel Evans.

Foto: ALESSANDRO TROVATI / Ap

Takker kona

Farens holdning til rusmidler har gjort Wiggins til en motstander av all doping i idretten, men har ikke noen god forklaring på hvorfor han selv kunne gå i den samme fellen med alkohol.

– Jeg ser tilbake og forstår ikke hvordan det kunne skje, har han uttalt.

32-åringen takker kona for at hun har holdt ham i tøylene siden de møttes for åtte år siden.

– Kona holder meg oppe. Koner er der lenger enn en sportskarriére, sier Wiggins til Mens Health på spørsmål om hva eller hvem han frykter mest å miste i livet sitt.

– Skal aldri tilbake

I dag lever han strikt og nærmest asketisk. Han har gått ned mange kilo de siste årene, og har blant annet kuttet ut gluten fra kostholdet.

– Vi får se hvor lenge han holder ut med en slik livsstil. Kanskje tenker han at han skal gi alt i noen år, før han trekker seg tilbake med familien sin, sier Kaggestad.

Wiggins er i alle fall helt klar på én ting i selvbiografien:

– Jeg skal aldri tilbake dit jeg var da jeg satt på de pubene.

PS! Wiggins blir fraktet rett fra Frankrike til London etter at touren er slutt. Der skal han ladet opp til OL, hvor han blant annet er storfavoritt på tempoen.

Se NRKs sendeskjema fra OL her!

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal