Hopp til innhold

Fra amatørkontrakt i norsk 2. divisjon til Arsenal-debut: – Det er så stort

Tromsøværingen George Lewis (20) fikk knapt spilletid i norsk 2. divisjon forrige sesong. Tirsdag debuterte han for Arsenal.

George Lewis da han signerte proffkontrakt med TUIL som 17-åring

UNG OG HÅPEFULL: Som 17-åring signerte George Lewis med Tromsdalen IL. Nå lever han profflivet i London.

Foto: TUIL Fotball

Det vakte oppsikt da den unge norske fotballspilleren ble meldt på vei selveste Arsenal i mai i år. 18. august ble kontrakten signert, og allerede tirsdag kveld gikk drømmen i oppfyllelse. George Lewis fikk debuten for Arsenals A-lag i sesongens første treningskamp.

– Det er så stort, rett og slett dritfett. Det er noe jeg kommer til å ta med meg resten av livet, sier Lewis til iTromsø etter kampen.

Det som gjør det hele så spesielt er 20-åringens bakgrunn. Forrige sesong startet han i Tromsdalen, hvor han spilte fire kamper for klubbens reservelag i 4. divisjon. Lewis gikk så videre til 2. divisjonslaget Fram Larvik, hvor han hadde amatørkontrakt, men bare fikk to innhopp.

– Lærer mye

I januar deltok han på en lokal cup i hjembyen Tromsø, for 2. divisjonslaget Fløya. En speider fra Arsenal skal ha fulgt turneringen, og bare en drøy måned senere var vingen på vei til London for prøvespill.

– Da han var på prøvespill synes klubben han var så god at han trente med A-laget de siste tre dagene. Klubben ville signere han allerede etter tre treninger, fortalte agenten Cheikh Diaw til NRK da signeringen ble kjent.

Også denne uka fikk han trene med A-laget, og tirsdag morgen fikk han beskjed om at han var en del av troppen mot MK Dons. Flere av Arsenals stjerner var med, og Lewis fikk sitt innhopp, i 4-1-seieren, etter 86 minutter.

– Det er spennende og jeg lærer mye. Jeg spiller og trener med de beste i verden. Jeg er takknemlig og forhåpentligvis gjør det meg til en bedre fotballspiller, forteller han selv til iTromsø.

– Et filmmanus kunne ikke vært skrevet bedre

Sportsredaktøren i avisa har fulgt den til nå ganske korte karrieren til Lewis.

– At en gutt på 19 år spiller for Fløya i iTromsø-cup i januar og åtte måneder senere spiller for Arsenals a-lag er en så sterk historie at selv ikke et filmmanus kunne vært skrevet bedre. I Tromsø ble han jo vraket som 16-åring. I Tromsdalen spilte han heller ikke for mye, sier Rune Robertsen til NRK.

Laster Twitter-innhold

Lewis, hvis fulle navn er George Lewis Igaba-Ishimwe Maniraguha, er født i Rwanda, men kom til Norge og Tromsø som 4-åring. Fotball var den store interessen, og Arsenal har hele tiden vært favorittlaget. Laget har «Visit Rwanda» som en av sine hovedsponsorer, men Lewis tror ikke det var en av årsakene for overgangen.

– Jeg har fått det med meg litt i media, at folk har skrevet om det. Jeg tenker ikke så mye på det og tar ikke så mye hensyn til det. De har signert meg på grunn av ferdighetene mine, og så er det opp til meg og vise at jeg har de ferdighetene og fortjener å være der, sa han i et lengre intervju med iTromsø da han ble signert.

Likevel ble han overrasket, siden han aldri fikk gjennombruddet hverken i hjembyen eller noe sted i Norge.

– Det er litt rart, men nå er jeg der jeg har drømt om å være hele livet mitt, forteller han i intervjuet.

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

Siste nytt

 • Kristoff involvert i stygg velt

  Flere ryttere ble rammet av velt i Flandern rundt, og med 71 kilometer igjen ble også den norske sykkelprofilen Alexander Kristoff rammet av en stygg velt.

  – Vi blir litt satt ut av alle stygge velt, men det svir litt ekstra når vårt største håp er involvert, sier TV 2s kommentator Christian Paasche.

  Det virket som Kristoff hadde kommet seg på sykkelen igjen, men løpet var naturlig nok ødelagt for nordmannen.

  – Jeg må nok dessverre si at for Alexander Kristoffs del så er det over, sier ekspertkommentator Thor Hushovd.

  Senere ble det bekreftet at han var på sykkelen igjen for å fullføre rittet.

 • Hegerberg-mål i ny storseier for Lyon

  Ada Hegerberg startet på benken, men kom på og noterte seg med scoring i Lyons 7-0-seier over Le Havre søndag.

  Hegerberg ble byttet inn like etter timen spilt og brukte i underkant av sju minutter på å bli blant kampens målscorere.

  Lyon ledet med fire mål da 27-åringen kom på og kampen var allerede langt på vei avgjort. I de første ti minuttene etter nordmannens innhopp scoret den franske serielederen tre ytterligere mål.

  Hegerberg er nylig tilbake etter seks måneder på sidelinjen. I skadecomebacket mot Guingamp forrige helg scoret hun også. Den kampen endte 6-0.

  Lyon leder den franske toppdivisjonen ett poeng foran Paris Saint-Germain.

  775940497
  Foto: JUSTIN TALLIS / AFP
 • Dramatisk velt i Flandern rundt – stjernesyklister rammet

  Det oppstod fullt kaos etter at Bahrain Victorious-rytter Filip Maciejuk kjørte ut på siden i et klissvått gress og mistet balansen.

  Det førte til at han kjørte inn i et stort felt med ryttere, og mange syklister fikk Flandern rundt ødelagt som følge av ulykken.

  Senere ble Maciejuk kastet ut av rittet som følge av manøveren.

  Kommentator Christian Paasche anslår at det må ha vært rundt 40 ryttere som gikk i bakken samtidig.

  – Den var stygg, utbrøt ekspertkommentator Thor Hushovd.

  Flere profiler måtte bryte rittet. Blant dem var Julian Alaphilippe, Peter Sagan og Jasper Stuyven.

  – Den var skummel. Utrolig klønete, sier Hushovd.

  Flere av de som ble rammet av velten var Uno-X-ryttere, blant annet tidligere norgesmester Rasmus Fossum Tiller.

  Endagsrittet går over 273,4 kilometer og strekker seg fra Brugge og avsluttes i Oudenaarde. Rittet pågår fortsatt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste