NRK Meny
Normal

Fra 1946 til 2014: Sjekk den utviklingen

Dette beskriver nok håndballens utvikling best: Den aller første cupfinalen for kvinner endte 1-0.

Utvikling i håndball

Et lite dypdykk i arkivet viser den enorme utviklingen i håndballsporten.

 • Hør og følg EM-finalen mellom Norge og Spania på NRK.no og NRK P1 fra klokken 17.55.

Videoen over viser kontrastene. Håndballen har utviklet seg voldsomt de siste 70 årene.

Fra landskamper utendørs på Bislett stadion like etter krigen, via dunkle gymsaler på 70-tallet til EMs storstue i Budapest.

Tempoet, intensiteten og presisjonen øker bemerkelsesverdig for hvert klipp.

Kontringsrevolusjonen

– Vi har statistikk som viser at for bare 10-15 år siden hadde hvert lag 40-50 ballkontroller per kamp. I dag har lagene dobbelt så mange, sier Kirsten Birkeland i håndballforbundet.

En ballkontroll er hver gang laget har kontroll over ballen, eller sagt med andre ord: Antall angrep.

– Hvert lag har mange flere ballerobringer, og det gir langt flere mål. I semifinalen mot Sverige lå vi på 60 ballkontroller, og scorer på litt under halvparten. Nå går det langt fortere, sier fagrådgiver Tom Morten Svendsen i Norges Håndballforbund.

Løke

FINALEKLARE: Heidi Løke (øverst) og Ida Alstad.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Den kanskje største utviklingen med tanke på kontringsspillet skjedde på starten av 2000-tallet. En regelendring var sentral: Tidligere måtte lagene vente med å ta avkast til alle motspillerne var tilbake på sin banehalvdel, men nå kunne man ta avkast så lenge det skjedde ved midtstreken.

Trege lag ble straffet. Raske lag ble belønnet.

– Norge startet en revolusjon da vi utviklet kontringshåndballen vår på 2000-tallet. Nå har de andre nasjonene kommet etter, sier Birkeland.

Fra 1-0 til målfest

Danmark var på mange måter en foregangsnasjon. De første dokumenterte kampene ble spilt i Randers på starten av 1900-tallet. Holger Nielsen, som også fektet under OL-fødselen i Athen i 1896, er kjent for å nedtegne de første håndballreglene i 1906.

Norges Håndballforbund ble stiftet 31 år senere, og i 1938 vant Nordstrand NM for kvinner med 1-0-seier over Bækkelaget, ifølge håndballforbundet.

De grunnleggende reglene og vilkårene har stort sett vært de samme. Banen, for eksempel, har hele tiden vært 40 x 20 meter.

Bortsett fra den generelle utviklingen av sko og utstyr, peker Svendsen på ett viktig tilskudd i moderne håndball: Klisteret.

– Det gir bedre teknikk. Hvis ikke Heidi Løke hadde hatt klister, ville hun aldri ha fått tak i ballen så ofte, eller i de posisjonene, som hun gjør, sier Svendsen.

 • Hør og følg EM-finalen mellom Norge og Spania på NRK.no og NRK P1 fra klokken 17.55.

Siste nytt

 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
 • Seier for Tromsø

  Tromsø slo byrivalen Tromsdalen 2–0 i en treningskamp mandag ettermiddag. Tromsøs kamp mot Strømsgodset ble avlyst grunnet snøvær søndag, men mandag var det gode spilleforhold på Alfheim.

  Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga scoret for TIL.

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Odd BK.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal