NRK Meny
Normal

Franske Fourcade har fått trene gratis på det norske toppidrettssenteret

HOLMENKOLLEN (NRK): Til tross for at han ikke har norsk pass har Martin Fourcade fått trene gratis på Olympiatoppen denne sommeren.

Martin Fourcade trener gratis i Norge som følge av et samarbeid med Olympiatoppen.

Franskmannen har vært i Norge denne sommeren for å få nye impulser - og for å trene i neste års VM-løyper i Holmenkollen.

Og det har ingenting å si om han er nordmennenes argeste konkurrent. Martin Fourcade har fått gratis trening på toppidrettssenteret denne sommeren.

– Jeg kikket ikke på de norske utøverne, forsikrer franskmannen med et lurt smil.

– Det skulle bare mangle

Men det er ikke alle forunt å få trene gratis på toppidrettssenteret. For norske utøvere er det kun de med Olympiatoppen-stipend som får gratis tilgangt. Alle andre må betale, også norske utøvere som satser for fullt.

– Det er en vurdering hvem som skal trene der. Vi har lagt listen på at du må ha Olympiatoppen-stipend for å trene gratis, sier fagsjef på Olympiatoppen, Else-Marthe Sørlie Lybekk.

Selv om han ikke er norsk har han altså fått gratis tilgang. Olympiatoppen vurderer hvert lignende tilfelle for seg - i dialog med landslagstrenerne for de respektive idrettene.

– Det er en del av vår filosofi å utveksle kunnskap på tvers av idretter og landegrenser. Uttøvere som er gode beriker vårt miljø og kan gjøre de norske bedre også, sier Else-Marthe Sørlie Lybekk, fagsjef på Olympiatoppen.

Idrettssjefen i skiskytterforbundet, Morten Aa Djupvik, var selv med på å legge tilrette for at avtalen mellom Fourcade og toppidrettssenteret skulle gå i orden.

– At Fourcade fikk trene på Olympiatoppen de ukene han bodde i Oslo skulle bare mangle. Å lære av hverandre er den beste måten å utvikle idretten videre på, sier Djupvik.

Fourcade i Holmenkollen

HOLMENKOLLEN: Martin Fourcade har fått trent som en nordmann de siste ukene. Her trener han i VM-løypene i Holmenkollen.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Fått prøve seg som nordmann

Martin Fourcade har vært i Oslo fra midten av juni. Han tok selv kontakt med det norske skiskytterforbundet og spurte om de hadde noen tips til hvor han kunne trene.

– Det er ikke noen hemmeligheter mellom oss utøverne. Vi trener på vår egen måte. Selvsagt har jeg blitt inspirert av de norske, men jeg håper også at jeg har motivert dem, sier Fourcade.

Tirsdag drar Fourcade til Sirdal for å møte det franske landslaget. Deretter går turen til Frankrike, før Fourcade kommer tilbake til Oslo i november for å trene frem til sesongstart.

– Jeg har oppdaget områdene i Sørkedalen og Maridalen. Jeg har virkelig levd som en norsk uttøver, sier Fourcade til NRK.

Dette er riktignok ikke første gang at utenlandske utøvere har fått trene på Olympiatoppen. Charlotte Kalla fikk samme oppfølging da hun trente en uke med Marit Bjørgen i fjor. Det samme gjorde det franske landslaget i håndball da de var på treningsleir i Norge før OL i London i 2012.

Siste nytt

 • – Flaut, sa Zucca

  Mats Zuccarello scora på straffe, men New York Rangers tapte likevel 1-2 etter straffer for Dallas. – Det er pinleg å spele to periodar utan å vinne ein einaste nærkamp, seier Zuccarello til NTB.

  Rangers fekk si utlikning fire minutt før full tid. – Vi fekk det poenget vi fortente minst sidan eg kom hit, seier Zucca.

  Mats Zuccarello
  Foto: Bill Kostroun / AP
 • Ingen Stina Nilsson i Toblach

  En forkjølet Stina Nilsson deltar ikke i de to verdenscuprennene i langrenn i Toblach til helgen.

  Nilsson vant sprinten i Davos sist lørdag. I søndagens 10 kilometer i fri teknikk endte hun på 31.-plass.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Ødegaard ute med brudd i foten

  Martin Ødegaard vil ikke spille mer for nederlandske Heerenveen før jul. 18-åringen har pådratt seg et brudd i foten. Det bekrefter pappa Hans Erik Ødegaard til Aftenposten mandag.

  – Det er et brudd oppe på den ene vristen, sier Ødegaard til avisen.

  Martin Ødegaard går dermed glipp av de siste tre seriekampene før julepausen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal