NRK Meny
Normal

Franske Fourcade har fått trene gratis på det norske toppidrettssenteret

HOLMENKOLLEN (NRK): Til tross for at han ikke har norsk pass har Martin Fourcade fått trene gratis på Olympiatoppen denne sommeren.

Martin Fourcade trener gratis i Norge som følge av et samarbeid med Olympiatoppen.

Franskmannen har vært i Norge denne sommeren for å få nye impulser - og for å trene i neste års VM-løyper i Holmenkollen.

Og det har ingenting å si om han er nordmennenes argeste konkurrent. Martin Fourcade har fått gratis trening på toppidrettssenteret denne sommeren.

– Jeg kikket ikke på de norske utøverne, forsikrer franskmannen med et lurt smil.

– Det skulle bare mangle

Men det er ikke alle forunt å få trene gratis på toppidrettssenteret. For norske utøvere er det kun de med Olympiatoppen-stipend som får gratis tilgangt. Alle andre må betale, også norske utøvere som satser for fullt.

– Det er en vurdering hvem som skal trene der. Vi har lagt listen på at du må ha Olympiatoppen-stipend for å trene gratis, sier fagsjef på Olympiatoppen, Else-Marthe Sørlie Lybekk.

Selv om han ikke er norsk har han altså fått gratis tilgang. Olympiatoppen vurderer hvert lignende tilfelle for seg - i dialog med landslagstrenerne for de respektive idrettene.

– Det er en del av vår filosofi å utveksle kunnskap på tvers av idretter og landegrenser. Uttøvere som er gode beriker vårt miljø og kan gjøre de norske bedre også, sier Else-Marthe Sørlie Lybekk, fagsjef på Olympiatoppen.

Idrettssjefen i skiskytterforbundet, Morten Aa Djupvik, var selv med på å legge tilrette for at avtalen mellom Fourcade og toppidrettssenteret skulle gå i orden.

– At Fourcade fikk trene på Olympiatoppen de ukene han bodde i Oslo skulle bare mangle. Å lære av hverandre er den beste måten å utvikle idretten videre på, sier Djupvik.

Fourcade i Holmenkollen

HOLMENKOLLEN: Martin Fourcade har fått trent som en nordmann de siste ukene. Her trener han i VM-løypene i Holmenkollen.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Fått prøve seg som nordmann

Martin Fourcade har vært i Oslo fra midten av juni. Han tok selv kontakt med det norske skiskytterforbundet og spurte om de hadde noen tips til hvor han kunne trene.

– Det er ikke noen hemmeligheter mellom oss utøverne. Vi trener på vår egen måte. Selvsagt har jeg blitt inspirert av de norske, men jeg håper også at jeg har motivert dem, sier Fourcade.

Tirsdag drar Fourcade til Sirdal for å møte det franske landslaget. Deretter går turen til Frankrike, før Fourcade kommer tilbake til Oslo i november for å trene frem til sesongstart.

– Jeg har oppdaget områdene i Sørkedalen og Maridalen. Jeg har virkelig levd som en norsk uttøver, sier Fourcade til NRK.

Dette er riktignok ikke første gang at utenlandske utøvere har fått trene på Olympiatoppen. Charlotte Kalla fikk samme oppfølging da hun trente en uke med Marit Bjørgen i fjor. Det samme gjorde det franske landslaget i håndball da de var på treningsleir i Norge før OL i London i 2012.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal