Fotballrasismen øker i England: – Noe har gått litt galt der ute

Liverpool-manager Jürgen Klopp vil rasismen i fotballmiljøet til livs og ønsker rasistene utestengt på livstid.

Britain Soccer Premier League

FORDØMMER RASISME: Liverpool-manager Jürgen Klopp.

Foto: Rui Vieira / AP

Utspillet kommer etter at en video med rasistisk innhold rettet mot Liverpools stjernespiller Mohamed Salah dukket opp på nettet.

Salah, som er muslim, ble i opptaket omtalt som en «bomber» i en sang av det som antas å være Chelsea-supportere. Videoen ble tatt opp før europaligakampen mot Slavia Praha tidligere i uken.

Både Chelsea og Liverpool har fordømt videoen og Klopp tar nå til orde for å utestenge disse supporterne fra stadion på livstid - personer Klopp mener ikke har plass i det multikulturelle fotballsamfunnet.

– Vi burde ikke se på dette som en Chelsea-ting eller en Liverpool-ting. Det er et tegn på at noe har gått litt galt der ute, sier han, ifølge The Telegraph.

SOCCER-ENGLAND-LIV-WAT/

Mohamed Salah har blitt utsatt for rasistiske holdninger i fotballmiljøet.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Flere episoder

Episoden med Salah er imidlertid ikke enestående i britisk fotball.

Det er heller ikke første gang den egyptiske spilleren er blitt utsatt for rasisme. I februar ropte en West Ham-supporter kommentarer til spilleren med klart diskriminerende og rasistisk innhold under kamp.

I desember i fjor ble også en Tottenham-supporter bøtelagt for å ha kastet et bananskall foran Pierre-Emerick Aubameyang. Nylig sa Tottenham-spiller Danny Rose at han gleder seg til fotballkarrieren er over slik at han kan slippe å bli utsatt for åpenlys rasisme.

Dette er bare et lite utvalg av episodene i engelsk fotball.

I november kunne Kick It Out, fotballens diskrimineringsorganisasjon, rapportere om en 11 prosents økning i rapporter om diskriminering i engelsk fotball i fjor.

Tallene vil stige

Organisasjonen mottok 520 klager, og ut fra tallene ser man at rasisme har økt med 22 prosent og homofobi med 9 prosent. Ifølge organisasjonen vil tallene bare fortsette å stige, skriver The Guardian.

– All rasisme bunner i at noen tror de er mer verdt og mer verdifulle enn andre. Det er den største misforståelsen i verden der ute, sier Klopp.

– Det gjelder fortsatt bare noen få mennesker, men jo sterkere reaksjonene er fra oss, jo mer vil det bidra til at vi kan unngå slike ting i fremtiden. Hvis du gjør noe sånt, bør du ikke få gå inn på et stadion igjen i løpet av livet, etter mitt synspunkt, kommenterer Liverpool-manageren.

Liverpool møter Chelsea på Anfield søndag i Premier League, noe som kan bli en følelsesladet ettermiddag siden det da skal markeres at det er 30 år siden Hillsborough-tragedien førstkommende mandag.

Siste nytt

 • Chelsea skuffet mot Burnley

  Chelsea greide kun 2-2 hjemme mot Burnley. Chelseas ene poeng gjør at London-klubben nå ligger på fjerdeplass med 67 poeng med tre kamper igjen. Kante og Higuain scoret for Chelsea, Hendrick og Barnes for Burnley.

  APTOPIX Britain Soccer Premier League
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte mandag remis med hvite brikker mot Vishy Anand i Grenke Classic.

  Carlsen står dermed med to seiere og en remis og leder turneringen i Tyskland.

  Verdenseneren har storspilt så langt i år, og har nå 53 partier på rad uten tap.

  Carlsen
  Foto: Anton Vaganov / Reuters
 • Knudtzon-scoring mot gamleklubben

  En grusom gressmatte på Åråsen sørget for et sjansefattig oppgjør mellom Molde og Lillestrøm. Magnus Wolff Eikrem og Erling Knudtzon scoret i MFKs 2-0-seier. Seieren gjør at Molde nå leder Eliteserien med ti poeng, før Viking møter Odd tirsdag.

  molde
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal