Hopp til innhold

Fotballrasismen øker i England: – Noe har gått litt galt der ute

Liverpool-manager Jürgen Klopp vil rasismen i fotballmiljøet til livs og ønsker rasistene utestengt på livstid.

Britain Soccer Premier League

FORDØMMER RASISME: Liverpool-manager Jürgen Klopp.

Foto: Rui Vieira / AP

Utspillet kommer etter at en video med rasistisk innhold rettet mot Liverpools stjernespiller Mohamed Salah dukket opp på nettet.

Salah, som er muslim, ble i opptaket omtalt som en «bomber» i en sang av det som antas å være Chelsea-supportere. Videoen ble tatt opp før europaligakampen mot Slavia Praha tidligere i uken.

Både Chelsea og Liverpool har fordømt videoen og Klopp tar nå til orde for å utestenge disse supporterne fra stadion på livstid - personer Klopp mener ikke har plass i det multikulturelle fotballsamfunnet.

– Vi burde ikke se på dette som en Chelsea-ting eller en Liverpool-ting. Det er et tegn på at noe har gått litt galt der ute, sier han, ifølge The Telegraph.

SOCCER-ENGLAND-LIV-WAT/

Mohamed Salah har blitt utsatt for rasistiske holdninger i fotballmiljøet.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Flere episoder

Episoden med Salah er imidlertid ikke enestående i britisk fotball.

Det er heller ikke første gang den egyptiske spilleren er blitt utsatt for rasisme. I februar ropte en West Ham-supporter kommentarer til spilleren med klart diskriminerende og rasistisk innhold under kamp.

I desember i fjor ble også en Tottenham-supporter bøtelagt for å ha kastet et bananskall foran Pierre-Emerick Aubameyang. Nylig sa Tottenham-spiller Danny Rose at han gleder seg til fotballkarrieren er over slik at han kan slippe å bli utsatt for åpenlys rasisme.

Dette er bare et lite utvalg av episodene i engelsk fotball.

I november kunne Kick It Out, fotballens diskrimineringsorganisasjon, rapportere om en 11 prosents økning i rapporter om diskriminering i engelsk fotball i fjor.

Tallene vil stige

Organisasjonen mottok 520 klager, og ut fra tallene ser man at rasisme har økt med 22 prosent og homofobi med 9 prosent. Ifølge organisasjonen vil tallene bare fortsette å stige, skriver The Guardian.

– All rasisme bunner i at noen tror de er mer verdt og mer verdifulle enn andre. Det er den største misforståelsen i verden der ute, sier Klopp.

– Det gjelder fortsatt bare noen få mennesker, men jo sterkere reaksjonene er fra oss, jo mer vil det bidra til at vi kan unngå slike ting i fremtiden. Hvis du gjør noe sånt, bør du ikke få gå inn på et stadion igjen i løpet av livet, etter mitt synspunkt, kommenterer Liverpool-manageren.

Liverpool møter Chelsea på Anfield søndag i Premier League, noe som kan bli en følelsesladet ettermiddag siden det da skal markeres at det er 30 år siden Hillsborough-tragedien førstkommende mandag.

Siste nytt

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP
  • Fiasko for Hamilton – røk rett ut i Kina-kvalifisering

    Den britiske superstjernen Lewis Hamilton får et blytungt utgangspunkt i søndagens Formel 1-løp i Shanghai etter å ha endt tredje sist i lørdagens kvalifisering.

    Mercedes-føreren fikk kjempeproblemer allerede i den første av tre kvalifiseringsrunder og klarte ikke ta seg videre til omgang to. Til slutt hadde han bare to førere bak seg.

    Hamilton forsøkte å sette en rask rundetid på tampen av åpningsomgangen, men gjorde en stor feil og tapte mye tid. Dermed måtte han slukøret sette kursen for paddocken.

    – Er dette årets dårligste kvalifisering for Hamilton? Det må jo være det? Sa Viaplay-ekspert Henning Isdal.

    – Vi ser at Toto Wolff er sur, supplerte kommentator Atle Gulbrandsen med henvisning til Mercedes-teamsjefen.

    Hamilton selv beklaget egen kjøring over teamradioen.

    (NTB)

  • Opprykk til A-VM for paralandslaget

    Fredag kveld sikret Norges paralandslag i hockey opprykk til A-VM etter å ha knust Sverige 3-0.

    Lørdag har Norge mulighet til å sikre gull i B-VM når de møter Tyskland til finale. Kampen spilles i Skien Fritidspark.

Sendeplan

Kl. Program Kanal