Fotballrasismen øker i England: – Noe har gått litt galt der ute

Liverpool-manager Jürgen Klopp vil rasismen i fotballmiljøet til livs og ønsker rasistene utestengt på livstid.

Britain Soccer Premier League

FORDØMMER RASISME: Liverpool-manager Jürgen Klopp.

Foto: Rui Vieira / AP

Utspillet kommer etter at en video med rasistisk innhold rettet mot Liverpools stjernespiller Mohamed Salah dukket opp på nettet.

Salah, som er muslim, ble i opptaket omtalt som en «bomber» i en sang av det som antas å være Chelsea-supportere. Videoen ble tatt opp før europaligakampen mot Slavia Praha tidligere i uken.

Både Chelsea og Liverpool har fordømt videoen og Klopp tar nå til orde for å utestenge disse supporterne fra stadion på livstid - personer Klopp mener ikke har plass i det multikulturelle fotballsamfunnet.

– Vi burde ikke se på dette som en Chelsea-ting eller en Liverpool-ting. Det er et tegn på at noe har gått litt galt der ute, sier han, ifølge The Telegraph.

SOCCER-ENGLAND-LIV-WAT/

Mohamed Salah har blitt utsatt for rasistiske holdninger i fotballmiljøet.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Flere episoder

Episoden med Salah er imidlertid ikke enestående i britisk fotball.

Det er heller ikke første gang den egyptiske spilleren er blitt utsatt for rasisme. I februar ropte en West Ham-supporter kommentarer til spilleren med klart diskriminerende og rasistisk innhold under kamp.

I desember i fjor ble også en Tottenham-supporter bøtelagt for å ha kastet et bananskall foran Pierre-Emerick Aubameyang. Nylig sa Tottenham-spiller Danny Rose at han gleder seg til fotballkarrieren er over slik at han kan slippe å bli utsatt for åpenlys rasisme.

Dette er bare et lite utvalg av episodene i engelsk fotball.

I november kunne Kick It Out, fotballens diskrimineringsorganisasjon, rapportere om en 11 prosents økning i rapporter om diskriminering i engelsk fotball i fjor.

Tallene vil stige

Organisasjonen mottok 520 klager, og ut fra tallene ser man at rasisme har økt med 22 prosent og homofobi med 9 prosent. Ifølge organisasjonen vil tallene bare fortsette å stige, skriver The Guardian.

– All rasisme bunner i at noen tror de er mer verdt og mer verdifulle enn andre. Det er den største misforståelsen i verden der ute, sier Klopp.

– Det gjelder fortsatt bare noen få mennesker, men jo sterkere reaksjonene er fra oss, jo mer vil det bidra til at vi kan unngå slike ting i fremtiden. Hvis du gjør noe sånt, bør du ikke få gå inn på et stadion igjen i løpet av livet, etter mitt synspunkt, kommenterer Liverpool-manageren.

Liverpool møter Chelsea på Anfield søndag i Premier League, noe som kan bli en følelsesladet ettermiddag siden det da skal markeres at det er 30 år siden Hillsborough-tragedien førstkommende mandag.

Siste nytt

 • VM-favoritter i trøbbel

  Kroatia og Spania ble sammen med Norge og Danmark nevnt som de største favorittene til å ta VM-gullet i håndball før mesterskapet.

  I går røk Norge på en smell i åpningskampen mot Frankrike, og fredag var det de to andre favorittenes tur til å trøble i sin første kamp.

  Regjerende EM-vinner Spania klarte bare 29–29 mot Brasil i gruppe B. En gruppe hvor en potensiell kvartfinalemotstander for Norge ligger.

  I gruppe C overrasket også Japan med å klare uavgjort mot Kroatia. Også her ble resultatet til slutt 29–29.

  2021 IHF Handball World Championship - Preliminary Round Group B - Spain v Brazil
  Foto: Khaled Elfiqi / Reuters
 • Pochettino koronasmittet

  Paris Saint-Germain-trener Mauricio Pochettino har testet positivt for koronaviruset. Det bekrefter PSG på Twitter.

  Hans assistenter vil lede laget når PSG møter Angers på lørdag.

  Dette skjer bare et par uker etter at Pochettino har fått jobben som Paris-klubbens hovedtrener. Han vant sitt første trofé som trener for bare to dager siden, da PSG slo Marseille i fransk supercup.

  Pochettino.
  Foto: Alain Jocard / AFP
 • Granerud med skuffende kvalik

  Alle nordmenn gjorde jobben da det skulle kvalifiseres til morgendagens lagkonkurranse i Zakopane. Men Halvor Egner Graneruds hopp var unormalt svakt til han å være.

  Han hoppet 117 meter og tok 103 poeng. Det var dårligst av alle norske, og han endte på en 44.-plass. Det betyr at han var kun syv plasser unna å ikke bli kvalfisert til morgendagen.

  Hoppuka 2020 / 2021
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal