Fotballpresidenten snur - vil svare på Høgmo-kritikk lørdag

PRAHA/OSLO (NRK): Fotballpresident Terje Svendsen ønsket først bedre tid til evaluering før han ville kommentere herrelandslaget, men har nå sagt ja til å møte pressen lørdag.

Svendsen

Fotballpresident Terje Svendsen har varslet en grundig evaluering av herrelandslagets prestasjoner.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

VM-kvalifiseringskampen mot Tsjekkia fredag kveld endte med nok et tap og nye spekulasjoner rundt Per-Mathias Høgmos fremtid som norsk landslagssjef.

Fotballpresident Terje Svendsen så først ut til å ikke ville kommentere den etter hvert svært betente situasjonen rundt herrelandslaget.

høgmo

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo før avreise hjem til Norge lørdag morgen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi er alle skuffet etter gårsdagens kamp, men vi ber om forståelse for at evalueringen må gjennomføres før presidenten gir intervjuer om herrelandslaget, skrev kommunikasjonssjef i Norges Fotballforbund, Yngve Haavik, i en sms til NRK lørdag morgen.

Litt senere kom kontrabeskjeden om at Svendsen likevel vil svare på spørsmål når han har kommet seg til Oslo en gang mellom kl. 14 og 15 lørdag.

Laber stemning

På flyplassen i Praha dagen etter tapet var det generelt laber stemning i landslagstroppen før avreise.

Tre kvarter før flyet hjem til Oslo skulle gå, kom Høgmo til gaten på Václav Havel-flyplassen i Praha i følge med sikkerhetssjef Geir Ellefsen. Mediene samlet seg i forventning om å få høre Høgmos tanker om kampen og framtiden, men han avslo å stille opp.

Det har vært fast praksis i mange år at Norges landslagssjef stiller opp for mediene på flyplassen dagen etter en bortekamp. Et par ganger tidligere har Høgmo fraveket dette.

RBK-spiller Pål André Helland var mer snakkesalig, men fortsatt tydelig skuffet over gårsdagen.

– Det er blytungt. Heldigvis for meg og Jonas Svensson har vi en gulerot neste helg (cupfinale med Rosenborg, red.anm). Vi kan ikke dvele med dette her. Det er forferdelig og vi føler oss veldig tomme. Det ser veldig tøft ut, sier han.

Tsjekkia-kampen markerte slutten på landslagsåret 2016. Neste landskamp er ikke før i mars.

– Hvordan var det å forlate landslagsgjengen nå?

– Det var tungt. Det var ikke avslutningen på 2016-sesongen som vi ønsket. Det får vi ikke gjøre noe med. Eneste vi kan gjøre er å prøve å vinne neste kamp. Det er det som må være målet, forteller Helland.

Skal ha grundig evaluering

Allerede etter tapet mot Aserbajdsjan i oktober gikk flere kritikere ut og ba om Høgmos avgang. NFF sendte da til slutt ut en pressemelding om at Høgmo skulle lede landslaget til etter neste kamp, altså gårsdagens møte med Tsjekkia.

Men det ble også understreket at en bredere evaluering ville skje en gang etter denne kampen.

Det er denne evalueringen fotballpresidenten sikter til at han vil få unnagjort før han uttaler seg.

– Forbundsstyret har hele tiden sagt at sagt at de skal ha en evaluering i etterkant av landslagssesongen 2016, skriver Haavik til NRK lørdag.

Høgmo måtte svare på flere spørsmål om sin fremtid som norsk landslagssjef etter kampen fredag kveld.

– Det er ikke tid for den typen refleksjoner. Jeg har kontrakt et år til, det er det jeg holder meg til, svarte Høgmo da.

Sportsnyheter

Svenskene raste mot Weng: – Fryktelig usportslig

På dagen ti år etter Petter Northug ble kalt en «gris» grunnet sin oppførsel på VM-stafetten i Kollen er det Heidi Weng som får høre det av svenskene etter et norsk gull.

Siste nytt

 • Femte strake heimetap

  Liverpool tapte 0-1 for Chelsea på Anfield, det femte strake heimetapet for Liverpool. Mason Mount scora målet tre minutt før pause.

  Liverpool hadde ballen mest, men igjen svikta angrepet. Kampstatistikken seier eitt skot på mål i heile kampen. Chelsea hadde fem.

  Chelsea går opp på fjerdeplass med sigeren etter sin åttande kamp utan tap. Liverpool er nummer sju.

  Mason Mount scorer på mesterlig vis ved å dra seg fri og curle ballen inn i lengste hjørne.
 • Tottenham vant etter selvmål

  Tottenham ble presset av nedrykkstruede Fulham i deler av torsdagens byderby, men et selvmål av Tosin Adarabioyo ga 1-0-seier på bortebane.

  Målet kom etter en flott gjennomført Spurs-kontring i det 19. minutt. Gareth Bale spilte fram Dele Alli fra egen halvdel. Ballen ble spilt ut til Son Heung-min på venstresiden, og på hans innlegg var Alli frampå med en flikk som via Adarabioyo endte i nettet.

  Mourinhos mannskap ble presset av Fulham som skapte flere sjanser gjennom den andre omgangen. Fulham fikk blant annet et mål annullert av VAR etter 62 minutter.+9

  Ti1ti9iJvPs
  Foto: Neil Hall / AP
 • Everton fortsatte seiersrekken

  En sjanserik kamp mellom West Bromwich og Everton endte med 1-0- seier til gjestene fra Merseyside etter ny Richarlison-scoring.

  West Brom skapte sjanser i de første minuttene av begge omgangene, før Everton tok over.

  I det 65. minutt skulle Everton endelig få scoringen sin etter å ha presset på. Et praktfullt innlegg fra Gylfi Sigurdsson fant hodet til Richarlison, som scoret for fjerde kamp på rad i ligaen.

  Joshua King kom inn etter 83 minutter, men kampen bød ikke på noen store sjanser etter nordmannens innhopp, og Everton kunne kontrollere inn sin tredje seier på rad.

  Gzy750VbCPU
  Foto: SHAUN BOTTERILL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal