Hopp til innhold

Fotballdommeren angret først etter å ha stått frem: – «Oi, shit, hva har jeg gjort?»

Debatten har rast etter at Uefa satte en stopper for Tysklands regnbuemarkering i München. I den forbindelse åpner eliteseriedommer Tom Harald Hagen opp om tida etter at han sto frem som homofil i fjor høst.

Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Vålerenga. Tom Harald Hagen

MYE TRYKK: Tom Harald Hagen forteller om et stort trykk i etterkant av da han sto frem som homofil i fjor høst.

Foto: Christoffer Andersen / NTB

– Da jeg kom hjem fra den samtalen med lokalavisa, fikk jeg en sånn «oi shit, hva har jeg gjort, hva skjer i morgen?».

Det sier Tom Harald Hagen i et intervju på P3 Morgen onsdag. Det var i oktober 2020 at den profilerte fotballdommeren ga et intervju med lokalavisa Glåmdalen, der han sto frem som homofil.

Det som ventet ham i etterkant, var han ikke forberedt på.

– Umiddelbart da dette skjedde på mandagen og helt frem til onsdag, var det en følelse av at jeg angret på at jeg hadde gjort det, sier Hagen.

Hør deler av intervjuet med Tom Harald Hagen lenger ned i saken.

Uvant med medietrykket

For tilbakemeldingene lot ikke vente på seg. De var nesten utelukkende positive, men i en så stor skala at det på et tidspunkt ble litt for mye å ta innover seg.

– De første to til tre dagene etterpå var det veldig masete, og mye mer masete enn jeg hadde tenkt. Jeg angret nok på det tidspunktet fordi jeg var sliten av trykket, og fordi jeg ikke er vant til et sånt trykk som en enkel fotballdommer, sier Hagen.

Tom Harald Hagen

KOMMET LANGT: Fotballdommeren mener at Norge har kommet langt i å ufarliggjøre homofili i fotballen og idretten generelt.

Han sto frem dagen etter at han hadde dømt kampen hvor Flamur Kastrati hadde ropt «j**** soper» til Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo.

Kollegaene hans hadde visst om legningen lenge, og Hagen er overbevist om at det ellers i fotballmiljøet var ganske kjent.

– Etter kampen fikk jeg masse meldinger fra kollegaer som sa at det var veldig ironisk at det var nettopp jeg som dømte den kampen, og de at de regnet med at jeg ville ta tak i det, forteller Hagen.

Under et døgn etterpå gjorde han det altså kjent for offentligheten at han er homofil, som den første profilerte fotballpersonligheten i norsk herrefotball.

Uefa satt en stopper for markering

I dag angrer han ikke på at han gjorde det intervjuet med lokalavisa. Hagen snakker engasjert om Ungarns nye lovverk som har skapt stor ståhei i Europa, og som nå også skaper overskrifter i Fotball-Europa.

Lovverket sier at man skal ta avstand fra homofili, og at man ikke skal oppdra unge til å være seg selv. Nylig ville Tyskland vise det motsatte ved å ha en regnbuemarkering på Allianz Arena i München under den siste gruppespillskampen mellom Tyskland og nettopp Ungarn.

Regnbuestadion

MARKERING: Slik skulle Allianz Arena sett ut onsdag kveld, men Uefa nekter Tyskland i å lyse opp arenaen med regnbuefarger.

Foto: Andreas Gebert / Reuters

Markeringen ble altså stoppet av Uefa, som mente at gesten har en politisk kontekst. Etterpå har ikke reaksjonene latt vente på seg fra alle kanter i Europa.

– Det at det har kommet så mange voldsomme reaksjoner på det i etterkant, viser jo bare at åpenheten er i ferd med å bli mye større, mener Hagen.

Dommerne påpeker også at selv om han foreløpig er den eneste fotballprofilen i Norge som har stått frem som homofil, har de kommet langt med å sette søkelyset på åpenheten rundt temaet.

– I Norge synes jeg at alle innenfor fotballen bidrar på en veldig positiv måte med å for eksempel gå foran og bære regnbueflagg på brystet og på kapteinsbind. Det er også viktig at de heterofile stjernene går foran med disse symbolene. Vi må fortsette å ufarliggjøre det, sier Hagen.

Den tidligere fotballspilleren og TV-profilen Mads Hansen reagerer på at Uefa velger å si nei til regnbuebelysning etter press fra den homofiendtlige regjeringen i Ungarn.

Den tidligere fotballspilleren og TV-profilen Mads Hansen har fylt feeden til Ungarns utenriksminister med regnbuer.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal