Fotballdommeren angret først etter å ha stått frem: – «Oi, shit, hva har jeg gjort?»

Debatten har rast etter at Uefa satte en stopper for Tysklands regnbuemarkering i München. I den forbindelse åpner eliteseriedommer Tom Harald Hagen opp om tida etter at han sto frem som homofil i fjor høst.

Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Vålerenga. Tom Harald Hagen

MYE TRYKK: Tom Harald Hagen forteller om et stort trykk i etterkant av da han sto frem som homofil i fjor høst.

Foto: Christoffer Andersen / NTB

– Da jeg kom hjem fra den samtalen med lokalavisa, fikk jeg en sånn «oi shit, hva har jeg gjort, hva skjer i morgen?».

Det sier Tom Harald Hagen i et intervju på P3 Morgen onsdag. Det var i oktober 2020 at den profilerte fotballdommeren ga et intervju med lokalavisa Glåmdalen, der han sto frem som homofil.

Det som ventet ham i etterkant, var han ikke forberedt på.

– Umiddelbart da dette skjedde på mandagen og helt frem til onsdag, var det en følelse av at jeg angret på at jeg hadde gjort det, sier Hagen.

Hør deler av intervjuet med Tom Harald Hagen lenger ned i saken.

Uvant med medietrykket

For tilbakemeldingene lot ikke vente på seg. De var nesten utelukkende positive, men i en så stor skala at det på et tidspunkt ble litt for mye å ta innover seg.

– De første to til tre dagene etterpå var det veldig masete, og mye mer masete enn jeg hadde tenkt. Jeg angret nok på det tidspunktet fordi jeg var sliten av trykket, og fordi jeg ikke er vant til et sånt trykk som en enkel fotballdommer, sier Hagen.

Tom Harald Hagen

KOMMET LANGT: Fotballdommeren mener at Norge har kommet langt i å ufarliggjøre homofili i fotballen og idretten generelt.

Han sto frem dagen etter at han hadde dømt kampen hvor Flamur Kastrati hadde ropt «j**** soper» til Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo.

Kollegaene hans hadde visst om legningen lenge, og Hagen er overbevist om at det ellers i fotballmiljøet var ganske kjent.

– Etter kampen fikk jeg masse meldinger fra kollegaer som sa at det var veldig ironisk at det var nettopp jeg som dømte den kampen, og de at de regnet med at jeg ville ta tak i det, forteller Hagen.

Under et døgn etterpå gjorde han det altså kjent for offentligheten at han er homofil, som den første profilerte fotballpersonligheten i norsk herrefotball.

Uefa satt en stopper for markering

I dag angrer han ikke på at han gjorde det intervjuet med lokalavisa. Hagen snakker engasjert om Ungarns nye lovverk som har skapt stor ståhei i Europa, og som nå også skaper overskrifter i Fotball-Europa.

Lovverket sier at man skal ta avstand fra homofili, og at man ikke skal oppdra unge til å være seg selv. Nylig ville Tyskland vise det motsatte ved å ha en regnbuemarkering på Allianz Arena i München under den siste gruppespillskampen mellom Tyskland og nettopp Ungarn.

Regnbuestadion

MARKERING: Slik skulle Allianz Arena sett ut onsdag kveld, men Uefa nekter Tyskland i å lyse opp arenaen med regnbuefarger.

Foto: Andreas Gebert / Reuters

Markeringen ble altså stoppet av Uefa, som mente at gesten har en politisk kontekst. Etterpå har ikke reaksjonene latt vente på seg fra alle kanter i Europa.

– Det at det har kommet så mange voldsomme reaksjoner på det i etterkant, viser jo bare at åpenheten er i ferd med å bli mye større, mener Hagen.

Dommerne påpeker også at selv om han foreløpig er den eneste fotballprofilen i Norge som har stått frem som homofil, har de kommet langt med å sette søkelyset på åpenheten rundt temaet.

– I Norge synes jeg at alle innenfor fotballen bidrar på en veldig positiv måte med å for eksempel gå foran og bære regnbueflagg på brystet og på kapteinsbind. Det er også viktig at de heterofile stjernene går foran med disse symbolene. Vi må fortsette å ufarliggjøre det, sier Hagen.

Den tidligere fotballspilleren og TV-profilen Mads Hansen reagerer på at Uefa velger å si nei til regnbuebelysning etter press fra den homofiendtlige regjeringen i Ungarn.

Den tidligere fotballspilleren og TV-profilen Mads Hansen har fylt feeden til Ungarns utenriksminister med regnbuer.

Siste nytt

 • Andersen på 3.-plass i Frankrike

  Susanne Andersen spurtet inn til 3.-plass på den 2. og siste etappen av sykkelrittet Kreiz Breizh Elites fredag. Hun fulgte dermed opp 5.-plassen 1. etappe.

  Britiske Anna Henderson tok sin andre strake etappeseier i rittet, mens franske Gladys Verhulst sikret 2.-plassen.

  Norske Ingvild Gåskjenn, som sykler for Coop–Hitec-laget, ble nummer 7 for andre etappe på rad.

  Team Tokyo OL 2020
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • VM-sølv til Fosser

  Orienteringsløper Kasper Fosser tok sølv i U23-VM i Italia. Det var i motbakkeløp at han kun ble slått av spanjolen Daniel Laborda med 13 sekunder.

  Norske Per-Christian ble nest best blant de norske med en 10.-plass.

  Det er ikke mange ukene siden at nevnte Fosser tok VM-gull i orientering. Han har også tatt to VM-sølv tidligere.

  VM-gull til Kasper Fosser i orientering
  Foto: Norges Orienteringsforbund / NTB
 • Klar for tredje strake finale

  Casper Ruud vant semfinalen mot franske Arthur Rinderknech, og er klar for finale i ATP-turneringen i Kitzbühel.

  Dette er hans tredje strake finale i ATP 250-turneringene.

  – Jeg har selvfølgelig begynt å tenke på morgendagen og forsøkt å nullstille. Det er siste kamp på grusen for i år, så jeg håper å avslutte på en god måte. Tre finaler på tre uker er helt utrolig, så jeg skal prøve så godt jeg kan for å vinne i morgen, sier Ruud på pressekonferansen etter kampen.

  I første sett hadde han god kontroll og vant 6-3. Han vant andre sett etter tiebreak, der det endte 9-7.

  Kampen ble utsatt i løpet av dagen, fordi det kom kraftige regnbyger i Østerrike.

  Kampen, som startet litt etter klokken 16, ble stanset klokken 16.30. Ikke før klokken 18.30, om lag to timer etter, kunne kampen gjenopptas.

  I finalen venter Pedro Martinez, som er rangert som nummer 97 i verden.

  Casper Ruud
  Foto: Lukas Huter / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal