NRK Meny
Normal

Zenit åpnet pengebingen for å bli best – nå betaler de prisen

Tidligere russlandsproff Jørgen Jalland er ikke overrasket over problemene i Zenit-garderoben. Han mener dette er prisen russisk fotball må betale i jakten på å bli en av verdens beste ligaer.

Hulk, Witsel og Denisov

Igor Denisov (t.h) er en av de etablerte spillerne i Zenit. Han har kommet med krasse uttalelser om lønningene til nykommerne Hulk og Axel Witsel. Det har resulterte i konflikt i det russiske serielaget.

Foto: Afp/Reuters

Jørgen Jalland

Jørgen Jalland i aksjon for Rubin Kaza i en treninskamp mot Lillestrøm.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
Igor Denisov

Igor Denisov, kaptein for Russland og Zenit-spiller, har gått hardt ut mot spillerlønningene til lagets nye stjerner. Senere har Denisov sagt at det hele ikke handler om penger, men arbeidsmiljøeti klubben og respekten for russiske spillere.

Foto: BAZ RATNER / Reuters
Hulk

Hulks høye lønn har skapt splittelse i Zenit-garderboen. Her er brasilianere i aksjon mot Marcin Komorowski i russisk serie.

Foto: OLGA MALTSEVA / Afp
UEFA

Zenit-direktør Maxim Mitrofanov mener Denisov må endre innstilling om han skal vurderes tilbake på førstelaget. Klubbledelsen kaller Denisovs uttalelser upassende.

Foto: Ibrahim Usta / AP
Axel Witsel

Axel Witsel er også fersk i Zenit-laget. Denisov lurer på om den nye klubbkameraten er så mye bedre enn de andre at han fortjener den høye lønningen.

Foto: REBECCA NADEN / Reuters

– Hva tenkte de på? Er de ikke klar over det gode, gamle russiske ordet «kollektivet»? spør MKs sportsredaktør Alexei Lebedev ifølge Reuters.

Pressen er ikke de eneste som stiller spørsmål. Det koker nemlig i den russiske storklubben Zenit Saint Petersburg.

Klubbens etablerte helter og nykommere med stjernestatus er aktørene. Penger, misnøye og nedsettende ord er ingrendiensene.

Krangler om lønn og prestisje

I september sikret den russiske storklubben Zenit signaturene til brasilianske Hulk og belgiske Axel Witsel. Pengebruken og de gedigne lønnsutbeatlingene til nykomlingene, har ikke falt i god jord hos klubbens etablerte spillere.

– Det brukes mye penger i russisk fotball. De vil opp blant verdens beste ligaer. Problemet er det som skjer i Zenit nå, sier Jørgen Jalland til NRK.no.

– Med store lønnsforskjeller får man snakk i garderoben og en dårlig fungerende spillergruppe, sier den tidligere Rubin Kazan-spilleren Jalland.

Fotballklubber opptrådte ofte som enige utad, men ikke i Zenit. Igor Denisov er en av de som har reagert offentlig.

Midtbanespilleren har stemplet lagets stjernesignering Hulk som en annenrangsspiller, og forstår ikke den høye lønna til brasilianeren.

– Jeg ville skjønte det om vi fikk en spiller som Lionel Messi eller Andres Iniesta, de fortjener antageligvis en hvilken som helst lønn, sier den russiske landslagskapteinen.

– Ja, vi kjøpte noe gode spillere som helt klart vil hjelpe Zenit. Men er de virkelig så mye bedre enn de nåværende spillere at de fortjenere å få tre ganger mer? spør 28-åringen.

Hulk skal ha signert en kontrakt med årslønn på 6,5 millioner euro, nærmere 49 millioner norske kroner, ifølge Reuters. Witsel skal tjene omtrent halvparten.

Splittelse i garderoben

Jalland har tidligere spilt i den russiske ligaen. Han kan forstå reaksjonen fra de etablerte spillerne.

– Men sånn er fotballen. Disse spillerne hadde dratt til bedre ligaer om det ikke var for lønningene de blir lokket med, sier han.

Han mener feilen hos Zenit ligger ved at de har hentet spillere som allerede er etablert på høyt nivå.

– Tidligere har de hentet spillere fra lavere nivåer. Nå har de plukket fra øverste hylle. Da skjer det man ser i Zenit nå, med splittelse i garderoben, sier Jalland.

Vil bruke lokale helter

Klubbeledelsen i Zenit har reagert kraftig på Denisovs uttalelser. De har sendt stjernespilleren ned til resvervelaget.

Zenit-direktør Maxim Mitrofanov trurer med at Denisov blir værende der om han ikke endrer innstilling.

– Den eneste muligheten for Igor i denne situasjonen er å beklage overfor laget, klubben, supporterne og aksjeeierne. Bare da kan muligheten for å returnere til førstelaget bli vurdert, sier han.

– Handler ikke om penger

Søndag kom klubben med en offisiell uttalelse det de kalte Denisovs oppførsel for «upassende». De poengterte også at Denisov har tre år igjen av en kontrakt som gjør ham til en av de best betalte spillerne i Russland.

Etter klubbens reaksjoner har Denisov understreket at konflikten ikke handler om penger.

– Det dette handler om er noe helt annet; arbeidsmiljøet i klubben og respekten som vises til russiske spillere – de som Zenit alltid har stolt på, sier Denisov.

Får kritikk av pressen

Gazprom, klubbens søkkrike sponsor, har måtte tåle kritikk fra russiske sportskommentatorer etter signeringene. Pressen liker ikke at utenlandsstjerner brukes fremfor stjerner fra hjemlandet.

Sportskommentatoren Vasily Utkin gir en viss støtte til Denisov på sin blogg, men mener midtbanespilleren likevel har gått i baret.

– Denisov er ærlig – og han er veldig, veldig dum. Han skjønner ikke at over de siste tre dagene har han ikke gjort annet enn å ødelegge for laget, skriver han ifølge Reuters.

Arbeidsforhold mellom lagkamerater

Selv om russiske klubber er opptatt av å ha lokale og nasjonale spiller på laget, følte Jalland seg godt mottatt i russisk fotball da han spilte der.

– Det var et godt forhold i klubben, men det er annerledes enn i Norge der laget er som en kompisgjeng. Der var det mer som et arbeidsforhold, sier han.

– Hvorfor var det slik?

– Den ene er språket. Ikke alle på laget kunne så godt engelsk, og de som kunne engelsk hadde ikke store kunnskaper om russisk, sier han og fortsetter:

– I tillegg kom vi fra veldig forskjellige kulturer. Det handler mer om å gjøre jobben for laget, og så snakke med noen du forstår etter arbeidstid, sier han.

Usikker på suksess

Jalland er usikker på om russisk fotball vil lykkes i å nå toppen etter den voldsomme pengebruken.

– De har et godt landslag, en god fotballkultur og har hentet mange gode spillere som vil heve nivået. Det som taler imot er klimaet og lang reisevei, mener nordmannen.

Men skal den russiske fotballigaen bli av verdens beste, må pengene på bordet.

– Utenlandske spillere må tilbys høye lønninger, ellers velger de andre ligaer, sier han.

Fotballnyheter