NRK Meny
Normal

Ødegaard kan bli yngste europeer på 108 år

Martin Ødegaard er unik, også i europeisk sammenheng.

Ødegaard

Martin Ødegaard kan bli den yngste landslagseuropeeren på 108 år, og den yngste norske gjennom alle tider.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Jeg er utrolig stolt av å kunne spille med flagget på brystet og representere landet mitt, sa Ødegaard da nyheten ble kjent.

Han kan også være stolt av at han er i ferd med å skape historie. En liste gjengitt på statistikknettstedet rsssf.com, viser frem verdens yngste landslagsdebutanter.

Martin Ødegaard er 15 år og 245 dager i dag, og blir trolig Norges yngste landslagsdebutant gjennom tidene. Men også på verdensnivå vil han markere seg.

På lista over verdens yngste landslagsdebutanter kommer Martin Ødegaard til å gå inn på 31. plass dersom han skulle få spille mot Emiratene neste onsdag.

Med noen unntak domineres lista av landslag utenfor det absolutte toppsjiktet i verden. Det er for eksempel bare to europeere gjennom historien som har debutert raskere på et A-landslag enn Martin Ødegaard kan komme til å gjøre. Det yngste var Samuel Johnston som debutere for Irland i det famøse 0-13-tapet i 1882.

Den andre europeeren som er yngre enn Ødegaard er ungarske József Horváth, som fikk sin debut da Ungarn spilte 1-1 mot Böhmen i 1906. At motstanderlandet ikke eksisterer lenger er vel en god indikasjon på at det er en stund siden.

Altså, dersom Martin Ødegaard debuterer for det norske A-landslaget mot Emiratene blir han den yngste europeeren på et landslag på 108 år.

Den aller yngste landslagsspilleren gjennom alle tider skal være Lucas Knecht, som debuterte for Nord-Marianene da han var 14 år og to dager i 2007. Han fikk dessverre ikke gleden av å vinne i sin første kamp, da laget hans tapte 9-0 mot Guam.

Dersom Martin Ødegaard skulle score mot Emiratene, blir han den sjuende yngste målscoreren gjennom tidene på landslagsnivå.

Se Martin Ødegaard score for Strømsgodset i kampene mot Haugesund og Sandnes Ulf.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.