Wirkola: – «Ivers» er tidenes beste norske spiss

Arne Scheie og Bjørn Wirkola er ikke i tvil: Odd Iversen er en av tidenes beste norske fotballspillere.

Odd Iversen

Bjørn Wirkola mener Odd Iversen var en attraksjon i seg selv på fotballbanen. Her er Iversen i heftig krangel med svenske Ronny Petterson.

Foto: NTB scanpix

Bjørn Wirkola

Bjørn Wirkola spilte sammen med Odd Iversen på 70-tallet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Han var en fantastisk fotballspiller. Og jeg vil påstå at han er den beste spissen Norge noen gang har hatt, sier Bjørn Wirkola, som spilte sammen Iversen på Rosenborg på 70-tallet.

Wirkola har akkurat fått meldingen om at fotball-legenden «Ivers» har gått bort når NRK.no tar kontakt mandag formiddag.

– Veldig trist

– Det er veldig trist at han har gått bort. Men det er klart at han har vært syk og slitt med helsa lenge, sier Wirkola.

For mange føles det som om det var i går at Iversen herjet med motstanderne og scoret mål etter mål – det ene flottere enn det andre.

Wirkola sier at han føler seg heldig som fikk spille sammen med Iversen på Rosenborg. 71-åringen beskriver lagkompisen som et helt angrep alene.

– Odd var helt enorm. Og han var en som virkelig satte fotballen på kartet. Han fikk opp interessen for fotball fordi han scoret et drøss med fantastiske scoringer. Der var han helt ekstrem. Han trakk mange publikummere til tribuene på egenhånd.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Odd Iversen scorer mot Moss i 1977.

SE VIDEO: Her kan du se Odd Iversens fantastiske mål mot Moss i 1977.

Kjapp i replikken

– For meg er Odd Iversen en av de beste norske fotballspillerne noensinne, sier Arne Scheie.

Arne Scheie

Arne Scheie mener Odd Iversen hadde absolutt alt som spiss.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Den pensjonerte NRK-veteranen kjente Ivers svært godt. Han er som resten av Fotball-Norge i sorg etter at dødsbudskapet kom mandag formiddag.

– Dette var en trist melding. Han var en fantastisk spiss som hadde alt – gjennombruddskraft, avslutning, sterk i hodespillet, like god på venstre som på høyre side. Han var en av de aller aller beste, stort mer er det nesten ikke å si, sier Scheie.

Både Wirkola og Scheie trekker frem Odd Iversens humør når de skal beskrive han.

Odd var kjapp replikken. Den legendariske historien er fra da engelske George Curtis ble trener for Rosenborg. Curtis holdt fram ballen og sa «This is a ball». Da svarte Iversen kjapt: «Du må itj gå så fort frem», sier Scheie.

Fotball

Oppsummert

11.00: Uttak av nødlandslaget, som spiller borte mot Østerrike onsdag kveld.

På pressekonferansen: Leif Gunnar Smerud, Pål Bjerketvedt, Lise Klaveness og Gro Tvedt.

 • Cup-erstatning til fotballklubber

  Fotballklubber i 2. divisjon og 3. divisjon får i alt 7,9 millioner kroner fordeler fordi årets fotball-NM måtte avlyses. 89 klubber får utbetalt 88.800 kroner hver fra Kulturdepartementets andre krisepakke til idretten og frivilligheten, ifølge NFF.

 • NFF flytter kamper i Eliteserien

  De siste serierundene i Eliteserien i fotball for menn skal spilles på hverdager, slik at kamper som utsettes på grunn av karantener kan spilles i helgene. Norges Fotballforbund er enig med klubbene om at målet er at serien skal være ferdig før jul.

 • Storbritannia åpner for tilskuere

  Opp til 4000 tilskuere kan få plass på britiske idrettsarenaer fra 2. desember, opplyste statsminister Boris Johnson om mandag, ifølge Sky Sports.

  Hvor mange som får tilgang til å følge idrett fra tribuneplass er avhengig av smittetrykket i det aktuelle området der idrettsarrangementet finner sted. Der smitten er lav, kan så mange som 4.000 personer bli sluppet inn.

  Dermed kan tilskuere snart bli å se på kamper i blant annet Premier League igjen.

  Pappfigurer av Brighton-supportere
  Foto: Glyn Kirk / AP
 • Fotballtopp utestengt av Fifa

  Fifa-visepresident Ahmad Ahmad utestenges fra Det internasjonale fotballforbundet i fem år for blant annet korrupsjon og misbruk av sin posisjon.

  Fifas etiske komité kommer med sin kunngjøring midt i 60 år gamle Ahmads kampanje for å bli gjenvalgt som president i Det afrikanske fotballforbundet (CAF).

  Komiteen er kommet fram til at «Ahmad har brutt sin lojalitetsplikt, tilbudt gaver og andre fordeler, forvaltet penger og misbrukt sin posisjon som CAF-president». (NTB).

  FIFA African President Banned
  Foto: AP