NRK Meny
Normal

Hevder FIFA-topp fikk millioner etter tildelingen av Qatar-VM

FIFAs tidligere visepresident Jack Warner og hans familie skal ha mottatt 12 millioner kroner kun dager etter Qatar ble tildelt VM i 2022.

Warner

MEKTIG: Jack Warner (t.v.) var visepresident i FIFA fra 1997 til 2011. Her møter han fotballikonet David Beckham under et besøk i Trinidad og Tobago i 2010.

Foto: Anthony Harris / Ap

Det skriver den britiske storavisen The Telegraph.

Tildelingen av Qatar-VM i desember 2010 fikk en hel fotballverden til å reagere med vantro. Det tok bare måneder før det ble rettet sterke korrupsjonsanklager mot Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

I 2013 omtalte tidligere FIFA-sjef Guido Tognoni organisasjonen som «en liten mafia» i en stor avsløring av France Football.

Fått tak i e-poster

Nå kommer The Telegraph med nye opplysninger rundt tildelingen.

Avisen har fått tak i e-postkorrespondanser mellom daværende FIFA-visepresident Jack Warner og det qatarske selskapet Kemco.

Her skal det komme frem at Warner fikk overført nesten 12 millioner kroner like etter tildelingen av Qatar-VM. En kollega av Warner skal også ha mottatt nærmere 2,4 millioner kroner.

En del av betalingen skal ha skjedd gjennom selskapet We Buy Houses.

The Telegraph hevder at Warner nå er under etterforskning av FBI, og at det er sønnen som samarbeider med det føderale politiet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ovenfor ser du hvordan Qatar har planlagt stadionene til VM i 2022.

Trakk seg fra alle verv

Ifølge avisen ble Warners selskap Jamad betalt for arbeid utført fra 2005-2010. I et sentralt dokument, som skal være datert 15. desember 2010 (to uker etter tildelingen av VM), skal det hete at «pengene nå kan utbetales til Warner».

Det skal være tidligere ledende FIFA-medlem Mohamed bin Hammam som eier selskapet Kemco. Bin Hammam er fra Qatar.

I 2011 ble bin Hammam og Warner anklaget for ha tilbudt pengegaver til fotballtoppene i Concacaf-nasjonene under en konferanse på Trinidad for å sanke presidentstemmer til bin Hammam.

Warner, som selv er fra Trinidad og Tobago, trakk seg like etterpå fra alle verv i internasjonal fotball. FIFAs etiske komité var overbevist om at Warner hadde vært medskyldig i korrupsjon.

Det skal imidlertid ha vært utfordringer for partene å få utbetalt pengene i 2011 uten å vekke mistanke. Minst én bank i Cayman Islands nektet å overføre pengene, ifølge The Telegraph.

Til slutt ble pengene overført via en bank i New York, og det var slik FBI fattet mistanke, skriver avisen.

Warner ønsker ikke å kommentere anklagene overfor The Telegraph.

– Tenker mer på makt og penger

Den kontroversielle tildelingen av VM i Qatar har lenge vært under lupen til FIFAs uavhengige, etiske komité.

NRK.no møtte komitéleder Mark Pieth høsten 2013 under en konferanse i Aarhus i Danmark, og Pieth var nådeløs med den mektige organisasjonen etter å ha ledet granskingen i tre år.

– Vi er i et område hvor de som jobber i organene ikke tenker på sport, men makt og penger. Jeg var kanskje naiv da jeg startet med dette, men de er veldig ærlige om akkurat det, sa Pieth i høst.

Under konferansen talte også FIFAs kommunikasjonssjef Walter de Gregorio, som innrømmet at Qatar-tildelingen var en tabbe. De har nå flyttet stemmemakten til FIFA-kongressen, hvor det er 209 medlemmer i steden for 24.

Ved siden av korrupsjonsanklagene, har det lenge vært spekulert i om Qatar-VM må flyttes fra sommeren til vinteren på grunn av høye temperaturer.

I januar sa FIFAs generalsekretær Jerome Valcke at flyttingen blir en realitet. Senere trakk FIFA denne kunngjøringen, og det er foreløpig uvisst når verdensmesterskapet skal arrangeres.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.