NRK Meny
Normal

Vurderte å trekke britiske lag fra fotball-VM

Den britiske sportsministeren ønsket å trekke Storbritannias tre lag fra fotball-VM i 1982 på grunn av Argentinas invasjon av Falklandsøyene det året.

Bryan Robson

Bryan Robson i duell med den franske keeper Jean-Luc Ettori i Englands åpningskamp i Spania-VM. Hadde den britiske sportsministeren fått det som den ville, hadde ikke denne kampen blitt spilt

Foto: Scanpix / AFP

Det var statsminister Margaret Thatchers frykt for at dette skulle bli oppfattet som en propagandaseier for Argentina, som var årsaken til at dette ikke ble gjennomført.

Dette går fram av tidligere hemmeligstemplede dokumenter som ble frigitt i dag .

Ingen idrettslig kontakt

Bar få dager etter at Argentina invaderte de britiskeide øyene langt sør i Atlanterhavet 2. april 1982, sendte sportsminister Neil Macfarland ut et direktiv om at all idrettslig kontakt med Argentina skulle opphøre.

"Jeg ønsker ingen sportslig kontakt med Argentina verken på administrativt eller sportslig nivå på britisk eller argentinsk jord", skrev ministeren. I et brev til statsministeren i begynnelsen av mai meldte han også om stadig større tvil om det var rett av de britiske lagene å delta i fotball-VM i Spania.

Både England, Skottland og Nord-Irland var kvalifisert til VM, som åpnet 13. juni. For Englands del var det første gang på 20 år de hadde klart å komme til VM gjennom en kvalifisering. Og for første gang siden 1958 skulle så mange som tre av de britiske lagene delta i VM.

– Ikke tilrådelig å delta

Falklandskrigen

Fra Falklandskrigen våren og forsommeren 1982. Den var fortsett i gang da VM åpnet

Foto: Martin Cleaver / AP

Han viste til at på det tidspunkt hadde tapene av britiske soldaters liv i kampene gjort et så sterkt inntrykk både på spillere og ledere at det ikke var tilrådelig å sende dem til en turnering der også Argentina skulle delta, og der de britiske lagene kunne risikere å møte argentinerne.

– Inntil for en uke siden mente jeg at det burde være opp til fotballens egne organer å avgjøre om våre lag skal delta. Men nå er jeg i tvil om dette, skrev Macfarland til Thatcher.

FIFA hadde på det tidspunkt gjort det klart at de ikke ville blande politikken inn i fotballen ved å utestenge Argentina, selv om FN hadde lagt skylden for konflikten på dem ved å be dem trekke seg ut av Falklandsøyene.

Slapp å møte Argentina

Derfor sa Thatcher – via sin kabinettssekretær – at om britene trakk seg, ville det ikke sette noe som helst press på Argentina, men tvert imot gi Argentina en altfor god "anledning til å innkassere en propagandagevinst".

Dermed deltok de tre britiske lagene i VM. Heldigvis – for alle parter – ble det ikke noe møte mellom noen av dem og Argentina.

Først 14. juni, dagen etter VMs åpningskamp, ble Falklandskrigen offisielt avsluttet. Da hadde britene kastet ut Argentina og igjen plantet det britiske flagget på øyene.

I august samme år ble også forbudet mot at britiske utøvere skulle konkurrere i Argentina eller at argentinere skulle konkurrere i Storbritannia, opphevet.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.