NRK Meny
Normal

Dette er VMs største skuffelse og overraskelse

Cristiano Ronaldo skuffet i VM, og i stedet var det 22 år gamle James Rodriguez som vant fotballpublikummets hjerter. NRKs eksperter mener Ronaldo er VMs største skuffelse, mens Rodriguez er den største positive overraskelsen.

Ronaldo og Rodriguez

Cristiano Ronaldo blir av mange av NRKs eksperter regnet som VMs største skuffelse, mens James Rodriguez er den største positive overraskelsen.

Foto: Reuters / AFP

Cristiano Ronaldo, vinner av gullballen, vinner av mesterligaen og generelt ansett som kanskje verdens beste fotballspiller, var en skygge av seg selv i VM.

Han klarte aldri å gjøre det helt store for Portugal, som røk ut etter gruppespillet.

Det er grunnen til at de fleste av NRKs eksperter mener han må finne seg i å bli kalt VMs største skuffelse.

– Han var en dårlig kaptein og en dårlig leder, han hadde sikkert mye ambisjoner, men da laget spilte dårlig framsto han som sutrete og spilte ikke særlig bra han heller, sier Tom Nordlie.

Han får støtte av NRKs ekspert Arne Erlandsen.

– Han presterte dårlig, som kaptein gikk han mest rundt og var sur og lei, og var tydelig en spiller som ikke var i form, oppsummerer Erlandsen.

Også Lise Klaveness er kritisk til hvodan Ronaldo framsto på banen.

– I alle kampene, og særlig i Portugals kamp mot USA, gikk Ronaldo rundt og demonstrerte hvor misfornøyd han til enhver tid var med sine medspillere, ved å riste på hodet, slå oppgitt ut armene eller stirre tomt ut i luften. Ingenting trekker mer energi ut av en spillergruppe og denne atferden var pinlig og langt under hva man kan forvente av en verdensklassespiller som Ronaldo, sier Klaveness.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Cristiano Ronaldo hadde et skuffende mesterskap. Se noen av hans mindre heldige involveringer her.

– Laget fungerte ikke

Ronaldo ble for første gang siden Manchester United-dagene kåret til verdens beste spiller i år. Portugiseren ser ut til å bli bedre for hvert år som går, og hadde en fantastisk sesong for Real Madrid. Men så kom VM.

Allerede i deres første kamp ble Portugal fullstendig ydmyket av Tyskland med 4-0-tap. Uavgjort mot USA i neste kamp gjorde utgangspunktet mot Ghana neste umulig, og det hjalp det lite at portugiserne vant siste kamp.

– Han var på et lag som ikke fungerte. Det er to typer ledere, de som leder verbalt og de som leder gjennom atferd og det du gjør på banen. I Real Madrid er han en leder på begge de måtene, men i VM gikk han rundt med et dårlig kroppspråk og alle de andre var liksom ikke gode nok for ham, sier Tom Nordlie.

Drivkraften

En som derimot fikk det aller meste til å stemme i VM, er Colombias James Rodriguez. Han ligger foreløpig alene på topp på toppscorerlista med seks mål, og førte et Colombia som manglet sin aller største stjerne, Radamel Falcao, til kvartfinalen.

Arne Erlandsen mener Rodrigues er VMs største positive overraskelse.

– Han ligger an til å bli toppscorer, samtidig som han spilte veldig bra og viste seg fram i flere kamper. Også da de ble slått mot Brasil var han god, så det var ikke tilfeldig at han briljerte i de kampene Colombia vant. Han er jo ikke noen ukjent spiller, han tjener 50 millioner i året og spiller i en stor klubb, men for folk flest og for meg var han en positiv overraskelse.

Artikkelen fortsetter under videoen.

James Rodriguez er VMs toppscorer og er av mange regnet som turneringens beste spiller.

Stort potensiale

NRK-ekspert Karl-Petter Løken har også latt seg imponere av den unge colombianeren.

– Han har vært utrolig god som drivkraft på Colombias midtbane, og han har i tillegg vist at han er svært målfarlig. Han er også svært ung fortsatt, og selv om noen sikkert kjenner til ham fra før, har de aldri sett ham på dette nivået før, sier Løken.

Han tror Rodriguez har en stor framtid foran seg.

– Han har potensiale til å bli en av verdens aller beste spillere.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.