Kjempesprekk for Brasil-VMs dyreste stadion - koster 5,5 millarder

Korrupsjon får skylden for at stadionbyggingen til Brasil-VM nå er oppe i over 26 milliarder kroner. Pengebruken er verst i hovedstaden Brasilia - som ikke en gang har lag i toppdivisjonen.

Mane Garrincha National Stadium

Demonstranter går vekk fra tåregassen politiet sendte mot dem under demonstrasjoner utenfor Mane Garrincha National Stadium i Brasilia i juni i fjor. Stadion er den dyreste i VM, og den nest dyreste som noen gang er bygget i verden.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

AC Milan's Kaka

AC Milan-proff Kaká var skuffet da han nylig ikke ble funnet god nok til Brasils VM-tropp. 32-åringen sier han også er skuffet over investeringene som er gjort av VM-arrangøren i hjemlandet.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

Her ser du verdens nest dyreste fotballstadion, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mane Garrincha National Stadium ligger i Brasils hovedstaden Brasilia - selv om byen ikke har noe storlag. Faktisk har de ingen lag med i toppdivisjonen overhodet.

Likevel får byen en fotballstadion til over 5,5 millarder kroner. Bare Nye Wembley stadion i fotballgale London kostet mer å bygge.

Mane Garrincha National Stadium skal brukes under fotball-VM om halvannen måned og omtales av kritiske røster som bildet på hodeløs pengebruk og dårlig ledelse.

Denne uken la revisorer fra regjeringen frem ferske tall som viser at Brasilias storstue sprenger VM-budsjettet. Utgiftene til byggingen skal ifølge AP ha tredoblet seg å nå altså være på godt over fem milliarder.

1,7 millarder av prosjektkronene skal i tillegg kunne knyttes til prisfiksing, ifølge revisorene som sier de bare har gått gjennom én tredjedel av prosjektet.

(Les videre under bildet.)

Mane Garrincha National Stadium i Brasilia

Slik ser verdens nest dyreste fotballstadion ut - Mane Garrincha National Stadium i Brasilia. I likhet med byene Manaus, Natal og Curitiba har ikke Brasilia et topplag som kommer til å bruke sin nye VM-stadions fulle kapasitet etter mesterskapet.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

– Alt er undersøkt

Brasils idrettsminister hevder på sin side at dette ikke stemmer.

– Det er ingenting som ikke er undersøkt. Det er heller ingen risiko for at det finnes mislighold som det ikke har vært mulig å gjennomgå og straffe, sier minister Aldo Rebelo til AP.

Misfornøyd Kaká

Prislappen på Brasils 12 VM-stadioner skal nå være på over svimlende 26 millarder kroner. Det er nesten fire ganger mer enn estimatet Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) la frem få dager før Brasil ble tildelt mesterskapet i 2007.

Blant dem som har uttrykt sin misnøye med den massive pengebruken er den brasilianske fotballstjernen Kaká.

– Brasil har ikke brukt disse pengene på en klok måte. Investeringene vil ikke gagne det brasilianske folket i fremtiden, sa han til den italienske tv-kanalen RAI i helgen.

Kaká kom ikke med i Brasils VM-tropp.

Aldo Rebelo and Governor of Amazonas state, Aziz

Brasils idrettsminister Aldo Rebelo avviser påstadene om korrupsjon. Her inspiserer han Arena Amazonia - en av stadionene som skal brukes under sommerens fotball-VM.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

Økte donasjoner

Etter hvert som pengebruken har økt i stadig raskere tempo har flere pekt på de tette forbindelsene mellom VM-prosjektet og politikerne i landet.

Data fra rettsvesenet i Brasil skal angivelig vise en stor økning av økonomiske donasjoner fra selskaper involert i VM-prosjekter til den politiske eliten i landet.

Ved forrige valg skal for eksempel hovedselskapet bak byggingen av Mane Garrincha National Stadium ha mangedoblet sine donasjoner.

Bukken og havresekken

Den økonomiske linken mellom byggeselskapene og politikere har satt fart på mistanken blant brasilianere om at store deler av VM-prosjektet er tilgriset av korrupsjon.

Dessuten stiller mange seg nå spørsmålet om hvordan politikere som selv angivelig tjener på byggingen kan være pålitelige kontrollører av millardkontrakter inngått i VM-prosjektet.

– Vi tar dette med ro og vet at ting blir overvåket og er under kontroll, forsikrer idrettsminister Rebelo på sin side.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Selnæs utlånt til konkurrent

  Ole Selnæs (26) blir lånte ut frå Shenzhen til Hebei i den kinesiske superligaen ut sesongen 2021.

  Titan Sports Plus skriv at Shenzhen har fylt utanlandskvoten etter å ha signert tre nye spelarar, og at Shenzhen-trenar Jordi Cruyff dermed ikkje lenger har bruk for nordmannen.

  Selnæs har vore tilknytt Shenzhen sidan 2019.

  Pressetreff med fotballandslaget
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Godsets nye trener: – Klovneklubb

  Strømsgodsets nye trenerduo Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen møtte i dag pressen utenfor Marienlyst. «BP» Ingebretsen var ærlig på at den siste uka har vært utfordrende for alle med hjertet i Drammen.

  – Det har ikke vært noen god situasjon. Jeg har ikke vært direkte involvert, men for meg, sett utenfra så er Strømsgodset nå en klovneklubb. Så det er det vi må ta tak i nå. Samle spillerne som vi sier. Vi starter med dette i dag. Hva hver enkelt spiller kan bidra med. Nå må vi stå sammen, alle sammen, sier han til NRK.

  Wibe-Lund var assistenttrener under Henrik Pedersen, mens Ingebrigtsen er tidligere hovedtrener i klubben.

  Wibe-Lund sier at han tok jobben på én betingelse: At «BP» også sa ja. Nå ser han framover.

  – Første pri er å bygge det opp igjen. For meg hadde det vært veldig vanskelig å tro på dette uten å ha med de folka som jeg vet har kapasiteten og det riktige verktøyet til å begynne den prosessen som Godset skal gjennom nå. Om det blir et lengre perspektiv vil tiden vise, sier han.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund (3-2)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Rekker ikke PSG

  Bayern Münchens stjernespiss Robert Lewandowski gjennomførte mandag sin første trening med løp etter kneskaden som har satt ham ut av spill en stund.

  Lewandowski pådro seg kneskaden under landslagsoppholdet for Polen mot Ungarn 25. mars.

  Bayern München opplyser ikke om når toppscoreren i Bundesliga kan spille igjen, men at han ikke er aktuell til tirsdagens returmøte i mesterligaen borte mot Paris Saint-Germain. Det franske laget vant det første møtet i München 3–2.

  Lewandowski har vært ute i de tre siste kampene. Lørdag møter Bayern München tredjeplasserte Wolfsburg i Bundesliga. (NTB)

  Robert Lewandowski
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Köln sparket treneren

  Köln fjernet søndag hovedtrener Markus Gisdol med øyeblikkelig virkning etter 2–3-tapet hjemme mot Mainz.

  Laget ligger nest sist i 1. Bundesliga og har tre poeng opp til trygg plass når seks serierunder gjenstår.

  Gisdol fikk snaut halvannet år i sjefsstolen i en klubb som har for vane å skifte trenere hyppig.

  – Vi vil absolutt nå målet vårt om å holde oss oppe, og for å gjøre det, må vi få resultater. Der har vi stagnert de siste ukene. Med trenerskiftet ønsker vi å gi laget nye impulser i denne avgjørende fasen av sesongen, sier Köln-direktør Horst Heldt til klubbens nettsted.

  Gisdols erstatter er ennå ikke klar. (NTB)

  Bundesliga - FC Cologne v 1. FSV Mainz 05
  Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters