Hopp til innhold

Kjempesprekk for Brasil-VMs dyreste stadion - koster 5,5 millarder

Korrupsjon får skylden for at stadionbyggingen til Brasil-VM nå er oppe i over 26 milliarder kroner. Pengebruken er verst i hovedstaden Brasilia - som ikke en gang har lag i toppdivisjonen.

Mane Garrincha National Stadium

Demonstranter går vekk fra tåregassen politiet sendte mot dem under demonstrasjoner utenfor Mane Garrincha National Stadium i Brasilia i juni i fjor. Stadion er den dyreste i VM, og den nest dyreste som noen gang er bygget i verden.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

AC Milan's Kaka

AC Milan-proff Kaká var skuffet da han nylig ikke ble funnet god nok til Brasils VM-tropp. 32-åringen sier han også er skuffet over investeringene som er gjort av VM-arrangøren i hjemlandet.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

Her ser du verdens nest dyreste fotballstadion, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mane Garrincha National Stadium ligger i Brasils hovedstaden Brasilia - selv om byen ikke har noe storlag. Faktisk har de ingen lag med i toppdivisjonen overhodet.

Likevel får byen en fotballstadion til over 5,5 millarder kroner. Bare Nye Wembley stadion i fotballgale London kostet mer å bygge.

Mane Garrincha National Stadium skal brukes under fotball-VM om halvannen måned og omtales av kritiske røster som bildet på hodeløs pengebruk og dårlig ledelse.

Denne uken la revisorer fra regjeringen frem ferske tall som viser at Brasilias storstue sprenger VM-budsjettet. Utgiftene til byggingen skal ifølge AP ha tredoblet seg å nå altså være på godt over fem milliarder.

1,7 millarder av prosjektkronene skal i tillegg kunne knyttes til prisfiksing, ifølge revisorene som sier de bare har gått gjennom én tredjedel av prosjektet.

(Les videre under bildet.)

Mane Garrincha National Stadium i Brasilia

Slik ser verdens nest dyreste fotballstadion ut - Mane Garrincha National Stadium i Brasilia. I likhet med byene Manaus, Natal og Curitiba har ikke Brasilia et topplag som kommer til å bruke sin nye VM-stadions fulle kapasitet etter mesterskapet.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

– Alt er undersøkt

Brasils idrettsminister hevder på sin side at dette ikke stemmer.

– Det er ingenting som ikke er undersøkt. Det er heller ingen risiko for at det finnes mislighold som det ikke har vært mulig å gjennomgå og straffe, sier minister Aldo Rebelo til AP.

Misfornøyd Kaká

Prislappen på Brasils 12 VM-stadioner skal nå være på over svimlende 26 millarder kroner. Det er nesten fire ganger mer enn estimatet Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) la frem få dager før Brasil ble tildelt mesterskapet i 2007.

Blant dem som har uttrykt sin misnøye med den massive pengebruken er den brasilianske fotballstjernen Kaká.

– Brasil har ikke brukt disse pengene på en klok måte. Investeringene vil ikke gagne det brasilianske folket i fremtiden, sa han til den italienske tv-kanalen RAI i helgen.

Kaká kom ikke med i Brasils VM-tropp.

Aldo Rebelo and Governor of Amazonas state, Aziz

Brasils idrettsminister Aldo Rebelo avviser påstadene om korrupsjon. Her inspiserer han Arena Amazonia - en av stadionene som skal brukes under sommerens fotball-VM.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

Økte donasjoner

Etter hvert som pengebruken har økt i stadig raskere tempo har flere pekt på de tette forbindelsene mellom VM-prosjektet og politikerne i landet.

Data fra rettsvesenet i Brasil skal angivelig vise en stor økning av økonomiske donasjoner fra selskaper involert i VM-prosjekter til den politiske eliten i landet.

Ved forrige valg skal for eksempel hovedselskapet bak byggingen av Mane Garrincha National Stadium ha mangedoblet sine donasjoner.

Bukken og havresekken

Den økonomiske linken mellom byggeselskapene og politikere har satt fart på mistanken blant brasilianere om at store deler av VM-prosjektet er tilgriset av korrupsjon.

Dessuten stiller mange seg nå spørsmålet om hvordan politikere som selv angivelig tjener på byggingen kan være pålitelige kontrollører av millardkontrakter inngått i VM-prosjektet.

– Vi tar dette med ro og vet at ting blir overvåket og er under kontroll, forsikrer idrettsminister Rebelo på sin side.

Fotball

  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP
  • Lyon til CL-semifinale uten Hegerberg

    Tittelgrossisten Lyon er klar for mesterligaens semifinale etter å ha slått Benfica 4-1 hjemme og 6-2 sammenlagt. Det skjedde uten Ada Hegerberg.

    – Ada er ikke klar til kampen. Vi tar det dag for dag, sa Lyon-trener Sonia Bompastor før kampen på spørsmål om Hegerbergs skade.

    Forrige kamp for Hegerberg var cupsemifinalen mot Fleury 9. mars, da hun måtte ut før halvspilt første omgang. Lyon tapte den kampen etter straffesparkkonkurranse.

    Delphine Cascarino, som nylig var tilbake etter en korsbåndskade, tok ansvar i Hegerbergs fravær og scoret hjemmelagets to første mål. Kadidiatou Diani økte ledelsen to ganger på overtid. Marie Alidou scoret Benficas ene mål.

    Lyon har vunnet mesterligaen åtte ganger, hvorav seks siden Hegerberg kom til klubben i 2014. Hun har scoret 63 mesterligamål, flere enn noen annen kvinne. (NTB)

    Lyon
    Foto: Reuters
Guro Reiten
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland