NRK Meny
Normal

«Finnes det noe større enn gåsehud-stor?»

BLOGG: 0-0, tippet jeg. Kanskje 1-0 til Spania. For en elendig tipper jeg er.

Robin van Persie og Arjen Robben

HUSKESTUE: Arjen Robben og Robin van Persie var nok ganske enige om at de hadde karrierens beste dag på jobben fredag kveld. Begge to scoret to. Mot regjerende verdensmester Spania.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Når selv Arne Scheie, mannen som har sett «alle» fotball-VM siden... ja, alle fotball-VM, kaller det et av tidenes mest overraskende VM-resultater, da vet du at du har vært med på noe stort.

For reprisen på VM-finalen fra 2010 var stor. Gåsehud-stor. Finnes det noe større enn gåsehud-stor? Hvis ja, så var den dét.

Kjenn på følelsen

Jeg håper alle med et hjerte for fotball tar seg tid til å tenke litt over hva de var med på fredag kveld. Den millionen nordmenn (sånn cirka) som fikk med seg denne hysteriske fotballkampen ved kysten av Brasil.

For å sette det litt i perspektiv:

I forrige VM slapp Spania inn to mål gjennom hele mesterskapet. De var suverene. I kvalifiseringen til årets VM, der Spania spilte åtte kamper, slapp de inn tre. Rimelig tett kasse altså.

I kveld slapp de inn fem. På en gang. På 90 minutter. Mot Nederland – landet som av mange (inkludert meg selv) ble spådd til å slite med å ta seg videre fra gruppe B.

1-5. Et ufattelig resultat.

Van Persie og van Gaal

HØY FEM!: Robin van Persie og Louis van Gaal digger å jobbe sammen. United-supporterne klapper i hendene, de synger og de ler.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Words don't come easy

Jeg kjenner tastaturet riste akkurat nå. Det er 20 minutter siden sluttsignalet lød, og 47 millioner spanjoler har ikke trodd sine egne øyne på over to timer.

Det har ikke vi andre gjort heller.

Ord blir fattige i slike øyeblikk. Jeg har lyst til å skrive at Spania ble latterliggjort. Ydmyket. Overkjørt. Nedsablet. Men det holder liksom ikke.

Det er rett og slett for mange gode historier å ta tak i.

La oss ta det første først: Arjen Robben. Syndebukken fra VM-finalen i 2010. Som bommet to ganger alene med Iker Casillas da kampen stod og vippet på 0-0 i vuvuzela-larmen i Sør-Afrika.

I kveld scoret han to ganger. Mot samme keeper. Og parkerte, pytta på noen mynter, kjøpte parkeringstid for drøyt to timer, og etterlot to av verdens beste midtstoppere (Gerard Piqué og Sergio Ramos) på tomgang.

Robin van Dolphin

Og Robin van Persie, mannen som jeg før årets fotball-VM puttet på den lite hyggelige lista over spillere som aldri har prestert i et verdensmesterskap.

Før gårsdagens kamp stod United-spissen med to mål på 11 VM-kamper for «Oranje». En lite flatterende statistikk for en av verdens fremste målgjørere det siste tiåret, mente jeg.

Nå har han doblet antall VM-mål på første forsøk i Brasil. Først med et delfinaktig hodestøt. Deretter stjal han til seg ballen fra Iker Casillas, og sklitaklet inn sitt andre.

Og apropos Casillas - han er nok på god vei inn i armene til sin kjære journalistkjæreste. Dårlig dag på jobben er en underdrivelse.

Man kan si mye fint om torsdagens fantastiske åpningskamp mellom Brasil og Kroatia, men fredag kveld var fotballhistorie av et helt annet kaliber.

En kamp som vil bli snakket om i tiår fremover. Og lengre enn det.

Casillas

Iker Casillas gjorde flere store tabber i Nederland-kampen. Her har han nettopp gjort den største da han forærte ballen til Robin van Persie. Han sa 'dank' og dyttet ballen i mål.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.